De meest gebruikte aardesoort in Nederland is randaarde, terwijl in België meestal penaarde wordt gebruikt. Beide soorten aarding hebben dezelfde werking en maken jouw stekkerdoos veiliger. Sluit hier wel altijd geaarde stekkers op aan, anders werkt het natuurlijk niet.
Allereerst is het van groot belang dat het stekkerblok geaarde stopcontacten heeft, dit verkleint de kans op brand en voorkomt dat jij een schok krijgt als je een stekker wilt aansluiten. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging.
Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging beschermt uw apparatuur tegen piekstroom. Veelal wordt piekstroom veroorzaakt door blikseminslag, maar kan ook andere oorzaken hebben. Bij tijdelijke overspanning van uw apparaat kan deze onherstelbaar beschadigd raken met alle gevolgen van dien.
Als je de schakelaar van de stekkerdoos uit zet dan wordt er geen stroom meer verbruikt. Dit is dus zeker een goede oplossing om stroom te besparen. Als de stekkerdoos aan staat verbruikt die zelf stroom om het LED-lampje in de schakelaar te laten branden, maar dit kost verwaarloosbaar weinig energie.
Koppel verlengsnoeren niet door
Sluit een verlengsnoer niet aan op een ander verlengsnoer. Er is een grote kans dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Voorkom daarom brand door overbelasting en koppel verlengsnoeren niet door.
Meerdere stekkerdozen op elkaar aansluiten
Zeker als het gaat om stekkerdozen. Sommige mensen denken slim te zijn door meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Het tegendeel is waar. Stroomverdelers zijn niet gemaakt om aan elkaar te koppelen.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Let op! Merk je toch dat je oplader opwarmt als hij in het stopcontact blijft zitten? Dan is hij mogelijk defect en is het raadzaam om hem te vervangen door een nieuw exemplaar.
Elk huishouden heeft wel een aantal flinke stroomvreters. Van veel apparaten weten we dat ze veel stroom verbruiken, maar er zijn ook stiekeme stroomvreters. Een aantal voorbeelden die vaak genoemd worden zijn een miniboiler, een uitgebreide decoder of wat dacht u van een slecht geisoleerde kokend waterkraan.
De hoogst toelaatbare temperatuur is 60 graden voor rubber en 70 voor pvc. Ideaal is het zeker niet om het snoer op de verwarmingsbuis te leggen. In het slechtste geval kan de draad smelten en brand veroorzaken zonder dat de groep uitschakelt.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Opgerolde snoeren worden heel warm
Als er elektriciteit door je snoeren loopt, gaat er wat energie verloren door weerstand in de kabels. Die verloren energie wordt warmte. Geen punt als de draden uitgerold door je huis kronkelen: ze geven de warmte af aan hun omgeving.
Meer veiligheid
Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
Stekkerdozen en haspels kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze ondeskundig worden toegepast. Vaak genoeg zien we opgerolde haspels die veel te zwaar belast worden, waardoor brand kan ontstaan.
De Handson Stekkerdoos 2-voudig Zwart 1,5 Meter Wasmachine / Droger met randaarde bevat twee aansluitpunten waarop maximaal 2 zwaar elektronische apparaten kunnen worden aangesloten.
Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
Risico op brand
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader.
De laders kunnen brandgevaar opleveren als de connectoren (stekkers) overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. De komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De connectoren van deze laders worden te heet waardoor ze smelten of zelfs exploderen en in brand vliegen.
Stekkers en stopcontacten die verbranden en/of door hitte smelten is een probleem dat vaker voorkomt dan gedacht. Vaak is een overgangsweerstand de oorzaak van dit probleem. Een overgangsweerstand is een extra weerstand die ontstaat wanneer twee materialen zich met elkaar verbinden.
Een lader in het stopcontact laten zitten kost dus tussen de 0,3 en 0,5 cent per dag. Dat komt neer op € 1,- tot € 1,80 per jaar per oplader. Het hangt er dus maar naar net vanaf hoeveel opladers je hebt en wat het gemak je waard is. De prijs per kilowattuur kan overigens per stroom¬aanbieder verschillend zijn.
Natuurlijk wil de schade van een blikseminslag zien te voorkomen zodat je niet met een kapotte tv zit, of je alle bestanden op je computer kwijt bent. Trek daarom tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact. Met overspanningsbeveiliging voor stekkers en kabels beveilig je elektrische apparaten tegen overspanning.