Bijkomend probleem is dat er vaak een kruikje wordt gebruikt ter compensatie. Dit, in combinatie met de hydrofiele laag van de Aerosleep, zorgt bij een breuk in de kruik dat het kind ernstig kan verbranden, omdat het water niet wegloopt.
Leg de kruiken altijd BOVEN de deken en bedek ze met een tweede dekentje of omslagdoek. Zo gaat de warmte niet de lucht in, maar gaat deze richting de baby. Bij het gebruik van twee kruiken, de kruiken in een L-vorm leggen. Een normale temperatuur van je baby ligt tussen 36,5°C en 37,5°C.
Alleen bij een pasgeboren baby die moeite heeft om op temperatuur te blijven is een kruik nodig. Bij warm zomerweer bijvoorbeeld is dat voor een gezonde baby niet nodig. Een oudere, zich goed ontwikkelende baby heeft zelden een kruik nodig. Als het koud is, is het wel aangenaam om het babybedje voor te verwarmen.
De lucht circulatie moet natuurlijk wel zijn werk kunnen doen; een tricot of jersey hoeslaken over de topper voldoet, maar het beste is om de topper te gebruiken in combinatie met een Aerosleep hoeslaken. Deze hoeslakens zijn voorzien van kleine gaatjes zodat de luchtcirculatie optimaal blijft.
Een matrastopper aerosleep is mat met een speciale 3D honingraatstructuur die een optimale luchtcirculatie mogelijk maakt. Dankzij de ventilatie van de AeroSleep matrastopper blijft de lichaamstemperatuur van je baby goed onder controle en verdampt overtollig vocht moeiteloos.
Officieel claimt zelfs Aerosleep niet dat het tegen wiegendood helpt, dus laat je hierdoor niet misleiden in de winkel. Alleen adviezen zoals het op de rug laten slapen van het kind hebben een daadwerkelijk effect om de kans op wiegendood te verminderen.
Aerosleep matrassen
Een Aerosleep matras is speciaal ontwikkelt voor de allerkleinsten en zorgt ervoor dat je baby vrij kan ademen, in een veilige en gezonde slaapomgeving. Aerosleep matrassen bestaan uit een kwalitatieve babymatras en een Aerosleep Baby Protect matrasbeschermer.
Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Gebruik liever geen 'niet-waterdoorlatende molton', dat is te warm voor je baby en als je baby er met zijn gezichtje tegenaan komt, kan het niet goed ademhalen. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
Als roest ontstaat kan er een gat ontstaan waardoor de kruik gaat lekken. Leeg een metalen kruik daarom na gebruik niet, maar vul het na gebruik met kokend water en zet het dicht weg. Ook als de kruik lange tijd niet meer gebruikt zal worden. Eventuele roestvorming wordt zo voorkomen.
Geen kokend water
Zij raden daarom af deze te vullen met te heet water. Bij kokend water ontstaat er waterdamp. Hierdoor kunnen er scheurtjes in het rubber ontstaan waardoor er lekkage optreedt. Ook kan het zo heet worden dat u alleen al brandwonden kan oplopen door de kruik tegen u aan te leggen.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Rubberen kruik:
Hier kunnen we heel kort over zijn, ze zijn niet geschikt om je baby mee warm te houden. Het gevaar op lekken is te groot. Je kunt hem wel gebruiken om het bedje mee op te warmen en voor jezelf bij lage rugpijn, bandenpijn en om de pijn van de weeën te verminderen.
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
Voor het warmtekussen gebruik je rijst en een oude sok. Rijst is lekker goedkoop en overal verkrijgbaar. Door de rijst vormt de sok zich naar je lichaam en blijft hij perfect liggen. Daarnaast neemt rijst in de magnetron snel de warmte op en houdt deze ook lang vast.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
Laken. De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Ons advies. Gebruik geen dekbedje voordat je kind 2 jaar oud is. Je kunt je kind in een slaapzakje leggen of onder een babydekentje met een laken. Zorg dat het hoofd van je baby onbedekt en vrij blijft.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Zorg voor een stevig babymatras. Het babymatras mag niet te zacht zijn, omdat het gezichtje van je kind dan in het matras kan wegzakken en je baby dan niet meer kan ademen! Je kunt checken of het matrasje niet te zacht is, door met gestrekte arm en platte hand op het babymatras te drukken.
Plaats de matrasbeschermer in de breedte op het matras op de plek waar het onderlichaam zich op het matras bevindt en steek de matrasbeschermer om het matras heen. Plaats een hoeslaken over het matras en de matrasbeschermer.
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Wiegendood is de benaming voor het onverwacht en in hun slaap overlijden van kinderen tussen de 0 en 2 jaar, waarbij er geen oorzaak wordt gevonden voor het overlijden. Met andere woorden, als een baby in haar slaap overlijd en er wordt geen reden gevonden voor dit overlijden, dan noemen we het wiegendood.