Feta bewaren Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.
Hoe bewaar je fetakaas. Vanwege de kruimelige textuur van fetakaas kan het heel snel droog worden, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard. Als je feta langer dan een week wilt bewaren, kun je het het beste in pekel (een oplossing van water en zout) of gezouten melk bewaren , om te voorkomen dat het uitdroogt.
Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie.
Je kan feta gemakkelijk verkruimelen en als topping gebruiken voor een salade. Een lekker lichte tip, want zo heb je véél minder van de kaas nodig, en proef je toch goed de smaak. Maar feta kan je ook gaan gebruiken in warme bereidingen, de kaas smelt een klein beetje, maar behoudt toch mooi zijn vorm.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Fetakaas is meer dan een topping voor een Griekse salade. Het is een kruimelige, romige delicatesse die zijn heldere, zilte smaak aan alles geeft, van kleurrijke pastasalades en zomerse flatbreads tot decadente sauzen en gebakken pastarecepten .
Ook geopende Feta kan je in de eigen zoutoplossing in een goed afgesloten vershoudbakje bewaren.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Over het algemeen mag fetakaas niet langer dan twee uur ongekoeld worden bewaard. Dit komt doordat fetakaas een bederfelijk zuivelproduct is dat bacteriegroei bij kamertemperatuur kan bevorderen. Langdurige blootstelling aan warme temperaturen verhoogt het risico op besmetting en bederf, waardoor de kwaliteit en veiligheid in gevaar komen.
Bewaren: Gemarineerde feta kan ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast bewaard worden, mits goed bewaard in een pot met een goed sluitend deksel en de bovenkant van de kaas altijd bedekt is met olijfolie . Bewaar de overgebleven olijfolie! Bezoek onze winkel voor kwalitatieve mediterrane ingrediënten, waaronder extra vergine olijfolie en kruiden.
Feta Crumbles zijn zo veelzijdig dat je ze kunt gebruiken om pasta, watermeloen, druiven, noten, kikkererwten, aardappelen, salades, pizza of eieren te garneren . Het is de perfecte pittige toets om elk gerecht te verheffen.
Bevat nuttige vetzuren
Fetakaas bevat goede hoeveelheden van een vetzuur genaamd geconjugeerd linolzuur (CLA) . Dierstudies suggereren dat dit vetzuur de lichaamssamenstelling lijkt te verbeteren door lichaamsvet te verminderen en de magere massa te vergroten. Kaas gemaakt van schapenmelk heeft hogere niveaus van CLA.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Fetakaas is een populaire keuze voor mensen die hun cholesterolgehalte willen beheersen . Het bevat minder vet dan veel andere kazen en biedt nuttige voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten.
“Dompel de kaas - in een bokaal of luchtdicht potje - onder in water, en de weken erna kun je de feta gewoon opgebruiken in andere recepten. Na een dikke week zou je het water kunnen vervangen, maar dan verlies je wel wat smaak (en zout). Hetzelfde kun je doen met halloumi en mozzarella.
Olijven in pot of bokaal kun je -in het vocht – tot wel een maand in de koelkast houden. Verse olijven, die je bijvoorbeeld koopt bij de gespecialiseerde supermarkt, leng je het best eerst aan met olijfolie zodat ze niet uitdrogen. Zo kun je ze nog 10 dagen in de koelkast bewaren.
Verhit een middelgrote koekenpan op hoog vuur met 3-4el olijfolie. Bak de feta 1-2min aan elke kant, tot het krokant en goudbruin is.
Je hoeft deze mediterraanse kaas niet direct in de prullenbak te gooien. Verse feta kun je ondergedompeld in de zoutoplossing van de verpakking in een afgesloten bakje zeker een week in de koelkast bewaren. Maar het lekkerst is de verse feta niet te lang te bewaren en meteen te gebruiken.
Hoewel ongeopende feta tot wel zes maanden houdbaar is in de koelkast, wordt dit tijdsbestek verkort tot slechts zeven dagen zodra u het opent. Gelukkig is het verlengen van de houdbaarheid van dit zuivelproduct net zo eenvoudig als het bewaren in olijfolie na opening, wat de versheid twee tot drie weken kan behouden.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.