Accuwater en demi water zijn alternatieve benamingen voor dezelfde vloeistof, namelijk 'gedemineraliseerd water'. Gedemineraliseerd water is 'schoon' en 'puur' water. Het is ontdaan van vrijwel alle verontreinigingen, zoals mineralen en zouten.
Accu bijvullen
Een batterij is gevuld met accuzuur en demiwater (gedemineraliseerd water). Tijdens het gebruik van de accu verdampt het demiwater. Daarom dien je regelmatig (minimaal iedere 3 maanden) het zuurniveau te controleren.
Het bijvullen mag nooit gebeuren met een vloeistof waarin zouten zijn opgelost en andere verontreinigen in zitten zoals bij leidingwater het geval is. Dit water verstoort het laad- ontlaad proces en veroorzaakt kortsluiting. Om deze reden wordt daarom alleen gedestilleerd water of gedemineraliseerd water gebruikt.
Wat is gedestilleerd water? Gedestilleerd water is zeer zuiver water. Door destillatie zijn alle anorganische zouten en veel organische stoffen verdwenen. Het leidingwater wordt verhit tot het kookpunt.
Een niet-onderhoudsvrije accu moet af en toe worden bijgevuld met demiwater, ook wel bekend als accuwater. Dit is noodzakelijk, omdat het accuwater verdampt tijdens gebruik. Om een defect te voorkomen, dien je de accu bij te vullen wanneer het waterniveau tot het minimum is gedaald.
Inname van gedestilleerd water leidt tot de verdunning van elektrolyten in het lichaamswater. Ontoereikende herverdeling van lichaamswater kan de functie van vitale organen aantasten.
Graaf bijvoorbeeld een kuil in de grond, zet een reservoir water op de bodem en een lege beker precies in het midden. Dek het geheel af met plastic folie dat een beetje doorbuigt. Door het zonlicht verdampt het water. De damp condenseert tegen het folie en stroomt omlaag.
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld.
Om de vochtigheid van de kledij te absorberen, wordt de droogkast warm en produceert ze waterdamp. Die wordt vervolgens gerecupereerd in een waterreservoir en dat water is ontdaan van al zijn mineralen. Het water dat door je droogkast wordt uitgestoten, is dus gedemineraliseerd water of gedistilleerd water.
Accuvloeistof zit in de accu en is zwavelzuur, dat met gedestilleerd water is verdund. Dit mengsel wordt in een drooggeladen accu gegoten, voordat deze voor de eerste keer gebruikt gaat worden. Daarna moet je het accuvloeistofniveau regelmatig checken.
Het grote verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water is dat gedistilleerd water normaal gesproken minder organische contaminanten bevat; bij deïonisering worden moleculen zonder lading, zoals virussen of bacteriën, niet verwijderd. Gedemineraliseerd water bevat meestal minder minerale ionen.
Gedestilleerd water kunt u bij elke supermarkt, tankstation en doe het zelf zaken kopen. Toch is er, ondanks dat de kwaliteit van het water hetzelfde is, een groot prijsverschil. Met name bij de tankstations langs snelwegen moet u flink betalen.
De prijs voor een zoutwaterbatterij bedraagt ongeveer zo'n 11 eurocent per kWh (excl. btw, incl. plaatsing & onderhoud).
Accuwater wordt gebruikt om een niet-onderhoudsvrije accu bij te vullen wanneer er water verdampt is. Bijvoorbeeld tijdens het laden van de accu. Accuwater / Demi water kan je eenvoudig terugvinden in onze webwinkel: zoek demi water.
Nee, accuzuur mag niet meer los verkocht worden! Vanaf 1 februari 2021 is dit onder nieuwe wetgeving niet meer toegestaan. Vanaf deze datum is de EU verordening 2019/1148 over het op de markt brengen en het gebruik van precursoren voor explosieven van toepassing.
U kunt de bevochtiger vullen met kraanwater of gedemineraliseerd water. Gedemineraliseerd water heeft als voordeel dat het geen kalk bevat waardoor er geen kalkaanslag kan ontstaan in de bevochtiger. U kunt deze dan wekelijks met de hand afwassen.
Gedestilleerd water of aqua dest, is zeer zuiver water, waaruit door destillatie naast alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verwijderd. Water wordt soms dubbel gedestilleerd (dubbel dest) om het de hoogst mogelijke zuiverheid te geven.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen. Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk.
De mineralen worden tijdens het droogproces uit het water gehaald, maar het bevat wel nog altijd restanten van je wasmiddel. Daarom is het niet drinkbaar en geef je het ook beter niet aan de planten.
Mineraalwater is geschikt voor alle planten. Het bevat een aantal stoffen die planten nodig hebben. Door de aanwezigheid van kalium, magnesium en sporenelementen zullen vele planten het goed doen.
Houdbaarheid van het water is ongeveer 1 jaar alleen is dat ook afhankelijk van de toepassing. Als het product gebruikt word in een omgeving waarin de geleidbaarheid van het water een belangrijke rol speelt is het water na 1 jaar niet meer bruikbaar.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
U kunt van uw eigen kraanwater gedemineraliseerd water maken! Nooit meer duur demi-water kopen maar zelf demi-water maken. U weet ook zeker dat uw vers geproduceerd demi-water een hogere kwaliteit heeft dan uit een jerrycan, fles of IBC.