Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt.
Pudding is een (meestal zoet) nagerecht. Het wordt bereid op basis van melk of gebonden met zetmeelproducten zoals maïzena, eventueel aangevuld met een eiwit als geleermiddel zoals eieren, custard, custardpoeder of gelatine.
Dit crèmepoeder gebruik je voor warme bereiding van banketbakkersroom. Het poeder dien je droog en koel te bewaren.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je hoeft alleen melk te koken, het vanillepudding poeder toe te voegen en te roeren. Zo eenvoudig kan het zijn om een lekker toetje te maken.
Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt.
Custard is eveneens de naam van met dit poeder bereide vla of pudding. Omdat het in de eerste plaats een verdikkingsmiddel is - aangevuld met een kleur- en een smaakstof - kan het in een aantal gevallen worden vervangen door maïzena of bloem.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Er zijn verschillende soorten roompoeders verkrijgbaar. Er is roompoeder die je koud kunt bereiden zonder te koken. Maar voor de echte liefhebber gaat er natuurlijk niets boven de echte kookroom die je op het fornuis bereidt. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, je vindt het bij Baktotaal Bouwhuis.
Wil je op je gezondheid letten, dan kun je beter niet te vaak kiezen voor volle yoghurt, volle kwark, vruchtenyoghurt, vla, pudding, mousse en roomijs. Hier zit veel verzadigd vet en/of suiker in.
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin.
Wanneer je banketbakkersroom wilt maken heb je een bindmiddel nodig. In de gemakkelijke manier is dat de custard, wat eigenlijk een soort maizena met vanillesmaak is. In de officiële versie is dat de maizena én de eidooiers.
Custardpoeder is een mix van maiszetmeel (maïzena), een snufje zout en kleur- en smaakstoffen. Die laatste zorgen ervoor dat de pudding een gele kleur krijgt en naar vanille smaakt.
Heb je net te weinig zelfrijzend bakmeel in huis, maar wel nog een pak custard staan? Je kunt de helft van het zelfrijzend bakmeel vervangen door custard, hoe handig is dat? En wist je dat je de custard ook kan vervangen door maïzena?! Hij wordt dan natuurlijk niet zo mooi geel, maar wel lekker!
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt.
Als de pudding of room die je wilt laten opstijven in zijn geheel al is verwarmd dan kun je de gelatine daar direct aan toevoegen. Zolang je maar een warme basis hebt waar de gelatine in kan oplossen. Zodra de opgeloste gelatine weer afkoelt vormt het een gel die het product stijf maakt.
De gouden regel voor pudding zonder vel: giet hem niet warm in aparte kommetjes. Blijf juist roeren in de pan tot de pudding is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Schenk hem dan uit en serveer direct. Serveer je de kommetjes niet onmiddellijk, wrijf de pudding dan letterlijk in met een klontje boter.
Dranken bevatten vocht: Water, frisdrank, koffie, thee, limonade, melk, vruchtensap… Vloeibare voedingsmiddelen bevatten vocht: Appelmoes, pap, pudding, soep, vla, ijs, yoghurt … Vaste voedingsmiddelen tellen NIET mee als vocht: brood, beleg, aardappelen, groenten, vlees/vis ... Hoeveel vocht mag u gebruiken?
Het product bevat GEEN gluten, melk, ei, soja, kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen en geen toegevoegde suiker bevatten! De puddingpoeder uit de energiegehalte van 100 g komt 154 kJ / 39 kcal energie voedingsvezels.
Laat de pudding ongeveer 20 tot 25 minuten goed afkoelen in de pot. Zeer regelmatig roeren en dan in potjes gieten.
Bewaar overgebleven pudding maximaal 3 dagen in de koelkast. Doe de pudding in een luchtdichte bak. Gooi de pudding weg als deze na 3 dagen niet is gebruikt. Je kunt chocoladepudding ook invriezen als je dat liever hebt.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.