Bij een thoracoscopische ingreep worden speciale chirurgische instrumenten gebruikt om in de borstholte te kunnen opereren. Hiervoor worden ongeveer drie à vier incisies (sneden) gemaakt van zo'n 1,5 tot vijf centimeter. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer één tot drie uur.
Het voert lucht en vloeistof uit je borstholte af en blijft drie tot vijf dagen zitten. Voor deze behandeling moet je naar het ziekenhuis. Je krijgt een lokale verdoving. De arts kan ook met een naald eenmalig lucht of vloeistof uit de holte halen.
De operatie vindt onder algehele narcose plaats en duurt, afhankelijk van de ingreep, ongeveer twee tot drie uur. U wordt ongeveer vijf tot zeven dagen opgenomen op de verpleegafdeling Longgeneeskunde. Er zijn verschillende redenen voor een thoracotomie. De longarts bespreekt met u waarom deze operatie noodzakelijk is.
Een longoperatie via een kijkoperatie wordt ook wel VATS-lobectomie genoemd. Hierbij worden via enkele sneetjes aan de zijkant van het lichaam een camera en verschillende operatie-instrumenten in de borstholte gebracht. De operatie is via een beeldscherm te volgen. De longkwab wordt verwijderd via één grotere snede.
De eerste twee weken mag u geen grote inspanning leveren. Door inspanning neemt de druk in de longen toe. Hierdoor wordt de kans groter dat de long opnieuw in elkaar zakt.
Bij een klaplong kunt u opeens heftige, stekende pijn op uw borst hebben. U kunt het ook benauwd krijgen. Bel direct de huisarts als u klachten heeft die bij een klaplong passen. Bel 112 als u bijna geen adem kunt halen.
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. Bij een klaplong die langzaam ontstaat, zijn de klachten vaak minder hevig. Als een groot gedeelte van de long is ingeklapt, dan zijn de klachten van kortademigheid en pijn op de borst vaak erger.
Dit komt gewoonlijk voor na een trauma, mechanische beademing of reanimatie. Hierbij komt er steeds meer lucht in de borstholte zonder dat die weg kan. Hierdoor verhoogt de druk op de organen in de borstholte. Deze situatie is levensbedreigend.
Een longoperatie is een flinke ingreep met een lange hersteltijd. Daarom kun je alleen geopereerd worden als je in goede conditie bent. Een andere voorwaarde is dat je longen goed werken. Na de operatie moet er ook genoeg longweefsel overblijven.
Als je long eenmaal ingeklapt is, kan het ademen erg moeilijk worden en kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid. Bij iedere klaplong kan er ook een zogenaamde spanningspneumothorax ontstaan. Dit is een ernstige complicatie waarbij er een soort ventielmechanisme ontstaan is.
Een grote(re) klaplong behandelen we door het plaatsen van een buisje of slangetje (drain) in de ruimte tussen borstkas en long (pleuraholte). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze drain sluiten we aan op een vacuümsysteem (zuigsysteem) , om de lucht uit de pleuraholte te verwijderen.
'Als je ergens een schaafwondje hebt, zorgen de groeifactoren ervoor dat er een korstje ontstaat en dat je huid op die plek weer dichtgroeit. Maar ook bij schade op andere plekken, zoals in de longen, zorgen de groeifactoren voor de groei van nieuw weefsel dat schade kan herstellen', vertelt Gosens.
De meeste patiënten krijgen na de operatie op vaste tijden pijnstillers voorgeschreven. Meestal een combinatie van paracetamol en de ontstekingsremmer etoricoxib. Het is belangrijk dat u deze inneemt, ook als u geen pijn heeft. Soms wordt ook gabapentine toegevoegd om evt.
Dit 'plakken' doen we door vloeibare talkpoeder via de thoraxdrain (een kunststofslangetje dat door de huid tussen twee ribben in de borstholte zit) in uw borst te spuiten Het talkpoeder veroorzaakt daar een steriele ontsteking.
In zijn richtlijn van 2003 beveelt de Aerospace Medical Association Medical Guidelines Task Force aan, dat passagiers pas twee tot drie weken na een succesvolle behandeling van een klaplong aan boord van een lijnvliegtuig mogen gaan.
De meest voorkomende operatie waarbij een thoracotomie wordt verricht, is een longoperatie. Van alle patiënten die een thoracotomie krijgen, ontwikkelt ongeveer de helft een vorm van pijnklachten die langer dan 3 maanden na de operatie aanhouden.
Moe. Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Het onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten. Na het onderzoek wordt het weefsel in het laboratorium onderzocht. De biopsie wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog. Bij de CT-scan komt u, afhankelijk van de plaats waar het biopt in uw long genomen moet worden, op uw buik, rug of zij te liggen.
De long zal dan vanzelf herstellen. Bij een grotere klaplong is vaak een ingreep nodig. Er zijn dan twee mogelijkheden, afhankelijk van uw situatie: Om de lucht uit de borstholte te laten ontsnappen plaatst de arts een slangetje (drain) tussen twee ribben.
Vliegen mag 2 weken nadat de long volledig ontplooid is. Gedurende 6weken geen zwaar huishoudelijk werk doen (bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen) en niet tillen. Niet te hard persen bij de toiletgang. Geen activiteiten ondernemen zoals (zwaar) sporten of een blaasinstrument bespelen.
Een klaplong veroorzaakt meestal lichte tot hevige pijn en kortademigheid. De pijn kan gevoeld worden op de borst, in de rug of zelfs in de buik. Soms is de pijn vooral te voelen in de schouders of rond het sleutelbeen. Sommige patiënten krijgen daarnaast last van een droge hoest.
Stadium 1(a1-3 of b): er is alleen een kleine tumor in de long (max 4cm) Stadium 2a: de tumor is iets groter (max 5cm ) Stadium 2b de tumor is nog iets groter (max 7cm) en/of er kunnen kankercellen aanwezig zijn in de lymfeklieren van de long waar de tumor zit.
Meer kans op een klaplong
Bij lange en magere mannen tussen de 20-40 jaar. Als het erfelijk is in je familie. Wanneer je longblaasjes verzwakt zijn, door bijvoorbeeld astma of COPD. Wanneer je beademd wordt in het ziekenhuis.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.