Na het wassen steek je de knuffel in de droger, en kies een programma op lage temperatuur voor 'Fijne was' of 'Synthetische stoffen'. Zo wordt de knuffel van je kind weer helemaal zacht en donzig.
Aan te raden is om een knuffel te wassen op 60 graden. Bij deze hoge temperatuur zullen bacteriën dood gaan. Mocht een knuffel niet op zoveel graden gewassen kunnen worden kan je het beste de knuffel eerst een nacht in de diepvries laten.
Mogelijk kunnen gehaakte losse onderdelen (knuffeltjes) in de handwas op 30°C gewassen worden. Eventuele vlekken kun je ook verwijderen met vlekkenverwijderaar en een doekje. De mobiel en het muziekdoosje kun je afnemen met een sopje. Houten onderdelen mogen niet weken.
Maak de knuffel met een knijper vast aan een kledinghanger en laat 'm drogen aan de lucht. Doe de knuffel niet in de droger, dan kan-ie krimpen en kunnen eventuele plastic delen smelten.
Het is heel eenvoudig om knuffels schoon te maken in de diepvries. Stof de knuffel in een plasticzak en leg het een aantal uur in de diepvries. Daarna is hij weer helemaal schoon. Dat komt omdat de mijten en bacteriën de lage temperaturen niet overleven.
Bij intensief gebruik van een knuffel kun je je voorstellen dat deze flink wat viezigheid met zich meedraagt. Het is dan ook echt aan te raden om deze iedere 6 weken te wassen en het liefst op 60 graden. Op deze temperatuur weet je zeker dat alle bacteriën en stofmijt gedood worden.
De knuffels wassen
Niet doen! Een knuffel moet hetzelfde blijven ruiken. Uiteraard wil je de bacteriën en virussen er wel uit hebben. Doe ze daarom even in de droger of in de vriezer, afhankelijk van het materiaal.
Je kiest best voor een polyestervulling met gesiliconiseerde holle vezel. Doordat de vezel hol is, is hij heel erg licht. En het siliconenlaagje? Dat zorgt er voor dat hij gewassen kan worden op hoge temperaturen zonder zijn vorm te verliezen.
Knuffel met muziekdoosje wassen
Sommige knuffels mogen niet in de wasmachine of met babyshampoo gewassen worden. Om bacteriën en huisstofmijt te doden, kan je bijvoorbeeld een knuffel met muziekdoosje opfrissen door deze een dag en nacht in de diepvries te leggen.
Extra tip: gebruik een roulatiesysteem waarbij je de knuffels telkens laat doorschuiven van 'woonplaats', zodat al de knuffels gelijktijdig verslijten. Was ze ook van in het begin regelmatig; zo raakt je kind gehecht aan de geur van het wasmiddel en niet aan de geur van de knuffel zélf.
Het meeste plastic speelgoed kun je op maximaal 40°C in de vaatwasser of wasmachine wassen – eventueel in een waszak of kussensloop voor kleine onderdelen en om gebonk of beschadiging te voorkomen. Speelgoed van het Deense Dantoy kun je desinfecteren door het op 70°C in de vaatwasser te wassen.
Maak in de gootsteen of teiltje een sopje van warm water en een beetje afwasmiddel. Veeg het speelgoed me een zachte doek of oude tandenborstel schoon. Spoel na met koud water. Daarna kun je eventueel het speelgoed desinfecteren met een spray met alcoholoplossing, weer afspoelen en laten drogen.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Bij Blokker vind je de liefste en leukste knuffels die al snel je grootste vrienden worden. De knuffels variëren van kleine knuffels tot grote knuffels, dus er is voor ieder wat wils. Elke diersoort komt voorbij in het brede assortiment van Blokker.
En op hoeveel graden moet je hem dan wassen? Je kunt je teddybeer laten wassen op 30 of 40 graden, maar dan blijft een groot deel van de bacteriën leven. Natuurlijk zal de teddybeer er na een wasbeurtje op 30 of 40 graden schoon uitzien en ook zal hij weer fris ruiken.
Te vaak het dekbed wassen kan onnodige slijtage veroorzaken. Wij raden je aan om je kussen tweemaal per jaar te wassen. De reden waarom dekbedden en kussens minstens een keer per jaar bij 60 graden Celsius moeten worden gewassen is dat levende organismen zoals huisstofmijt niet kunnen overleven op 60 graden.
- Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 3 dagen vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 3 dagen in een dichtgeknoopte plastic zak op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Weg met die vieze geurtjes
Maar, wat dan? Rondlopen in een vies exemplaar is natuurlijk ook geen optie. Gelukkig is er een oplossing voor gevonden: stop je spijkerbroek in de vriezer. Op deze manier bevriezen namelijk alle bacteriën en huidschilfers en verdwijnen bovendien alle vieze geurtjes als sneeuw voor de zon!
Huisstofmijten houden niet van de vrieskou. Daarom kun je wanneer het overdag vriest het beddengoed en het matras een flinke opfrisbeurt geven door het buiten neer te zetten of op te hangen. En zeker als het zonnetje ook schijnt is dit een aanrader.