Waarom maakt een koelkast een borrelend geluid? Een borrelend geluid van een vriezer of koelkast wordt veroorzaakt door het koelsysteem van deze apparaten. Doordat het koelmiddel door de leidingen circuleert, komt er soms een borrelend geluid uit de koelkast.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
Het verminderen van luchtgeluid (klanken van de koelkast) doet u door de achterwand (of de muur) van het meubel te voorzien van Acusticab. Acusticab is een zelfklevende absorptieplaat en voorzien van een olie- en vochtdichte toplaag en is met een vochtige doek af te nemen.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van uw koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Wanneer de compressor van de vriezer draait, zal er een brommend geluid hoorbaar zijn. Dit is een normaal geluid voor het draaien van de compressor. Wanneer het koelmiddel in de leidingen veranderd van samenstelling, kan er een borrelend geluid hoorbaar zijn. Dit is een normaal geluid voor een vriezer.
Wanneer je koelkast zijn warmte kwijt kan, koelt het apparaat het best en maakt het minder geluid. Houd daarom minimaal 5 centimeter vrij bij de zijkanten en achterkant van de koelkast.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Indien er te weinig gas in uw compressor zit, wordt het vaak niet koud genoeg in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat hij blijft aanslaan. Wanneer de deur van uw koelkast niet goed sluit, ontsnapt er koude lucht uit uw koelkast. Om de temperatuur toch op peil te houden, blijft uw koelkast aanslaan.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
De meest stille koelkasten zijn echter de mini koelkasten. Zoals we al schreven is de grootte van een koelkast een belangrijke factor of het een stille koelkast betreft. En de kleinste koelkast is de mini koelkast. Veel mini koelkasten zijn daarom een stille koelkast.
Het zoemgeluid is het geluid van de werkende compressor van de koelkast. Dit geluid is normaal. je hoort ook wanneer de compressor van de koelkast start aan het begin van een koelcyclus, en wanneer deze wordt uitgeschakeld. Het is ook hoorbaar na het nemen van water uit de deurdispenser.
Daarom is het geluidsniveau van een vriezer niet onbelangrijk. Is het geluidsniveau voor jou ook een belangrijke factor? Kies dan een vriezer die niet meer dan 42 dB (decibel) geluid produceert. Dit is vergelijkbaar met normale omgevingsgeluiden.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Temperatuur koelkast controleren
De temperatuur van de koelkast meet u niet door te thermometer er in te hangen. Om een zo precies mogelijke temperatuur te meten moet u de thermometer in een glas water plaatsen. Daardoor meet u de temperatuur van het water, wat een beter beeld geeft van de temperatuur van de koelkast.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
Temperatuur
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.