Er wordt vaak gekozen voor EPS om de vloer te isoleren. Echter heeft de EPS in ons assortiment, evenals PIR, niet de beste geluidsisolerende eigenschappen. Glaswol en steenwol isolatie zijn daarmee de beste keuze voor het isoleren tegen geluid.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
De beste manier is om allereerst de holle ruimte onder de planken te voorzien van een minerale wol, zoals bv. glaswol. Hiermee verminder je het 'klankkast effect' van de houten vloer en zorg je tegelijk thermische isolatie. Nadien kun je speciale geluidsisolerende matten leggen (bijvoorbeeld Isomat KE).
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Het hoge soortelijke gewicht van de fermacell Gipsvezelplaten zorgt voor een opmerkelijke geluidsweerstand. Een enkele wandconstructie van 100 mm dik realiseert een geluidsisolatiewaarde van Rw=52dB.
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
OSB heeft vergelijkbare geluidsisolerende eigenschappen als gipsplaat of MDF.
Een PVC vloer maakt een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Waarom? PVC vloeren worden direct aan de ondervloer of grond bevestigd: laminaatvloeren worden vaak zwevend gelegd en maken daardoor meer geluid.
PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend.
PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken. Wanneer u in een tussenwoning woont is deze vloersoort dus erg geschikt. Let wel: vraag altijd na bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de vloer gelegd mag worden. De vloer moet namelijk minimaal 10 decibel kunnen dempen.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Geluid in huis dempen met zware gordijnen
Goede gordijnen doen wonderen tegen straatlawaai dat door dunne ramen komt. Maak het materiaal tussen de kamer en het geluid dikker met gevoerde gordijnen, raambekleding gemaakt van dikke stof zoals fluweel, of speciale geluidsabsorberende gordijnen.
Om een compleet geluiddichte ruimte te creëren zou je een volledige isolatieschil moeten maken op de wanden, de vloer en het plafond. Dit is haast onmogelijk. Het contactgeluid kan je gelukkig gedeeltelijk dempen door de aanliggende muur, vloer of het plafond beter te isoleren.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie. Steenwol isolatie absorbeert geluid en vermindert geluidstrillingen. Het toepassen van steenwol isolatie in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren zorgt voor een effectieve geluidsisolatie.
Omdat steenwol en glaswol beide zachte materialen zijn, met een open structuur, absorberen ze meer geluid dan harde isolatiematerialen als PIR of EPS. Over het algemeen geeft steenwol een betere geluidsisolatie dan glaswol.
Steenwol absorbeert geluid in sterke mate en vermindert geluidstrillingen aanzienlijk. Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer.