Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water.
Reken ongeveer 75 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon of gebruik het Eetmaatje. Het koken in water maakt de zilvervliesrijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 75 gram ongekookte rijst wordt dus 200 gram gekookte rijst.
Er gaat ongeveer 100 gram ongekookte rijst in één koffiekop van gemiddelde grootte. Dat is nog eens makkelijk! En nog veel handiger: je kunt datzelfde kopje gebruiken om ook precies de juiste hoeveelheid water toe te voegen. In veel gevallen is de verhouding tussen rijst en benodigd water namelijk 1:2.
75 gram rijst > 200 ml water > 10 minuten. 150 gram rijst > 325 ml water > 13 minuten.
Wassen met schoon water. Zet de rijst met nieuw schoon water en zout op, zo dat het wateroppervlak 1 vingerkootje boven het rijstoppervlak zit. Zorg wel dat je vingerkootje schoon is voor je dat doet.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
De kooktijd neemt toe bij grotere hoeveelheden, de verhouding rijst/water blijft gelijk. Houdt de volgende vuistregel aan: 220 gram witte rijst, 250 militer water, 15 minuten; 440 gram witte rijst, 5 deciliter water, 18 minuten; 660 gram witte rijst, 750 mililiter water, 22 minuten.
Maar nasi is je hoofdgerecht en de rijst is daarin ook nog een belangrijk ingrediënt. Daarom gebruik je voor nasi ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Een verpakking van 300 gram is daarmee genoeg voor 4 personen!
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water. Je moet trouwens geen schrik hebben dat je rijst door het sap zuurder zal smaken. Zolang je niet meer dan een paar druppels toevoegt, zal je geen smaakverschil merken.
Onze basmatirijst hoeft niet lang te koken. Doe de rijst met 1,5 keer zoveel water in een pan en breng het aan de kook. Als het water kookt, is de rijst met ongeveer 8 minuten klaar. Daarna draai je het vuur uit en laat je alles nog even een kwartiertje stomen met de deksel op de pan.
Hoeveel water bij de rijst
Je zou denken dat de hoeveelheid water waar je rijst in kookt niet uitmaakt. Maar met teveel water wordt de rijst één grote plakboel. Met te weinig brandt het aan. De beste verhouding is 1:1,5.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
De meeste mensen houden gemiddeld zo'n 75-100 gram ongekookte rijst per persoon aan (187,5-250 gram gekookte rijst). Hierbij kun je de 75 gram of iets in die richting beter aanhouden voor bijgerechten, terwijl je de 100 gram gebruikt wanneer de rijst een groot deel van de maaltijd vormt.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Als het een bijgerecht is kan je het beste rekenen met 50 gram droge rijst per persoon. Als rijst het hoofdgerecht is, reken je voor een gemiddelde eter op zo'n 75 gram per persoon. Voor een grote eter kan je rekenen met 100 gram per persoon. Voor kinderen of kleine eters is 50 gram vaak al voldoende.
Ik reken altijd 4 opscheplepels voor mijzelf. Je kunt ook je bord wegen op een keukenweegschaal. Zet hem dan met een leeg bord eerst op nul. Schep 4 flinke opscheplepels stamppot op je bord en weeg opnieuw: dan kom je uit tussen de 400-450 gram voor een normale portie avondmaaltijd.
Hoe weet je of de rijst gaar is? Hoe je de rijst het liefst eet is een kwestie van smaak, maar de stelregel hiervoor is in principe dat de rijst gaar is als deze makkelijk doorgebeten kan worden of tussen de vingers kan worden fijngeknepen.
Neem je tijd als het gaat om rijst koken. Als je rijst laat droogkoken, is de onderste laag altijd iets vochtiger dan de bovenste. Door de rijst 5-30 minuten met het deksel op de pan te laten staan, wordt het vocht gelijkmatig verdeeld.
Op iedere verpakking van een pak rijst staat dat je eerst het water moet koken, voordat je de rijst in de pan doet. Vervolgens laat je de rijst koken in het water voor zo'n 10 minuten (afhankelijk van het type rijst hoe lang je de rijst laat koken).
Antwoord: je kookt de rijst het liefst met de deksel op de pan. Dat scheelt namelijk energie. En wil je de rijst koken zonder afgieten? Doe dan zeker de deksel op de pan, want anders verdampt er te veel vocht en wordt je rijst niet op tijd of zelfs helemaal niet gaar!
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.