Medicijnen waar water in zit, zoals oogdruppels en dranken, bederven het snelst.Dit komt doordat bacteriën en schimmels in een vochtige omgeving goed kunnen groeien. Deze bacteriën en schimmels kunnen van uw handen of uw lichaam en ook wel vanuit de lucht in het medicijn terechtkomen.
Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen. De beste plek is achter in de koelkast, liefst op het schap onder het vriesvak of boven de groentelade.
Wanneer de medicijnen worden blootgesteld aan hogere temperaturen kan het zijn dat de werking van het medicijn verminderd. Daarom is het belangrijk om medicijnen op een koele plaats te bewaren, bijvoorbeeld in een koele kast. De koelkast kan ook maar kan weer nét wat te koud zijn voor bepaalde medicijnen.
Als het flesje oogdruppels geen steriele sluiting heeft krijgen bacteriën namelijk de kans zich te nestelen in het flesje. De conserveermiddelen moeten dus de groei van de bacteriën voorkomen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat conserveermiddel geen volledige bescherming biedt tegen deze ziektekiemen.
Gebruik de oogdruppels bij voorkeur 's avonds, omdat het dan sterker werkt.
Door opname in deze bloedvaatjes kunnen de oogdruppels in het bloed terecht komen en vervolgens overal in het lichaam, dus ook bijvoorbeeld in de longen, het hart of de hersenen. Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Knipper regelmatig. Dat is belangrijk om uw ogen vochtig te houden. Let hier vooral op als u veel leest of naar een beeldscherm kijkt. Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat.
Bij droge ogen heeft u bijvoorbeeld een branderig en moe gevoel in uw ogen. U kunt het gevoel hebben alsof er zand in uw ogen zit. Ook kunt u jeuk hebben.
Medicijnen die water bevatten, bederven het snelst. Denk aan oog-, neus- en oordruppels, drankjes en vloeistoffen voor de huid. Deze medicijnen zijn gevoelig voor bacteriën en schimmels, ondanks de toegevoegde conserveermiddelen. Daarom zijn ze na opening beperkt houdbaar.
Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen. De beste plek is achter in de koelkast, liefst op het schap onder het vriesvak of boven de groentelade. Let op: voorkom dat het medicijn aan de achterwand vastvriest.
Oogdruppels en oogzalf zijn meestal houdbaar tot één maand na het openen van de verpakking. Meer informatie over de houdbaarheid vindt u meestal op de verpakking of bij uw apotheek.
U vergeet na het druppelen uw oog te sluiten en uw traanbuis dicht te drukken. Het medicijn loopt via uw traanbuis naar uw neus. Het blijft niet lang genoeg in het oog om zijn werking te doen. Verder kan het medicijn via de traanbuis in de bloedbaan komen en kan dit bijwerkingen geven in het lichaam.
Belangrijk is om ooggel, -druppels of -zalf op een constante temperatuur van maximaal 25 graden Celsius te vervoeren en te bewaren. Bij hogere temperaturen verliezen de medicijnen namelijk hun werking.
Als u het flesje op een koele plek moet bewaren, kunt u het flesje het beste vóór gebruik op lichaamstemperatuur brengen, u doet dit door het flesje enkele minuten in de hand te houden of tussen de handpalmen te wrijven. Het druppelen van koude oogdruppels in uw oog kan namelijk pijnlijk zijn.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
De vitamines die je kunt slikken voor droge ogen zijn Vitamine A, D3, E en Omega 3 vetten. Omega 3 vetten zitten in noten en vis, maar ook in avocado of andere vettige bronnen. Wanneer je al last hebt van droge ogen kun je je oogleden schoonmaken met water.
Behandeling. Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, wordt er vaak gestart met kunstmatig traanvocht, in de vorm van 'kunsttranen' (oogdruppels) of ooggel. Door afvoer en verdamping van de traanfilm tegen te gaan, kan geprobeerd worden de ogen vochtig te houden.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Als glaucoom niet voldoende wordt behandeld neemt deze schade toe en wordt het gezichtsveld steeds kleiner (kokerzien). Uiteindelijk kunt u daardoor blind worden.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten.