Maar toen de temperatuur op aarde steeg en de IJstijd voorbij was, konden de bomen beter groeien. Daardoor veranderden grasvelden in bossen en moest de mammoet op zoek naar een nieuw leefgebied met meer gras. Zo kwamen de dieren in Siberië terecht. Uiteindelijk zijn ze daar dus gestorven door honger.
Onderzoekers brengen cellen van de uitgestorven wolharige mammoet tot leven. Dit is een eerste stap in het klonen van uitgestorven diersoorten. Het is onderzoekers gelukt om cellen van de uitgestorven wolharige mammoet wederom tot leven te wekken.
Het zijn waarschijnlijk afstammelingen van een gezamenlijke voorouder. Doordat ze verschillende leefwijzen hadden konden ze naast elkaar bestaan. De wolharige mammoet is van deze soorten waarschijnlijk de bekendste. Hij leefde ongeveer vanaf 600.000 jaar geleden, in het Pleistoceen.
De wolharige mammoet ontstond zo'n 300.000 jaar geleden in het Midden-Pleistoceen uit de steppemammoet. Op het eiland Wrangel in de Oost-Siberische Zee zijn de jongste fossielen aangetroffen: deze zijn 7000-3700 jaar oud.
Ook jaagden de mammoetjagers de mammoeten weg naar het ijs. Omdat mammoeten groot waren, hield het ijs het niet. Mammoeten konden niet zwemmen, dus zij verdronken. De mens had ook wapens waarmee zij op mammoeten jaagden, maar de andere manieren waren sneller en leverden meer op.
De Tasmaanse tijger is niet het enige uitgestorven dier waar wetenschappers interesse in hebben. Colossal, het Amerikaanse bedrijf dat ook meewerkt bij de Tasmaanse tijger, is ook begonnen aan een project om de mammoet weer tot leven te wekken. Ook hierbij wordt de nieuwe gen-techniek ingezet.
Jagers. De grootste vijand van de mammoet was de mens. De mensen in die tijd konden heel moeilijk aan voedsel komen. Daarom jaagden ze op de mammoet.
IJstijden. De mammoet leefde van ongeveer 2,3 miljoen jaar geleden tot zo'n 4000 jaar geleden. De verschillende soorten leefden in Europa, Azië en Noord-Amerika.
In Europa hebben drie soorten mammoeten bestaan; de zuidelijke mammoet, de steppemammoet en de wolharige mammoet. Mammoeten waren herbivoren, wat betekent dat ze vegetatie als planten, bladeren en gras aten. Ze kwamen 2,3 miljoen jaar geleden voor tot ze ongeveer 4.000 jaar geleden uitstierven.
Door hun korte en gedrongen lichaamsbouw konden ze goed overleven in de koude winters; hun lichaam verloor immers minder warmte. Ook aten ze bijna alleen maar vlees; enkel gras en dennenbomen overleefden in de ijstijd. De ijstijd was ook de periode waarin de eerste kunst in Europa ontstond; de grotkunst.
Olifanten zijn natuurlijke dieren (Animalia), ze hebben een ruggengraat (Chordata) en ze zijn zoogdieren (Mammalia), net als mensen. De oorsprong van deze groep dieren is ongeveer 50 miljoen jaar geleden begonnen in Afrika (Afrotheria), en deze dieren hebben een slurf (Proboscidea).
De lengte en gewicht van de mammoet
De maximale lengte die hij kon bereiken was tien meter. Dit is ruim twee meter langer dan Afrikaanse olifanten. Een volwassen steppemammoet kon een gewicht hebben van acht ton. Dit is één ton meer dan het gewicht van de meeste Afrikaanse olifanten.
Zo'n 4000 jaar geleden stierf de laatste mammoet op een klein eiland in Noord-Siberië, maar wellicht zien we deze gigant binnenkort weer terug. In 2019 namen wetenschappers van de Kindai University in Osaka ruggenmerg en spierweefsel af van een 28.000 jaar oude mammoet.
De Amerikaanse mammoet had een schouderhoogte van wel 4 meter en een gewicht van 7000-9000 kilo.
Een mammoet heeft 230 a 240 botten. Het aantal botten bij alle zoogdieren ligt in dezelfde orde van grootte; een volwassen mens heeft 206 botten.
Er waren verschillende soorten mammoeten. De grootste was de keizersmammoet. Hij kon wel vijf meter hoog worden. Een groot en zwaar beest als de mammoet had grote en zware botten.
In 2007 is in het eerder genoemde Siberië een compleet intact lichaam van een mammoet jong gevonden, inclusief slurf en ogen. Geschat wordt dat het jong pas 6 maanden oud was toen het stierf en dat was ongeveer 10.000 jaar geleden. Het jong is ongeveer 1.30 meter hoog en 50 kg zwaar.
Wanneer zeg je dat een dier is uitgestorven? Dieren van dezelfde soort kunnen samen jongen krijgen. Als er nog maar één dier van die soort is overgebleven, kan hij geen jongen meer krijgen. Wanneer dit laatste exemplaar overlijdt, is deze soort uitgestorven.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen.
Mammoet (4.000 jaar geleden)
Dat moest ook wel, want deze mammoet leefde in extreem koude omstandigheden. Deze uitgestorven dieren hebben het imago dat ze heel groot waren, maar uit fossielen blijkt dat ze ongeveer zo groot zijn als de Aziatische olifant.
was perfect aangepast aan de koude ijstijd. Zijn hele lichaam was bedekt met een dikke vacht om zich warm te houden. Vergeleken met een olifant waren de staart en oren van de wolharige mammoet heel klein, zodat ze er niet af zouden vriezen en de mammoeten zo min mogelijk warmte verloren.
Afrikaanse olifanten komen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze leven in zeer verschillende gebieden. Zolang er maar water en veel planten in de buurt zijn. Er leven olifanten op de savannes en in moeras- en bosgebieden.
Er waren verschillende soorten mammoeten, bijvoorbeeld de zuidelijke mammoet, de steppemammoet en de wolharige mammoet. De steppemammoet was het grootst. Hij kon wel vijf meter hoog worden. De wolharige mammoet was de kleinste.
Oorspronkelijk kwam de Tasmaanse tijger volop voor in Australië en op Nieuw-Guinea, maar in de afgelopen eeuwen was er alleen op Tasmanië nog een buidelwolfpopulatie. Daar verdween het dier uiteindelijk ook, doordat boeren op de Tasmaanse tijger joegen om hun schapen te beschermen.