Een kookgroep bestaat uit twee eindgroepen, samengevoegd tot 1 eindgroep, meestal beveiligd met 16A, die in 1 buis of in 1 kabel zijn ondergebracht. De kookgroep kan in zijn geheel worden geschakeld en gescheiden. Een 1 fase fornuisgroep zijn in feite 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A.
Over het algemeen gebruik je een fornuisgroep om een 2 fase fornuis aansluiting te realiseren. We gebruiken de kookgroep daarentegen om een 3 fase aansluiting te creëren. Tegenwoordig praten fabrikanten / distributeurs en installateurs over een 2P+2N fornuisgroep, een 2P+2N kookgroep of een 2 fase aansluiting.
In de groepenkast herkent u een fornuisgroep eenvoudig door te kijken of u een automaat ziet waarbij twee schakelaars direct naast elkaar zijn gemonteerd en uitgeschakeld kunnen worden met één hendel. Er is dan sprake van een 2x 1 fase kookgroep (230 Volt).
Verschil tussen kookgroep aansluiten en krachtstroom
Een kookgroep bestaat altijd uit twee gekoppelde groepen. Dit zijn twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen één hendel hebben in de meterkast. Kies in dat geval voor een kookplaat die geschikt is voor twee fasen.
De kookgroep bestaat uit twee gekoppelde installatieautomaten en voedt een elektrische kooktoestel via een stekkeraansluiting en is beveiligd door een aardlekschakelaar. Elektrische kooksystemen worden vaak aangesloten via een perilex-systeem.
De aansluiting in de groepenkast
Je kunt een kookgroep in zowel een 1 fase groepenkast als een 3 fase groepenkast aansluiten. Je kunt deze groepen plaatsen op de DIN-rail in de groepenkast.
Kookgroep aansluiten
De aansluiting van je fornuis begint in de groepenkast. Je kunt deze net als de andere componenten op een DIN rail klikken. Achter een aardlekschakelaar mag je maximaal 4 eindgroepen plaatsen. Een kookgroep wordt gezien als 1 eindgroep.
Een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW en kunt u dus gewoon op een normaal stopcontact gebruiken. Bij een 3- of 4-pits kookplaat heeft u over het algemeen te maken met een 2-fasen aansluiting. Vanaf een 5-pits en hoger geldt over het algemeen een 3-fasen aansluiting.
U kunt perilex aansluiten op een 1-, 2- en 3-fase aansluiting. Het is afhankelijk van de noodzaak van krachtstroom, welke aansluiting u in uw woning nodig heeft voor het gebruik van de perilex stekker. Wanneer u krachtstroom gebruikt voor een sauna of inductiekookplaat, heeft u een 3-fase aansluiting nodig.
Toch zijn er wezenlijke verschillen. Zo bevat een perilex-stekker bij krachtstroom namelijk drie fasedraden, één nuldraad en één aardedraad. We spreken daarom pas van krachtstroom bij een 3-fase aansluiting. Zo'n aansluiting heeft u vaak nodig voor extra zware apparaten, zoals een jacuzzi en een sauna.
Een kookgroep bestaat uit twee eindgroepen, samengevoegd tot 1 eindgroep, meestal beveiligd met 16A, die in 1 buis of in 1 kabel zijn ondergebracht. De kookgroep kan in zijn geheel worden geschakeld en gescheiden. Een 1 fase fornuisgroep zijn in feite 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A.
Als je krachtstroom hebt, is jouw aansluiting geschikt voor een elektrisch fornuis. Je herkent krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit 4 gekoppelde groepen. De kookgroep heeft 1 gezamenlijke hendel. Kijk in je meterkast.
Voor de aansluiting tussen de meterkast en de perilex contactdoos in de keuken wordt een 19mm buis gebruikt met daarin 5 aders van 2,5mm². Als alternatief is het ook toegestaan om een grondkabel YMVK 5x 2,5mm² te gebruiken welke via de kruipruimte van de meterkast naar de keuken loopt. Het Perilex snoer heeft 5 aders.
Elke normale kookplaat is geschikt voor aansluiting op een 3-fase exemplaar. Andersom niet.
- Je sluit het apparaat aan op twee groepen. Twee groepen hebben elk een zekering van 16A, waardoor de maximale stroom van het apparaat 32A wordt. Deze twee groepen zitten beide op dezelfde fase. Hierdoor verdubbel je eenvoudigweg de maximale stroom en dus het maximaal vermogen naar 2x 3,6kW = 7,2kW.
Een inductiekookplaat kunt u op drie manieren aansluiten. De bruine draad wordt aangeduid als P1 (fase 1) en de zwarte draad als P2 (fase 2). De grijze draad wordt als P3 (fase 3) aangegeven, maar het is mogelijk dat deze draad zwart van kleur is i.p.v. grijs.
2 fases. Deze inductie kookplaten variëren van 3700 tot 7400 W. Hierbij kunt u dus tot het dubbele aan vermogen vragen van een kookplaat ten opzichte van een 1 fase. Hierbij komt nog geen krachtstroom kijken, maar er dient wel een speciaal stopcontact komen genaamd een perilex stopcontact.
Als je geen fornuisgroep hebt, maar er wel een Perilex stopcontact in je keuken zit, heb je krachtstroom. Je herkent krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit 4 gekoppelde groepen. De kookgroep heeft 1 gezamenlijke hendel.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Je herkent een 1-fase groepenkast ook doordat er twee draden uit de onderkant van de groepenkast komen. Komen er vier draden uit, dan heb je een 3 fase groepenkast.
Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel uw huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als u een 1-fase groepenkast in uw meterkast heeft staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter.
Om erachter te komen of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt kan je dat aan de volgende kenmerken zien: - Wanneer er onderuit je groepenkast 2 draden komen, dan heb je een 1 fase aansluiting. - Wanneer er onderuit je groepenkast 4 draden komen, dan heb je een 3 fase aansluiting.
Doordat een inductiekookplaat een groot benodigd vermogen heeft, wordt sterk aangeraden om hier altijd een losse groep voor te plaatsen in de meterkast. U kunt ook een bestaande groep gebruiken, als u hier momenteel geen elektrische apparaten op aangesloten heeft.
Hoe kan ik zien welke ruimtes in huis op welke groepen in de groepenkast zijn aangesloten? Bij uw groepenkast is een zogenaamde groepenkaart meegeleverd. Uw erkende installateur heeft hierop aangegeven welke ruimtes precies op welke groepen zijn aangesloten.
Een elektrisch fornuis heeft een hoog vermogen en sluit je aan op een aparte (kook)groep. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig.