La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
Gewicht – Italië versus Nederland
Volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek heeft 10,9% van de volwassen Italianen obesitas. Daarnaast heeft 35,4% van de Italianen last van sovrappeso, overgewicht.
'Veel Italiaanse hotels en restaurants hebben graag Nederlandse toeristen als klant. Ze zijn heel vriendelijk, grappig en ze vinden duurzaamheid belangrijk. Ze verstaan de kunst van het genieten: bij één zonnestraal zitten ze meteen buiten op het terras met een glas wijn, klaar om met volle teugen daarvan te genieten'.
Door meergranen pasta te gebruiken in plaats van reguliere 'witte', verlaag je de kans op een beroerte en diabetes type 2. Daarnaast zou het bloeddrukverlagend werken en bevatten ze vele malen minder calorieën dan normale pasta. Knoflook is klein maar fijn, want ó wat is het gezond.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Steden weten je steeds weer te verrassen. Nederland is een land dat op veel gebieden voorop loopt in de ogen van Italianen. Op het gebied van waterbouw, architectuur, design, duurzaamheid. Italianen vinden dit mooi en daarom wordt er veel over bericht in de Italiaanse media.
Italiaanse mannen: echte charmeurs
Het zijn enorme flirts en ze maken dames graag het hof. Maar wat dat betreft zijn het ook echte heren; aan het einde van een date geen ongemakkelijke situaties, want de man in kwestie pakt resoluut de rekening om te betalen.
Dankzij hun unieke stijl zijn Italianen in het buitenland gemakkelijk te herkennen: van top tot teen gestoken in designer kleding, met een zonnebril zelfs in de metro, gaat de toon van hun stem hoorbaar omhoog wanneer ze telefoneren.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Vaak eten ze er een brioche bij, het Italiaanse equivalent van de Franse croissant, maar dan gevuld met banketbakkersroom, chocola, Nutella of jam. Of kiezen ze voor een van die andere zoete broodjes waar de vitrine bij de toonbank 's ochtends vroeg vol mee ligt.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Ze houden van eten, ze leven voor eten, ze eten eten en ze praten over eten. Ze staan handenwringend op de menukaart van een restaurant te kijken. Het is natuurlijk algemeen bekend dat de prettigste mensen de mensen zijn die van eten houden. Elke Italiaanse vrouw valt in deze categorie.
Italiaans temperament
Ze spreken bijvoorbeeld vaak nogal luid. Dat komt omdat ze opgroeien in grote, gezellige families en daar leren luid te spreken om boven het lawaai gehoord te kunnen worden. Ze nemen het ook niet zo nauw met stiptheid want spontaneïteit is veel belangrijker.
“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Kies gerechten met veel groenten, kip of mager vlees. Met name wokgerechten zijn goede keuzes. Daarbij worden geen vette roomsauzen gebruikt en ze zitten vaak boordevol groenten.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen. Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.