Het unieke aroma wordt met de grootste zorg samengesteld. Bloemige noten van rozen en viooltjes in combinatie met warme, poederachtige vanillenoten zijn voor je baby het signaal van een teder verzorgingsritueel. Je kleintje zal zich hierdoor ontspannen en geborgen voelen.
Zwitsal ruikt voor een groot deel naar lelietjes van Dalen, en laat de baarmoeder nu juist ook geurstoffen uitstoten die doen denken aan precies dat bloempje.
Het heeft een wetenschappelijke verklaring waarom baby's altijd zo lekker ruiken! Dit heeft alles te maken met schattig zijn en overlevingskansen vergroten. Schattig zijn en lekker ruiken is een biologische tactiek van je baby om aandacht en affectie te krijgen van iedereen om zich heen.
Je pasgeborene kan meteen al vrij goed ruiken. Een borstgevoede baby zal vooral gelijk de geur van zijn moeder herkennen na een paar dagen. Na 1 week kan je baby al de geur van zijn moeder onderscheiden van dat van een andere vrouw! Je baby heeft de voorkeur voor zoete geuren, net als voor zoete smaken.
Je pasgeboren baby ruikt al vrij goed. Hij of zij kan verschillende geuren onderscheiden. Als je baby 1 week oud is, kan hij of zij het verschil ruiken tussen zijn of haar mama en een andere vrouw. Je baby gebruikt zijn of haar reukvermogen om de borst van mama te zoeken.
Pas geboren
Je baby kan de eerste uren of zelfs de eerste dag niets horen. Dat komt doordat er vruchtwater achter het trommelvlies zit. Na een dag hoort je baby al beter dan in de baarmoeder. Je baby schrikt van harde en plotse geluiden.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
Een pasgeboren baby hoort stemmen en geluiden en herkent uit alle geluiden de vertrouwde stemmen van mama, papa en eventuele broertjes en zusjes.
Met de ogen volgen
Vanaf 3 à 4 maanden blijft je baby naar je kijken als je door de kamer loopt. Je kind volgt je dan met zijn of haar ogen. Je baby draait nu zelfs het hoofd om, om jou of een voorwerp beter te zien. Tussen de 3 en 6 maanden leren baby's ook om snel bewegende voorwerpen met hun ogen te volgen.
Kleur ogen van een baby
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over.
Ontwikkeld speciaal voor jouw baby
Omdat we zelf ook ouders zijn, weten we hoe belangrijk het is dat onze producten mild, veilig en zacht zijn. Daarom hebben we onze geur speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid. We gebruiken alleen milde, verzorgende ingrediënten die we testen volgens de strengste richtlijnen.
Zwitsal biedt al meer dan tachtig jaar een uitgebreide reeks verzorgende producten voor baby's, peuters en kleuters – en vooruit, ook voor volwassenen.
Wist je dat Zwitsal al sinds 1928 bestaat? Begin 1900 ging een Nederlandse apothekersleerling, meneer Jansen, stage lopen in Zwitserland. Hij werkte bij een Zwitserse apotheker. Die maakte een zalf die snel en goed werkte tegen onder andere zonnebrand.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
De eerste onbewuste glimlach zie je bij je baby al na een paar dagen. Deze glimlach is nog heel klein en duurt kort. Als je baby een paar weken ouder is, glimlacht hij als reactie op jouw stem. Na drie maanden heeft hij een brede glimlach op zijn gezicht als je een liedje voor hem zingt.
Dit kan jouw baby met 1 maand
maakt contact met jou door je aan te kijken. houdt de handjes meer open, in plaats van in een knuistje. kan voorzichtig zijn hoofdje optillen als je hem op zijn buik legt. kijkt graag naar bewegende voorwerpen, bijvoorbeeld naar een mobiel boven de box.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Tijd is een lastig begrip voor jonge kinderen. Tot een jaar of drie hebben kinderen nog niet echt tijdsbesef. Baby's, dreumesen en jonge peuters zijn nog heel erg afhankelijk van hun omgeving om een beetje grip op het verloop van de dag te krijgen. Structuur in de dag en regelmaat geven deze kleintjes houvast.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien.