Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
Grootteklassen: van Goudmerk tot Extra
Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Van groot naar klein wordt gewerkt met de aanduidingen Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra.
Extra: de kleinste en voordeligste bodemcultuurmossel, met meer dan 75 stuks per kilo. Dankzij haar formaat is het de ideale mosselsoort voor een rijstgerecht of soepje. Super: iets groter dan de Extra, met 70 stuks per kilo. Imperial: tot 60 stuks per kilo.
De Moules Bouchots, hangcultuurmosselen uit de baai van Mont St.Michel, zijn wellicht wel de lekkerste en beste ter wereld volgens de kenners van hangcultuur mosselen. Door het hoge eiwit gehalte van deze éénjarige mossel heeft men genoeg aan een kleine portie.
Chef Erik Haentjens van Het Nieuwe Palinghuis testte voor de Vlaamse krant De Gazet van Antwerpen (22/07/2023) vijf soorten mosselen uit de supermarkt. De "Super"-mosselen van ALDI beoordeelde hij het best. "Deze mosselen zijn duidelijk groter en ook de lekkerste.
Het mosselseizoen start in principe in juli. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel. Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop.
Tips om mosselen te maken
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden.
Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Maar wat wil dat precies zeggen? Er bestaan 5 mosselcategorieën of kalibers. Mosselen worden niet ingedeeld volgens de hoeveelheid mosselvlees die in de schelp zit, maar op basis van het aantal schelpen per kilogram. Een grotere schelp bevat niet noodzakelijk meer mosselvlees, maar is wel duurder.
Bouchot mosselen worden gekweekt aan palen in Frankrijk. De mosselen zijn zeer smaakvol en zitten vol met vlees. De schelpen zijn een stuk kleiner dan die van Zeeuwse mosselen. De mosselen hebben een zilte, frisse, zoete smaak.
Van 1 kilo blijft ongeveer 200 gram mosselvlees over. Zijn de mosselen hét hoofdingrediënt en eet je ze zo uit de schelp? Ga dan uit van 1,5 kilo per persoon. Maak bijvoorbeeld eens deze mosselen in witte wijnsaus!
Prins en dingemanse mosselen worden gekweekt in gebieden met de juiste bodemgesteldheid, in relatief ondiep water. Dit zorgt voor veel voedsel.. Daardoor zijn ze lekker mals en smaakvol.
De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Zeker Zeeuwse mosselen zijn 100% van Zeeuws mosselzaad, duurzaam gekweekt én bewerkt en verwerkt in de streek. SPN controleert onafhankelijk de bedrijven en handhaaft het keurmerk. Verse Zeeuwse mosselen uit de Oosterschelde – Exclusief bij Albert Heijn.
Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien. En als er abnormaal veel mosselen in een pak zitten die open blijven staan, kan dat erop wijzen dat ze niet al te vers meer zijn.
Boordevol voedingsstoffen: het caloriegehalte mag dan laag zijn, het gehalte aan nutriënten is hoog. Dat betekent dat mosselen een grote nutriënendichtheid hebben. Dat is positief. Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E.
Wil je verse mosselen toch bewaren, leg ze dan in een vergiet in de groentelade in de koelkast, zo kunnen ze niet in hun eigen vocht liggen. Leg ze zeker niet in water, mosselen zijn zoutwaterdieren dus dat zullen ze niet lang overleven.
Twee redenen vinden we daarvoor: zand zou erdoor uit de mossel gefilterd worden, en de mossel zou lekker dik worden en een speciale smaak krijgen. Over het filteren kunnen we kort zijn: mosselen koop je meestal in de winkel. Deze mosselen zijn al gespoeld en verwaterd en hebben overtollig zand al uitgespuwd.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Verse mosselen in de schelp mag je nooit invriezen. Maar als je de mosselen hebt gekookt en je kan ze niet allemaal op, dan kan het je mosselvlees wel invriezen nadat je het uit de schelp gehaald hebt. Dan kan je de mosselen op een later moment in de soep of salade doen of je bakt ze even lekker op met een uitje.
Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten.
Prins & Dingemanse Mossel jumbo bestellen | Albert Heijn.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.