Volgens de richtlijnen die zijn opgesteld door De Gezondheidsraad moeten kinderen in deze leeftijd elke dag minimaal één uur tenminste een matig intensieve inspanning zoals fietsen, wandelen en zwemmen doen.
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.
'Kinderen mogen niet te eenzijdig belast worden, niet te veel keer achter elkaar dezelfde beweging trainen. Dan kunnen blessures ontstaan. Groeischijven kunnen overbelast raken, wat blijvend letsel kan veroorzaken.
Bij de twee grootste fitnessketens van het land, Basic-Fit (152 vestigingen) en Fit For Free (89 vestigingen) kun je tussen je 12e en 16 e een abonnement afsluiten. Bij het inschrijven wordt gegarandeerd dat jeugdleden geen toegang krijgen zonder begeleidend lid dat ouder is dan 16 jaar.
De beweegrichtlijnen voor volwassenen
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad hebben pubers elke dag minimaal een uur matig intensieve beweging nodig om gezond te blijven. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad dat pubers minimaal drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten doen.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Lid: Je kunt bij ons lid worden als je een natuurlijke persoon bent en 16 jaar of ouder. Basic-Fit kan je vragen aan te tonen door legitimatie dat jij degene bent van wie de pas is, of om je leeftijd te checken.
Uit verschillende goed uitgevoerde studies blijkt dat krachttraining onder goede begeleiding geen verhoogd risico op groeischijfschade met zich meebrengt. Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd.
Daaruit is gebleken dat vanaf het zevende levensjaar gestart kan worden met enige vorm van krachttraining. Dit is uiteraard met aandacht voor juiste techniek, licht gewicht en waarbij er niet minder dan 7 herhalingen aan maximaalkracht per set gedaan mag worden.
Vermoeidheid, slapeloosheid, eetproblematiek, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, gebrek aan concentratie, verlies van motivatie, stijve spieren, hogere bloeddruk, angst, rusteloosheid en niet uitgerust wakker worden [1]. Helaas is er niet één indicator aan te wijzen om te bepalen of iemand overtraind is.
Volgens de American Heart Association, is vier tot zeven dagen in de week intensief trainen not done. Het zou de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Net als bij verbranding met een haardvuurtje, ontstaat in je lichaam een soort 'rook' bij de verbranding van suikers en vetten tijdens het intensief sporten.
Belangrijkste kenmerken zijn onder meer een afname van het prestatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag. Blijf je in dit stadium de klachten negeren, dan kom je uiteindelijk in de fase van het overtrainingssyndroom (volledige overtraindheid).
Hoeveel kilogram? Meisjes van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 42 kg, met een minimum van ongeveer 34 kg en een maximum van 57 kg. Jongens van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 40 kg, met een minimum van 34 kg en een maximum van 52 kg.
Hoeveel kilogram? Meisjes van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 38 kg, met een minimum van ongeveer 32 kg en een maximum van 50 kg. Jongens van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 36 kg, met een minimum van 31 kg en een maximum van 46 kg.
Samenvatting: Krachttraining is gezond voor jongeren en zelfs voor kinderen. Op jonge leeftijd zorgt het ervoor dat kinderen sterker worden. In de puberteit neemt daarnaast ook de spiermassa toe. Zeer belangrijk hierbij is goede begeleiding, om fouten of blessures te voorkomen.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind beginnen met een sport? Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met sporten en kunnen dit de rest van hun leven blijven doen. Er wordt echter vaak aangeraden om kinderen te niet laten deelnemen aan competitieve sporten voordat ze de leeftijd van 8 jaar hebben bereikt.
Als je als kind zijnde spieren ontwikkelt, en je botten zijn nog in volle groei, krijg je te korten spieren. Hierdoor zullen ze op lange termijn veel last ondervinden door té strakke spieren, en kunnen er makkelijker scheurtjes ontstaan.
Steeds meer kinderen in de sportschool
En hoewel sporten heel gezond is, kan te veel en te zwaar sporten voor kinderen juist heel gevaarlijk zijn. Hun lichaam moet zich nog volop ontwikkelen en ze zitten in een groeifase. Het grootste gevaar zit hem in het krijgen van blessures, met alle grote gevolgen van dien.
Als je 's ochtends na het opstaan direct een training van 7 minuten doet, werkt dat als motivatieboost voor de rest van je dag. Dan heb je het sporten er namelijk direct al op zitten, dit geeft energie om je dag te beginnen.
Eet puur en met mate. Zoveel mogelijk pure voeding; groenten, fruit, noten, kwark, vis en gevogelte zijn erg goed voor je. Vermijd suikers, transvetten en het eten van teveel koolhydraten in de vorm van pasta, aardappelen, rijst en brood. Doe aan krachttraining en doe dit zo vaak je kunt, 2, 3, 4 x per week.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.