Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Bezoek daarom uw tandarts of mondhygiënist vóórdat u uw tanden laat bleken.
Er zijn twee methoden voor het bleken van tanden: van binnenuit en van buitenaf. Bleken van binnenuit gebeurt alleen bij zogenaamde dode tanden. Bij een niet te ernstige verkleuring werkt bleken van buitenaf heel goed. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bleeklepel en speciale bleekgel.
Bijna iedereen die graag wittere tanden wil hebben kan deze behandeling ondergaan met name diegenen die een zeer sterke aanslag van voedsel en/of nicotine hebben.
Van binnenuit bleken van een dode tand (walking bleach):
In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald.
Na de behandeling kan je gelijk eten en drinken. Amalgaam is ook een zacht materiaal dat met een soort pistool in het gaatje wordt gestopt. Dit moet echter uit zichzelf hard worden. Je kunt dan ook na de behandeling een tijdje niet eten.
Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Omdat echter grote witte vullingen in de kiezen nog niet zo lang worden gebruikt, zal de tijd moeten leren of deze vullingen net zo lang meegaan als die van amalgaam.
Nazorg bij het vullen van een kies
Wanneer u uw kies heeft laten vullen bij de tandarts, is het mogelijk dat u achteraf milde pijn of gevoeligheid ervaart. Toch hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Dit zijn namelijk normale gevolgen van de ingreep.
Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat ijzer in de rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
De meeste sessies worden over meerdere dagen verspreid. Dit is afhankelijk van de behandeling die je kiest. Meestal doen we maximaal vijf sessies tijdens één afspraak, zodat wij goed de resultaten kunnen zien.
In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden.
We adviseren u om na de behandeling de eerste 2 á 3 uur niets te eten of te drinken behalve water. Daarna kun je het meeste wel weer eten en drinken behalve consumpties die extreem veel kleurstoffen bevatten zoals bijvoorbeeld koffie, thee, rode wijn, cola, rode kool en ketchup. Dit geldt voor de rest van de dag.
Hoewel tanden bleken de oplossing is om van gele tanden af te komen zijn er een aantal nadelen en risico's. Tanden kunnen namelijk gevoeliger raken na de behandeling. Ook kan het zijn dat glazuur meer doorlaatbaar wordt waardoor het kan zijn dat in de toekomst tanden juist sneller verkleuren dan voor de behandeling.
De opvolgende 24 uur mag je geen gekleurde dingen eten. Wat wel mag? Banaan, yoghurt, rijst - en vul maar in.
Eet 48 uur na de bleekbehandeling alleen 'wit eten'
Echter hebben je tanden nog wel de tijd nodig om als het ware 'bij te komen van de behandeling'. Het tandglazuur is door het bleken namelijk iets poreuzer. Dit wordt door je speeksel wel weer hersteld, maar dat heeft even tijd nodig.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Veilig tanden bleken
Zolang je in overleg en onder toezicht van de tandarts of mondhygiënist je tanden bleekt, is het niet schadelijk voor uw gebit. De bleekmiddelen die in de praktijk gebruikt worden, helpen de gezondheid van het glazuur te behouden.
Wanneer je alleen de oppervlakkige glazuurlaag bleekt, zoals thuis of in een bleeksalon, dan blijft het resultaat maximaal enkele weken zichtbaar. Dat betekent dat je 5 tot 8 keer per jaar je tanden moet bleken om de witte kleur te behouden.
In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.
Met een verdoving wordt een gebied in je mond verdoofd. Met een dunne naald wordt een beetje verdovingsmiddel in het tandvlees gespoten. Dit middel zorgt ervoor dat de zenuwen in dat gebied geen prikkels naar de hersenen sturen. De zenuw werkt dus even niet en hierdoor voel je geen pijn.