Katoenprogramma: beddengoed en handdoeken
Voor al je katoenen was, zoals beddengoed en handdoeken, gebruik je het katoenprogramma. Kijk in het wasetiket op hoeveel graden het wasgoed mag. Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Kies voor het gewone katoenprogramma op 60°C of het hygiëneprogramma en als het kan een wasmiddel met bleek. Zorg tenslotte dat de was daarna goed droogt. Kies niet voor het ecoprogramma of het nieuwe Eco 40-60 programma. Deze programma's wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden. Katoen kan veilig op 1400 of 1600 toeren worden gecentrifugeerd zodat het sneller droogt.
Moderne wasmachines hebben overigens vaak ook een handwasprogramma. Dit is een programma dat dient om delicaat textiel zoals wol te wassen. Kledingstukken met het handwassymbool op het etiket behoeven dus niet altijd met eigen handen gewassen te worden.
Kleding met een handwas-logo in het waslabel hóéft namelijk helemaal niet echt met de hand gewassen te worden. Het handwasprogramma op jouw wasmachine kan en mag ook gewoon. Hierbij draait de machine op een lage temperatuur, draait hij de was voorzichtig schoon en gaat het centrifugeren op een laag toerental.
Snel wassen op 30 °C is voldoende voor bezwete en matig vuile T-shirts en katoenen trainingskleding zoals een hoodie. Het Siemens SuperKort15-wasprogramma is hiervoor ideaal en duurt slechts 15 minuten. Handdoeken, baddoeken en saunadoeken was je het best op 60 °C om te zorgen dat ze weel goed schoon en fris zijn.
Fijne was / delicaat / zijde
Programma voor fijne stoffen zoals zijde, viscose of andere synthetische stof. De trommel draait minder intensief en centrifugeert op een laag toerental. Werkt alleen op lage temperaturen. Je kunt het beste kleine hoeveelheden wassen.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Handdoeken kun je het beste op 60 graden wassen. Een temperatuur van 60 graden doodt bacteriën, waardoor de handdoeken hygiënisch schoon uit de wasmachine komen.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
Handdoeken die je zonder wasverzachter wast en aan de lucht laat drogen, worden vaak hard. Dit tot grote ergernis van velen. Onderzoekers hebben nu eindelijk een verklaring voor dit vervelende verschijnsel: er wordt een dun laagje water door het oppervlak van de handdoek opgenomen.
Handwas: Het standaard wassymbool met een hand erboven, geeft aan dat kleding enkel met de hand gewassen mag worden. Was het kledingstuk in de wasbak of in een kleine emmer en verspreid het wasmiddel met je handen goed over de kleding. Spoel het kledingstuk daarna goed uit.
Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water.
Maar hoeveel kun je dan in je wasmachine stoppen om aan die maximum aantal kilo's te komen? Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.