Auto's verliezen hun waarde naarmate ze ouder worden. Dit komt omdat ze meer problemen ontwikkelen, waardoor ze duurder in onderhoud worden. Daarom worden ze onbetrouwbaar naarmate ze ouder worden. Als u een betrouwbare oude tweedehands auto wilt, moet u voorkomen dat u een auto koopt die meer dan 5 jaar oud is.
Op dit moment mag je volgens de wet rijles nemen als je 16,5 jaar oud bent. Op je 17e mag je praktijkexamen doen en na het behalen van je rijbewijs onder begeleiding rijden. Pas vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij veel kilometers op jaarbasis de kilometerstand belangrijker is. Bij weinig kilometers op jaarbasis zal het bouwjaar zwaarder wegen. Na 7 jaar 140.000 km is 20.000 km/jaar.
Meest betrouwbaar: Honda CR-V (2012-2018) en Toyota RAV4 (2012-2019). De vorige generatie van Honda's grote SUV is een van de betrouwbaarste auto's, ook al zijn de eerste exemplaren bijna negen jaar oud.
Enkele decennia geleden zouden de meeste auto's van 10 jaar oud niet als verkeersveilig worden beschouwd. Maar vandaag de dag zijn de meeste auto's van 10 jaar oud nog steeds in goede staat en vertonen ze geen tekenen van verzwakking.
Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power kun je het beste gaan voor Lexus, Porsche, Toyota of Volkswagen. Het Britse What Car maakte een top zes van Suzuki, Lexus, Toyota, Kia, Mitsubishi en Subaru. De conclusie is dus duidelijk: met een Japanse auto, met name een Toyota of een Suzuki, zit je vaak wel goed.
Populaire maand september: over het algemeen is september een populaire maand om een auto te kopen. Deze maand komen er veel nieuwe auto's op de markt, dus ook de verkoop tweedehands auto's gaat hiermee omhoog.
De beste kilometerstand voor jou
Maak een schatting van het aantal kilometers dat je jaarlijks denkt af te leggen. Als het meer dan 25.000 is, ga dan eerder voor een tweedehands auto met weinig kilometers. 'Weinig kilometers' op de teller is 50.000 voor een auto van 2 à 3 jaar en 80.000 voor een auto van 4 à 5 jaar.
Om dat in perspectief te zetten: in het eerste halfjaar van 2021 nam de gemiddelde vraagprijs van een gebruikte auto met 3 procent (€588) toe. In juli 2021 bedroeg de gemiddelde prijs van een occasion op Autoscout24 €19.870.
Op basis van eigen ervaringen en verschillende artikelen op het internet wordt een absolute kilometerstand van meer dan 200.000/250.000 kilometer voor benzineauto's en 250.000/300.000 voor dieselauto's als een hoge kilometerstand beschouwd.
De levensduur van een auto is voor een groot deel afhankelijk van het aantal kilometers op de teller en het onderhoud. De kilometerstand heeft een grote impact op de prijs van een auto, maar zegt niet alles. Zo kan een een auto met 200.000 kilometer op de teller beter onderhouden zijn dan een met 100.000 kilometer.
In de eerste jaren heb je hogere afschrijvingskosten dan bij een gebruikte auto. Je nieuwe auto is na 5 jaar ongeveer de helft minder waard. Niet per se erg, wel iets om over na te denken. Ook goed om rekening mee te houden: verzekeraars rekenen meestal een hogere premie voor nieuwe auto's.
De markt voor gebruikte auto's heeft net als die voor nieuwe modellen te maken met krapte. Er is te weinig instroom en ook de import vanuit het buitenland neemt af. Hierdoor lopen de prijzen van gebruikte auto's flink op.
Bij een auto spelen zowel het aantal gereden kilometers en de leeftijd (en dus het bouwjaar) een grote rol. Maar wat is belangrijker: kilometerstand of bouwjaar? Een auto van drie jaar oud is meer waard dan een auto van negen jaar. Zo ook is een auto met 25.000 kilometer op de teller meer waard dan een met 100.000.
Vakantietijd goed voor koop
Tijdens de zomerperiode zijn de prijzen van gebruikte auto's het laagst.
De auto die in absolute cijfers het meest in waarde daalde is de S 560 Cabriolet.
Alleen na 90 dagen gemiddeld verkopen de dealers pas een auto. Naast het verloren geld aan rente en het verschil in omloopsnelheid vragen wij na 90 dagen minder geld voor diezelfde auto. De particulier begint dus direct bij de juiste prijs en dealers pas later.
Lexus. Met stip op nummer 1 staat Lexus, met een betrouwbaarheidsscore van 98,7 procent. Geheel onverwacht is dit niet. Lexus komt in veel onderzoeken naar boven als een van de meest betrouwbare merken.
De betrouwbaarste auto's
Auto's die goed uit de test komen (en die wie hier ook hebben), zijn de Toyota Corolla, BMW 4-serie, Mazda MX-5, Ford Mustang, Lexus NX, Hyundai Santa Fe, Lexus UX, Kia Sorento en Porsche Cayenne.
Natuurlijk is de staat van onderhoud bij aankoop belangrijk. Uitgaande van een goed onderhouden auto zullen de onderhoudskosten voor een Toyota, Mazda, Mitsubishi, Suzuki en Daihatsu het laagst zijn.
En de winnaar is
Maar welke auto kan nou eigenlijk het meeste aantal kilometers maken? Dat is… de Skoda Octavia! Deze auto is uitgeroepen tot de grootste kilometervreter door de Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA), onderdeel van het Britse ministerie van Transport.
U moet bijna altijd kiezen voor een grotere auto, omdat deze meestal een soepelere rit bieden. Auto's als de Volvo XC60, Range Rover, BMW X5, Audi Q5, BMW 7-serie, Audi A8, Mercedes Benz S-Klasse en de Lexus LS zijn allemaal geweldige auto's voor mensen met rugklachten.
Betrouwbaarheid komt uit Japan en Zuid-Korea
Toyota staat met een 8,7 op de eerste plaats, gevolgd door Suzuki met een nette score van 8,6. Ook Honda, Mazda en Subaru scoren goed. De drie merken halen allemaal een 8,5. Seat staat op de laatste plaats met een 5,2, met daarboven Citroën met een gemiddelde score van 5,8.