Wat is gezonder ricotta of cottage cheese? Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed.
Verschil ricotta en hüttenkäse
Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld. Dit is heel verse kaas gemaakt van gestremde melk.
Hüttenkäse is met stip op één de slankste kaas en bevat zelfs minder calorieën dan “Slankie” smeerkaas (132 calorieën per 100 gram). Dat kaas zoveel calorieën bevat is eigenlijk zonde. Het bevat namelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, selenium en vitamine B12.
Ricotta is geen kaas, maar een bijproduct ervan. Anders dan bij kaas is het arm aan zout, vet en suiker. Maar wat ricotta écht gezond maakt, is dat het boordevol eiwitten, calcium en proteïnen zit.
Cottage cheese = hüttenkäse
Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.
Er geldt heel simpel: hoe hoger het vetgehalte, hoe meer calorieën. Daarnaast is een kaas vetter wanneer hij harder is. Heel oude, brokkelige kaas is dus een soort die relatief bijzonder veel calorieën bevat. Jonge 20+ kaas is daarentegen één van de slankere keuzes!
Ricotta bevat weinig zout en vet
Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel. Eventueel kun je ook zelf vegan ricotta maken, zoals deze vegan roomkaas voor de borrel.
De kleine cijfertjes
In '48+'-kaas is het vetgehalte van de droge stof 48%. Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Ricotta: kaas die er niet alleen prachtig uitziet als kaas op zich, maar ook iedereen aan tafel laat watertanden. Zowel zoet als hartig te gebruiken, zowel koud als heerlijk warm.
Kan ik Danone Cottage Cheese in warme gerechten verwerken? Vast en zeker! Met Danone Cottage Cheese kan je heerlijk koken, het is bijvoorbeeld ideaal voor lasagnes of gevulde courgettes. Onder inspiratie vind je tal van recepten, voor koude én warme gerechten.
Top 5: Milbona cottage cheese (Lidl) – 4,45 euro/kg. Luxlait cottage cheese – 6,38 euro (bij Makro) Danone cottage cheese - 10,95 euro/kg.
Waar smaakt Ricotta naar? Dit fantastische zuivelproduct is licht, sponsachtig, romig en vers. De zachte kaas smaakt een beetje zout en is heel zacht.
Het beste antwoord. Hüttenkäse is geschikt als vervanger, en om er kaastaart mee te maken. Toegevoegd na 9 minuten: Je kunt ook roomkaas hiervoor gebruiken bijvoorbeeld Mon Chou.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Als kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.