Castello Creamy Blue is zacht, met een fluweelzachte textuur en een licht scherpe en zoute smaak. Combineer met druiven, honing en rode wijn. Een Franse schimmelkaas gemaakt van schapenmelk, deze Franse klassieker is complex en intens.
Gorgonzola is door de zachte en fijne textuur perfect te gebruiken in veel verschillende recepten. Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Danablu (of Danish Blue) is een Deense blauwschimmelkaas. Deze werd begin 20e eeuw uitgevonden door Marius Boel. De bereidingswijze lijkt sterk op die van Roquefort, met dat verschil dat voor Danish Blue koemelk wordt gebruikt en voor Roquefort schapenmelk.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Dit pittige Franse kaasje is o zo lekker! Warm, koud, met fruit of groente, met vis of vlees. Beleg dun gesneden plakjes ciabatta met een plakje roquefort en een schijfje rijpe handpeer.
Top 5: Aldi - 15,90 euro/kg. Société - 53,50 euro/kg (diverse supermarkten) 'Roquefort' (Colruyt) - 15,90 euro/kg.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Een goedkopere soort is Bleu d'Auvergne, deze is gemaakt van koemelk. Uit Denemarken komt de Danish Blue of Danablu. Ook in Belgisch-Limburg en Nederland wordt blauwschimmelkaas gemaakt: Grevenbroecker en Bleu de Graven. Eveneens van koemelk worden de Engelse Stilton en de Italiaanse Gorgonzola gemaakt.
Cambozola versus gorgonzola
Gorgonzola is een Italiaanse pikante kaas. Cambozola is een Duitse zachte kaas. Van buiten is die wit zoals een Franse camembert en van binnen lijkt die op een Italiaanse gorgonzola. Vandaar de naam Cambozola; zacht van smaak met een klein bittertje.
De Roquefort staat bekend als één van de pittigste blauwe kazen van Frankrijk. Een pittige smaak die met name verkregen wordt door de schimmel 'Penicillinum Roqueforti'. Deze geeft de kaas tevens schitterende, blauwgroene aders terwijl het zuivel sneeuwwit en lekker romig blijft.
Roquefort, stilton, gorgonzola: de pittige blauwschimmelkazen zijn heerlijk in de meest uiteenlopende schotels. Zeg niet zomaar 'kaas' tegen blauwschimmelkaas. Beroemde blauwgeaderde kazen zoals roquefort en stilton hebben een eeuwenoude voorgeschiedenis.
Kaas. Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm.
Wanneer blauwe kaas in de koelkast wordt bewaard, kan hij een tijdje goed blijven. Controleer de houdbaarheidsdatum van je kaas–in de meeste gevallen blijft hij nog één tot twee weken na de datum goed. Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft.
Daarom kun je beschimmeld eten maar beter weggooien. Anders word je misschien ziek. Alleen bij kaas mag je het stukje waar schimmel op zit wegsnijden. De rest kun je dan gewoon eten.
Hou je niet van blauwe kaas? Dan kun je de gorgonzola ook vervangen door pittige cheddar of Gruyère.
De schimmelkaas is rijk aan calcium, wat erg goed is voor uw botten. Goed om te weten is dat er vaak veel natrium in blauwe kaas zit. Blauwe kaas heeft een sterke, aanwezige smaak, waardoor u niet veel nodig heeft om smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Er zitten 108 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) gorgonzola.
De Gorgonzola-kaas wordt door de Europee Unie erkend en is geregistreerd in de lijst vanBOB-producten van 12/06/96 met verordening EG nr. 1107. Om in aanmerking te komen voor deze lijst dient de kaas te voldoen aan de conformiteitsvereisten van de productiespecificaties.
Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan.
De Roquefort staat op eenzame hoogte als het gaat om historie, smaak en kwaliteit. Deze kaas is uit 100% rauwe schapenmelk bereid, met speciale schimmelculturen, Penicillum Roqueforti, gekweekt in ...