Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Typisch Grieks eten
Heerlijk bij je vlees of pita. Griekse salade – een traditioneel recept bestaande uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika. Moussaka – een ovenschotel op basis van aubergine, met lagen lamsvlees (of gehakt), uien, tomaten, aardappel en een witte saus (bechamelsaus).
Vanaf begin van de middag is het tijd voor de lunch. De lunch is een uitgebreide maaltijd en wordt genuttigd tussen 13 en 16 uur. Het diner is zeker niet uitgebreider dan de lunch en begint zeker in toeristische gebieden vaak vrij laat, vaak gaat men pas na 22 uur aan tafel.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De rol van brood in Griekenland tegenwoordig
Ook tegenwoordig blijft brood de basis van het Griekse dieet. Het is gemaakt van graanmeel en afhankelijk van het materiaal kan het tarwebrood, gerstbrood, gemengd brood of maisbrood zijn.
In Griekenland behoord er één ding bij het ontbijt: Koulouria. Deze tarwebrood ringen zijn krokant van buiten en luchtig van binnen en smaken intensief door een overvloed aan sesamzaadjes. Men kan zij in de koffie stippen of met choco genieten of zelfs met feta bij een salade eten in de middagpauze.
Een drankje om de dag mee te beginnen, zoals een frappé, koffie of verse sinaasappelsap, is vaak al verkrijgbaar voor ongeveer €2,00. Hetzelfde geldt voor diverse frisdranken en het Griekse biertje Mythos. Huiswijnen zijn meestal vergelijkbaar met Nederlandse prijzen, zo ongeveer tussen de €4,00 en €7,00 per glas.
Meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels behoren tot de fruitsoorten die vooral in het hoogseizoen in overvloed te verkrijgen zijn.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren. Het is een hele leuke en fijne manier van dineren!
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
Griekenland is een traditionele wijnproducerend land & onze noordelijke vrienden misten hun eigen drank, bier, of zythos, zoals dat heet in Griekenland.
In Griekenland mag je sinds 2009 vanaf je 18e alcohol drinken. Voor het kopen van alcohol geldt geen minimum leeftijd. Over het algemeen zijn de kroegen en discotheken niet heel streng in het controleren van de minimum leeftijden voor het betreden van de kroeg of discotheek.
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een overschotel met aubergine, gehakt en aardappel, pastítsio, een ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.
Kalimèra betekent letterlijk "goedendag". 'Chèrete' zegt men tussen 12.00 u en 17.00 uur en bij aankomst. 'Se Cheretó' of 'Sas Cheretó' gebruik je bij vertrek en dat betekent 'ik begroet je' of 'ik begroet jullie'. 'Kalispèra' zegt men vanaf 17.00 uur tot laat in de avond.
De Grieken zullen het enorm waarderen als jij 'ευχαριστώ' (dankjewel)in het Grieks zegt. Een uiting van dankbaarheid, een vorm van beleefd heid 'ευχαριστώ'.
Griekenland. Ook in Griekenland drink je veilig kraanwater. Toch zie je veel mensen water uit flessen kopen. Dit komt doordat het water in Griekenland chloor bevat.