Sint-Helena is vooral bekend doordat Napoleon Bonaparte de laatste jaren van zijn leven in ballingschap op het eiland heeft doorgebracht (15 oktober 1815 – 5 mei 1821) en er is overleden. Het beperkte toerisme van het eiland legt nog steeds grote nadruk op dit historische feit.
Het leger van Napoleon wordt daar voorgoed verslagen door Britse, Nederlandse en Pruisische soldaten. Veel soldaten sterven in het gevecht. Napoleon ontsnapt uit de strijd, maar moet zich toch overgeven. Hij wordt verbannen naar het afgelegen eiland Sint-Helena.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Plaatste overal bloemen, vogelkooitjes, vogels en allerhande snuisterijen in de omgeving van het Pallazzina dei Mulini oorspronkelijk bestemd voor Maria Luisa, op basis van haar excentrieke smaak, toverde ze de villa om in een “koninkrijk van sprookjes”.
Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte.
Napoleon was van 1796 tot 5 december 1809 getrouwd met Joséphine de Beauharnais. Hij adopteerde haar twee kinderen Eugène en Hortense, en ook hun nichtje Stéphanie. Beiden hadden stiekem relaties met een ander toen ze getrouwd waren. Zelf kregen ze geen kinderen, en daarom scheidden ze.
Jean-Christophe Napoléon (32) is een nazaat van Napoléon Bonaparte en een rechtstreekse nakomeling van Napoléon III. Hij is door zijn grootvader aangewezen als hoofd van het keizerlijke Franse huis Bonaparte.
De ooit zo machtige Franse generaal was verbannen door de Britten na zijn nederlaag in de Slag bij Waterloo in 1815. Maar na bijna zes jaar was Napoleons lichaam op – en sindsdien is de doodsoorzaak van de 51-jarige gewezen keizer een geliefd discussieonderwerp van historici en complotdenkers.
In 1815 wordt hij bij Waterloo definitief verslagen. De Engelsen brengen hem naar het afgelegen eilandje Sint Helena, waar hij uiteindelijk in 1821 sterft, op 51-jarige leeftijd.
Zeven dagen na aankomst op Sint-Helena werd Napoleons lichaam opgegraven. Dit gebeurde 's nachts en duurde in totaal negen uur. Zijn gebalsemde lichaam werd bewaard in vier kisten, bestaande uit verschillende materialen waaronder lood, tin en hout.
Aan de ene kant zien de fans Napoleon als hoeder van de idealen van de Franse Revolutie. Aan de andere kant zien zijn critici hem als de man die die idealen juist om zeep hielp: een dictator die de afgeschafte slavernij weer invoerde en met zijn oorlogen miljoenen slachtoffers maakte.
Napoleon wordt wel tot keizer van het eiland benoemd en mag daar een leger van zeshonderd soldaten hebben. Maar Napoleon wil weer keizer van Frankrijk worden. Daarom ontsnapt hij in 1815 van Elba.
Hij werd vervolgens gedeporteerd naar Sint-Helena. Volgens een autopsie stierf hij daar aan maagkanker, maar later onderzoek wees uit dat hij aan een hoge concentratie arseen zou zijn overleden.
Het geïsoleerde eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan is de plek waar de Franse heerser Napoleon Bonaparte in 1821 overleed. Belangrijkste trekpleister is Longwood House, waar de verbannen keizer zijn laatste dagen doorbracht. Opmerkelijk: volgens een denkpiste veroorzaakte dat huis (mee) zijn dood.
Napoleon werd eerst begraven in Sint-Helena. Maar in 1840 werd besloten om Napoleons lichaam over te brengen naar Parijs waar hij begraven werd in de Dôme des Invalides. De zoon van Napoleon, Napoleon II, overleed aan tuberculose in Wenen.
Napoleon is op 5 mei 1821 op 51-jarige leeftijd in Longwood op het eiland Sint Helena een natuurlijke dood gestorven als ge- volg van maagkanker; hij is niet, zoals sommigen dachten, door de Engelsen vergiftigd met arsenicum.
In oktober van 1811 is de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Nederland. Hij verblijft in Amsterdam en onderneemt van hieruit diverse inspectietochten door Noord-Holland.
In het voorjaar van 1811, maar een paar maanden voor Napoleon Nederland bezocht, waren er in Amsterdam, Katwijk, Hoogeveen en Groningen oproeren tegen de dienstplicht. Toch liet de Nederlandse bevolking tijdens het bezoek van de Franse keizer – tussen 23 september en 31 oktober – geen protest horen.
Van Nederland maakt hij een Franse vazalstaat met zijn broer Lodewijk Napoleon als koning. De coalitielegers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden verslaan Napoleon uiteindelijk tijdens de Volkerenslag bij Leipzig in 1813. En ze verbannen hem naar het eiland Elba.
Napoleon werd verbannen naar het eiland Elba. Maar hij wist in maart 1815 te ontsnappen en weer de macht te grijpen. Honderd dagen lang was hij keizer, tot de nederlaag bij Waterloo. Daarna werd Napoleon naar het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan verbannen en keerde de rust terug.
Napoleon had een Napoleoncomplex
Inmiddels weten we dat Napoleon helemaal niet zo klein was: 1,67 of 1,68 meter. Dat is niet ondermaats vergeleken met de gemiddelde negentiende-eeuwse lengte van 1,69 meter.
In het najaar van 1809 bleek Marie zwanger te zijn. Dat was voor Napoleon een schok, maar ook een openbaring. Hij meende, door zijn kinderloze huwelijk, onvruchtbaar te zijn. Napoleon moest nu kiezen tussen zijn echtgenote en een erfgenaam.
15 augustus 1769. In Ajaccio, op Corsica, wordt Napoleon Bonaparte (geboren als Napoleone Buonaparte) geboren in een huis dat in de jaren 1960 een museum werd.