Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Halfharde kazen zoals Zwitserse kaas en blauwe kazen zoals Stilton zouden ook enkele weken in de koelkast moeten blijven . Zachte kazen Geopende zachte kazen zoals Brie, geitenkaas, mozzarella en feta zijn bederfelijker en blijven doorgaans een week tot een paar weken in de koelkast goed.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan.Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
De witte puntjes zijn ontstaan door eiwitten, die kristallen ontstaan door de indroging van de kaas tijdens de rijping Een kaas moet minimaal 9 tot 12 maanden rijpen alvorens die eiwit kristallen ontstaan.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Harde kazen, zoals Edammer of Parmezaanse kaas, kan je over het algemeen het langst bewaren. Ongeopend blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed. Geopend blijft harde kaas ongeveer 4 weken goed.
Hoewel ongeopende feta tot wel zes maanden houdbaar is in de koelkast, wordt dit tijdsbestek verkort tot slechts zeven dagen zodra u het opent. Gelukkig is het verlengen van de houdbaarheid van dit zuivelproduct net zo eenvoudig als het bewaren in olijfolie na opening, wat de versheid twee tot drie weken kan behouden.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Besmetting en preventie van listeria
Voedingsmiddelen kunnen besmet raken door het gebruik van rauwe, besmette ingrediënten. Voorbeelden zijn zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk (bijvoorbeeld sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas) en vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté).
Veel mensen met milde gevallen van voedselvergiftiging denken dat ze buikgriep hebben. De tijd die nodig is om symptomen van voedselvergiftiging te laten zien, kan variëren. Ziekte begint vaak binnen 1 tot 3 dagen. Maar symptomen kunnen op elk moment beginnen, van 30 minuten tot 3 weken na het eten van besmet voedsel.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen, ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is. Calciumlactaatkristallen vormen zich op natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en worden het meest aangetroffen in oude cheddars, waaronder Smoked Medium Cheddar.
De witte acnepuistjes vormen zich op dezelfde manier als de zwarte puntjes: het is een ophoping van talg en dode cellen die de huidporiën verstopt, maar bij de witte puntjes verstopt een laagje cellen de uitgang van de porie, vandaar de term “gesloten comedo” voor de witte puntjes.
Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit
Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
Wat gebeurt er als u per ongeluk beschimmeld voedsel eet? Ten eerste, raak niet in paniek — het komt waarschijnlijk wel goed . "Wees u ervan bewust dat u het hebt gegeten," zegt diëtiste Lillian Craggs-Dino, DHA, RDN, LDN. "En zorg ervoor dat u de rest van de dag geen symptomen meer hebt.
Hoe lang duurt het voordat u ziek wordt nadat u beschimmeld brood hebt gegeten? De timing kan afhangen van het type schimmel dat u hebt gegeten: sommige reacties treden direct op, terwijl andere pas later optreden , aldus de Cleveland Clinic. Over het algemeen geldt echter dat als u plotseling symptomen ervaart zoals kortademigheid, misselijkheid, koorts of diarree, u medische hulp moet zoeken.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Het kan zijn dat gedurende het bewaren schimmel ontstaat op de kaas.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.