Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Je kunt wegkomen met: Rosé
Maar het is ook niet de slechtste wijn aan de bar. Rosé wordt gemaakt van rode druiven, maar wordt anders gemaakt dan andere rode wijnen. Het bevat minder antioxidanten omdat de druivenhuid minder tijd heeft om antioxidanten over te dragen tijdens het wijnbereidingsproces.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Een glas droge witte wijn bevat met 101 calorieën bijna net zoveel calorieën als een glas rosé, maar een glas droge witte wijn bevat slechts 0,9 gram suiker. Dat scheelt toch een boel suikers. Drink je het liefst zoete witte wijn? Dan kun je in het vervolg wél beter een glas rosé inschenken.
Één glas wijn maakt echt niet gelijk dik, maar het gaat vooral om de hoeveelheid wijn die je drinkt. Tijdens een onderzoek kwam naar voren dat het bij een dieet niet uitmaakt of je nu 10% van je calorieën binnenkrijgt uit witte wijn of uit fruitsappen (1). Dit gaat ongeveer om 1,5 tot twee glazen wijn.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Gezondste keuze
Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Juist dat fruitige karakter benadruk je door de wijn koel te serveren. Niet te koud, want dan proef je niets meer van de vaak delicate aroma's die we in veel rosé wijnen vinden. In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit.
Als je op je gewicht let is het drinken van alcohol eigenlijk geen goed idee. Want ja, in een glas wijn zitten calorieën. Zo zitten er ongeveer 106 kilocalorieën in 1 groot wijnglas (150 gram) rosé wijn. Niet alleen de suiker, ook de alcohol zorgt voor brandstof, en dus calorieën.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Wat calorieën betreft, is rode wijn in principe de grootste boosdoener: 100 ml rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal, rosé wijn 71 kcal en witte wijn 67 kcal. Dit geldt echter enkel voor droge witte wijn. Zoete witte wijn bevat 90 kcal per 100 ml, en wordt dus het best vermeden door mensen die een dieet volgen.
Roséwijn is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Eventueel wordt nog kooldioxide toegevoegd tijdens het afvullen van de flessen.
Wijnen met een lager alcoholpercentage en dus minder suiker, zullen minder calorieën bevatten dan wijnen met een hoog alcoholpercentage. Champagnes en lichte, droge witte wijnen bevatten eigenlijk altijd het minste suiker, maar ook wijnen uit een kouder gebied.
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.
De Provence is de geboorteplek van de beste, droge rose ter wereld. Drink deze frisse, fruitige wijn bij de borrel of bij een zomerse lunch.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Rosé kan je net als de witte wijnen langer bewaren. Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen. Ook hier geldt: bewaar de fles rosé na openen in de koelkast.
Over het algemeen heeft rode wijn een kleine voorsprong op witte wijn omdat het meer van sommige vitaminen en mineralen bevat. Witte wijn bevat echter weer minder calorieën. Kortom: Wat betreft de voedingswaarde gaan rode en witte wijn nek aan nek.
Heldere gedistilleerde drank (vodka, gin, tequila)
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat.