ALDI biedt naast de Moreno cacaopoeder een ruime collectie producten aan.
Bij Holland & Barrett koop je zowel rauwe cacaopoeder als cacaopoeder van geroosterde cacaobonen. Het roosteren heeft o.a. invloed op de smaak. Zo is raw cacaopoeder vaak wat bitterder van smaak.
De reep weegt slechts 15 gram en bevat minder dan 35% cacaobestanddelen, waardoor het product volgens de Nederlandse Warenwet geen chocoladereep mag worden genoemd. De Koetjesreep wordt daarom cacaofantasie genoemd.
Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate.
Ingrediënten. Suiker, Gehard Plantaardig Vet, Lactose, Magere Cacaopoeder, Magere Melkpoeder, Calciumcarbonaat 3,5%,Dextrose 2%, Emulgator. Kan Sporen Van Noten Bevatten.
Cacaopoeder bestellen | Albert Heijn.
Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden.
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.
Vooral de interactie tussen cacao en gunstige bacteriën in onze maag en darmen blijkt ons gezonder te maken. Cacao wordt onder andere door lactobacillen en bifidumbacteriën gefermenteerd tot ontstekingsremmende polyfenolen met een gunstig effect op de gezondheid [1].
Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Hierbij valt te denken aan fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, (co)vitamines, macromineralen, spoorelementen, (co)enzymen en neurotransmitters.
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo'n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is.
Chocolade bevat theobromine, dat vanaf 1,000 mg per dag schadelijk kan zijn. De wetenschappelijke site Popular Science rekent ons het volgende voor: Voor mensen wordt theobromine als giftig beschouwd bij een dosis van 1.000 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht.
Nu is dat in Nederland over het algemeen wel bekend, maar in Amerika wordt 'onze' ongezoete cacaopoeder Dutch processed cacao poeder genoemd. Omdat deze cacaopoeder ongezoet is, heeft het in het recept nog wel echt iets zoets nodig om het lekker te maken.
Afhankelijk van de mate van persen ontstaat dan gewone (volle) cacaopoeder of magere cacaopoeder. Volle cacaopoeder bevat nog meer dan 20% cacaoboter, terwijl magere cacaopoeder (ook wel ontvette cacaopoeder) minder dan 20% cacaoboter bevat.
Denk aan antioxidanten, diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook aan omega 6-vetzuren en diverse vitamines. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen met een stimulerende werking.
Chocolade kan in gebak altijd vervangen worden door cacaopoeder, maar niet één op één. Cacaopoeder bevat meer vaste cacaobestanddelen en geen vet. De smaak van cacaopoeder is daarom veel uitgesprokener.
Chocoladecake zonder chocolade
Als het gaat om bakken, is carobepoeder dus een prima vervanger voor cacaopoeder. Bijkomend voordeel is dat carobepoeder al een beetje zoet is van zichzelf. Je hoeft daardoor minder suiker toe te voegen aan het recept.
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten.
Daarbij kunnen sterke antioxidanten als Vitamine E helpen bij een snellere genezing van littekens (openkrabben van puistjes).” Daarnaast bevat cacoaboter een huidverzachtende en hydraterende eigenschap en dit wordt dan ook vaak gebruikt in bodylotions, bodybutters, scrubs en lippenbalsems.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Het is echt geen fabeltje dat vrouwen rondom de menstruatie meer zin hebben in chocolade. Als we chocolade eten, wordt er dopamine aangemaakt en voelen we ons tijdelijk gelukkiger. Ook zorgt chocolade ervoor dat we meer zin in seks krijgen. Een goede reden om vaker chocolade te eten dus.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium.