Chilipepers kan je perfect drogen om daarna te gebruiken in een salade, pasta of vis- of vleesgerecht. Leg de pepertjes op een goed geventileerde, warme plaats. Eens ze zijn uitgedroogd, bewaar je ze in een potje.
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar. Na een jaar kan de knapperige smaak iets verminderen. Wanneer je de pepers uit de vriezer haalt spoel je ze even af met lauwwarm water en ze zijn klaar voor gebruik!
Chilipeper bewaar je op een koele plek (12-15 °C), maar liever niet in de koelkast. De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Je kunt de chilipeper ook prima invriezen.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1 week goed. Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Alle soorten pepers, of dit nu chilipepers zijn groene pepers, en ga zo maar door, kunnen worden ingevroren. Deze soort groenten, hoewel sommigen ze onder de kruiden rangschikken, zijn de naaste familie van de paprika. Het invriezen gaat dan ook op dezelfde manier.
De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar. Je kunt de peper ook prima invriezen.
Het drogen van chilipepers is een ideale manier om een overvloedige oogst of restjes te bewaren voor later gebruik. Gedroogde pepers zijn veelzijdig en mits op de juiste manier gedroogd, kun je ze later weer vocht op laten nemen door ze in water te plaatsen.
Bewaar de gedroogde chilipepers in een luchtdichte verpakking in de voorraadkast of nog beter, in de vriezer. Als je ze op deze manier bewaart, zijn de gedroogde pepers lang houdbaar, maar bewaar ze voor optimale smaak en pittigheid niet langer dan een jaar.
Was de pepers voor gebruik en verwijder het steeltje. Halveer ze met een mes in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd ze vervolgens in fijne reepjes. Tijdens het snijden van pepers is het dragen van keukenhandschoenen aan te raden.
De makkelijkste manier om gedroogde pepers te gebruiken is door ze direct in gerechten mee te laten koken. Na het schoonmaken stop je de pepers gewoon in je gerecht om bijvoorbeeld een stoofpotje of een bonenschotel te verrijken met de peper.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Zwarte peper bewaren
Hele zwarte peperkorrels kun je ook het beste droog en bij kamertemperatuur bewaren, maar dan het beste in een luchtdicht afgesloten pot. Zo blijft de smaak van de korrels het beste bewaard. Gemalen peper is minimaal 2 jaar houdbaar.
Groene peper is een populaire milde smaakmaker. Het is ideaal voor pepersteak of pepersaus. Groene peper is bijvoorbeeld heerlijk bij eieren, vis, kip, varkensvlees, salades en soep.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.