Als je je koffie thuis maakt, dan is zelf koffiebonen malen wanneer je klaar bent om je drankje te maken de beste manier om ervoor te zorgen dat je koffie een volle smaak heeft. Van te voren gemalen koffiebonen verliezen hun aroma en kunnen je niet de resultaten geven waar je naar op zoek bent.
Een koffiemolen is nodig, omdat de gemalen koffie die je in de supermarkt koopt lang niet zo vers is als de meeste mensen denken. Je krijgt pas verse koffie wanneer je de gemalen koffie direct nadat het gemalen is gebruikt. Ook heeft de branddatum invloed op de versheid van de koffie.
Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van allerlei bonen, is dit goedkoper. Daarnaast zijn filterkoffieapparaten goedkoper dan bonenmachine's. Nostalgie kan een belangrijke reden zijn om voor filterkoffie te gaan.
Als de koffie grof gemalen is, zal het water sneller doorlopen dan wanneer die koffie fijner gemalen is. Een langere extractietijd resulteert in een groter aantal aromastoffen. Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
Wanneer heet water met de hoge druk van een espressomachine op de gemalen koffie valt, emulgeert het water de oliën in de koffie en raakt vervolgens oververzadigd met CO2, wat resulteert in een heleboel kleine belletjes die samen de schuimlaag van crema vormen.
Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.
Arabicabonen maken koffie die minder bitter is dan Robusta-bonen. Met Arabica-bonen kun je koffie zetten met minder bitterheid en meer smaak, hoewel ze een beetje duurder zijn. Om een minder bittere kop te maken, kun je ook bonen uit de regio Kona, Brazilië of Costa Rica proberen.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
'Hoeveel kopjes koffie uit 1 kilogram (kg) bonen?'
Er kan gemiddeld 100-120 koppen koffie uit één 1 kilogram (kg) zak gehaald worden. Per kopje is dit 8-10 gram (g) koffie.
Bij een optimale maling loopt de koffie in ongeveer 23 seconden in uw kopje.
Bij ietwat grovere maling, zoals de speciale snelfiltermaling gaat dit precies zoals gewenst. Als de koffie te fijn is zoals bij espresso, dan kan het water er niet goed door lopen. Als de koffie te grof is dan loopt het water er te snel door en komt de koffie smaak niet goed mee.
Standaard staat de DeLonghi magnifica s ecam 22.110. b ingesteld op maalstand 4,5 en volgens de gebruikshandleiding is het in eerste instantie niet nodig deze staand aan te passen.
Maak je gebruik van handmatige zetmethoden zoals een cafetière of een aeropress dan heb je een grovere maling nodig. Dit zijn zetmethoden waarbij het water voor een langere tijd in contact is met de koffie. Wanneer de maling dan te fijn is, kan dit resulteren in te sterke koffie of koffie die te bitter smaken.
De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Een caffè lungo wordt dan ook geschonken in een groter kopje. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen.
Als de cremalaag compact en egaal verdeeld is over het kopje koffie dan is espresso gezet met vers gebrande koffiebonen. De mooiste crema krijg je van koffiebonen die zo'n 3 tot 5 dagen geleden gebrand zijn. Zijn de bonen te vers, dan ontstaat er slechte crema door de hoge concentratie CO2.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Roeren! Een goede espresso moet geroerd worden. Gaat u espresso maken, roer dan om de crema en de espresso door elkaar te mengen. Een gewoon lepeltje is prima om mee te roeren.