Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering.Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon.
U ontvangt uw eerste betaling binnen 4 weken na de ingangsdatum van uw verlof. Maar meestal krijgt u de eerste betaling al 3 dagen na de datum die bovenaan de beslissing staat. Meestal betalen wij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan uw werkgever. Uw werkgever betaalt dan uw loon aan u door.
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Verlof aanvragen bij je werkgever
Op zijn laatst 3 weken voordat je verlof ingaat, vraag je schriftelijk verlof aan bij je leidinggevende of de afdeling P&O. Dat is minimaal 7 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Je zwangerschapsverlof begint op zijn laatst 4 weken voor deze datum.
Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
Een arbeidsgeneesheer of bedrijfsarts moet vaststellen of er een gevaar is. Als dat zo is, moet de werkgever een andere invulling geven aan je functie of de werkomgeving aanpassen, met eventueel loonverlies tot gevolg. Dan spreken we van een gedeeltelijke werkverwijdering.
Bent u zwanger en heeft u werk of een uitkering? Dan heeft u meestal recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Uw zwangerschapsverlof begint 4 tot 6 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum. Na uw bevalling heeft u minimaal 10 weken bevallingsverlof.
Zwangerschapsverlof regelen voor mijn werknemer
De aanvraag voor een zwangerschapsuitkering (WAZO) doet u online via het werkgeversportaal. Wij controleren meteen de gegevens die u invoert. Als de gegevens kloppen krijgt u een ontvangstbevestiging.
U bent werknemer in loondienst. Geldt dit voor beide ouders, dan hebben ze allebei recht op ouderschapsverlof. U neemt de 9 weken op in het eerste levensjaar van het kind. U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon.
De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij baseren uw dagloon op de uitkering die u had voordat u met verlof ging.
Wij betalen de uitkering betaald ouderschapsverlof aan uw werkgever, nadat u (een deel van) uw verlof heeft opgenomen. We kunnen de uitkering ook achteraf aan u betalen. Hier moet uw werkgever dan voor kiezen in de aanvraag of bij een betaalverzoek.
U vraagt het ouderschapsverlof schriftelijk aan bij uw werkgever. U doet dit ten minste 2 maanden voordat het verlof ingaat. Als het ouderschapsverlof afhankelijk is van de bevallingsdatum kunt u dat aangeven. In uw verzoek geeft u ook aan hoe u het ouderschapsverlof wilt opnemen.
Als zwangere werkneemster mag je niet ontslagen worden in de periode die begint op de dag waarop je werkgever op de hoogte is gebracht tot een maand na de laatste dag van je bevallingsrust. Hervat je na je bevalling bijvoorbeeld op 5 juli het werk, dan ben je beschermd tot 4 augustus.
Als je tijdelijke contract afloopt tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Je krijgt wel doorbetaald tijdens je verlof (minstens 16 weken). Wordt je contract niet verlengd, dan kun je een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen bij het UWV.
Zwangere werknemers en werknemers die pas bevallen zijn, hebben tot 6 maanden na de bevalling recht op aangepaste werktijden . Dit houdt in: regelmatige werk- en rusttijden. extra pauzes in een rustruimte tot maximaal een achtste van de dagelijkse werktijd.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Hier is een ander systeem van toepassing. Je vindt alle info op www.cm.be/skoebidoe. Elk kind krijgt eenmalig een startbedrag van 1167,33 euro bij de geboorte of adoptie. Vraag de kraamzorg (ondersteunende hulp) waarop je een beroep kunt doen na de bevalling op tijd aan, ruim voor de voorziene bevallingsdatum.
De Wet betaald ouderschapsverlof zorgt ervoor dat werknemers geld ontvangen tijdens een deel van hun verlof als ouders. Op dit moment is het ouderschapsverlof nog onbetaald. De wetswijziging volgt op een Europese richtlijn die voorschrijft dat lidstaten moeten zorgen voor twee maanden betaald ouderschapsverlof.
De zwangere werknemer heeft het recht arbeid te verrichten in een bestendig en regelmatig arbeids- en rusttijdenpatroon. gemiddeld 45 uren per week in elke periode van 16 aaneengesloten weken.
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
Het bedrag van je uitkering
Vanaf de 31ste dag krijg je een basisuitkering, plus 15% van het begrensde loon. Let op: je uitkering mag niet hoger liggen dan de uitkering die je zou krijgen als je níét zwanger was – en dus geen moederschapsrust zou nemen.