Voor malariatabletten bent u bij apotheek eFarma aan het goede adres. Voor malariatabletten heeft u een recept nodig. Als u een recept heeft kunt u dit hier uploaden. Of u vraagt uw vaccinatie-arts het recept direct aan ons door te sturen.
U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een online apotheek (De Thuisapotheek, medicijnen.nl of eFarma); u ontvangt de medicatie binnen 3 tot 5 werkdagen bij u aan huis. Voor snelle vertrekkers hanteren wij een spoedprocedure.
Malariatabletten worden enkel verstrekt op voorschrift van een arts. Mogelijke bijwerkingen zijn meestal van milde aard. De volgende tabletten kunnen gebruikt worden om malaria te voorkomen. Opgelet, geneesmiddelen die alleen artemisinine bevatten en plantextracten of thee met artemisinine zijn onvoldoende werkzaam.
Als u naar een gebied gaat waar de kans op malaria groot is, krijgt u meestal een van de volgende medicijnen mee: Atovaquon met proguanil (Malarone): Begin 1 dag voor u in het malariagebied komt. Slik elke dag 1 tablet.
Het gebruik bij aanval van malaria: de kuur bestaat uit een hoge dosis gedurende 3 dagen. Doe ook altijd uw best om muggenbeten te voorkomen (bedekkende kleding, DEET, klamboe). U kunt last krijgen van maagdarmklachten en hoofdpijn.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Bijwerkingen malaria pillen Malarone
De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoesten. Ook slapeloosheid, levendig dromen en haaruitval komen voor.
Als men er tijdig bij is, is een malaria infectie, ook die met de gevaarlijke malaria tropica, goed te behandelen. Na behandeling is men gewoonlijk geheel vrij van parasieten. Na een effectieve behandeling van een malaria tropica infectie komen daarom de infectie en ziekteverschijnselen niet terug.
Als malaria niet behandeld wordt kan iemand zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk dat met spoed bloedonderzoek op malaria verricht wordt als iemand koorts krijgt nadat hij in een gebied is geweest waar malaria voorkomt.
Dit is een kuur van 3 dagen die u meeneemt als u naar een gebied reist met een middelmatig risico op malaria. U gebruikt deze pillen alleen als u griepachtige klachten/koorts krijgt op reis en niet binnen 24 uur bij een arts kunt zijn om op malaria te laten testen.
De meest voorgeschreven malariamiddelen (niet per se in deze gebieden) zijn lariam, malarone en doxycycline. Wat westelijker is een gebied waar wel malaria voorkomt, maar malariatabletten niet worden aanbevolen. Anti-muggen maatregelen zijn belangrijk in beide delen van Zuid-Afrika, in alle jaargetijden.
Op Zanzibar en Pemba kan men preventief malariatabletten innemen, of kiezen voor enkel antimugmaatregelen tussen zonsondergang en zonsopgang.
Op Mauritius en de Seychellen is helemaal geen malaria. Op het vasteland zijn Zuid-Afrika en Namibië de beste landen voor een malariavrije reis. In beide landen zijn uitgestrekte gebieden die geheel malariavrij zijn, en ook delen waar het risico extreem laag is.
De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.
Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een 'noodbehandeling'.
Bijwerkingen malaria pillen Paludrine
Paludrine geeft weinig bijwerkingen en ze zijn meestal mild van aard: misselijkheid, buikpijn, overgeven, soms ook zweertjes in de mond.
In Nederland zijn daarvoor onder meer de volgende middelen beschikbaar: Nivaquine® (chloroquine), Paludrine® (proguanil), Lariam® (mefloquine) en Malarone® (atovaquon en proguanil). Het middel wat aan u wordt geadviseerd is afhankelijk van uw reisbestemming en van uw gezondheid.
Malaria komt voor in warme landen op plaatsen waar het vochtig is. In Nederland kun je niet besmet worden met malaria. Mensen die terugkomen uit een warm land kunnen wel de parasiet meenemen in hun bloed en dan in Nederland ziek worden.
Klachten bij malaria zijn een grieperig gevoel, moe zijn, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Laat meteen uw bloed testen als u deze klachten krijgt en in een gebied bent (geweest) waar malaria voorkomt.
Een infectie met malariaparasieten kan binnen enkele weken tot de dood leiden als men niet behandeld wordt. Maar er zijn verschillende vormen van malaria, die een meer of minder ernstig ziekteverloop laten zien (zie hieronder bij de beschrijving van de verschillende malaria vormen).
Diagnostiek naar malaria bestaat uit een antigeentest. Deze test heeft een hele hoge negatief voorspellende waarde en het resultaat is snel beschikbaar. Daarnaast wordt tevens een dikke druppel, en indien deze positief is een uitstrijk, verricht. Antigeentest: binnen 1 uur na bloedafname.
Malaria is onder andere zo gevaarlijk omdat de eerste symptomen vrij algemeen zijn. Het voelt als een griepje. Koorts, koude rillingen, hoofdpijn en soms ook diarree en misselijkheid. Als je niet op tijd bent met behandelen kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn.