Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Houd bij het samenstellen van een keuken in parallelopstelling rekening met de ruimte tussen de twee keukenblokken. Deze ruimte mag niet te groot maar ook zeker niet te klein zijn. Wij adviseren om een gangpad van minimaal 1.20 meter aan te houden tussen de elementen van een parallelkeuken.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
De aanrader is: minimaal 1 meter rondom. Zo kunt u makkelijk om het kookeiland heen lopen. Daarnaast zorgt de extra ademruimte ervoor dat u de keukenapparatuur gemakkelijk kunt bedienen en de keukenkastjes zonder problemen kunt openen. Een kookeiland komt vooral goed tot z'n recht in een open keuken.
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
De breedte van de vrije doorgang van een toegang moet minimaal 0,85 m zijn. De vrije hoogte van de vrije doorgang moet minimaal 2,1 m zijn. Voor een woonfunctie (met uitzondering van een woonwagen) geldt een minimale vrije hoogte van 2,3 m.
NEN 1824 (2010): Doorgangen
Volgende richtlijnen kunnen gehanteerd worden om een vlotte passage te realiseren: 90 cm: doorgang. 90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel. 120 cm: doorgang als looproute.
Hou daarom bij het uittekenen van jouw keuken met eiland rekening met een afstand van minimum 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je ook krukjes rond het kookeiland plaatsen? Dan reken je op ongeveer 140 cm.
Plaats een spoelbak of kookplaat nooit op de hoek van je keukenblad. Zorg dat je minstens 40 cm aanrechtblad aan weerskanten hebt. Of je nu kookt of spoelt, je hebt aan weerskanten aflegruimte nodig. Ook spetters wil je op kunnen vangen.
3. Het juiste werkblad. Standaard heeft een werkblad een hoogte van 91 cm, maar de dag van vandaag kiezen we steeds vaker voor een werkblad op maat en varieert de hoogte tussen de 80 en 100 cm.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Ideaal aantal barkrukken in de keuken
Je rekent best 60 cm ruimte voor iedere barkruk. Dit is een afstand waar iedereen comfortabel kan zitten naast elkaar. Als je weet hoe lang het werkblad van je keuken is, kan je bepalen hoeveel barkrukken je kan plaatsen. In de meeste keukens met kookeiland passen 2 à 3 barkrukken.
In een kleine keuken – maximaal 4m² - is een minimum van 4 stopcontacten een aanrader. Heb je een keuken met eethoek, voorzie dan 12 stopcontacten, een keuken zonder eethoek redt het met 8 stopcontacten. Heb je een keukeneiland, dan is het ook interessant wanneer je hier enkele stopcontacten in verwerkt.
De minimale afmetingen keukens zijn ongeveer 2,40 meter. Dit is gebaseerd op gemiddeld 40 tot 60 cm per functie van koken, wassen, koelen en bakken (+ meestal nog een koelkast in het verlengde van uw aanrecht).
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Maak ruimte voor alle eters
Houd 80 cm afstand van je eettafel tot een muur of een kast tegen de wand. Zo is er genoeg ruimte om te zitten en kan er toch iemand achterlangs. Als je je benen wilt strekken na een lange maaltijd, heb je genoeg plek om je stoel wat naar achter te zetten.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
De breedte van een binnendeur begint meestal bij 63 cm en loopt op per 5 cm tot ongeveer 83 cm. Voor de ruwbouw opening moet je minimaal 8cm extra voorzien bovenop de breedte van de deur. De standaard deurbreedtes zijn: 63 cm.
Bruikbaarheid. Deuren en draairamen moeten minstens 90 graden open kunnen en daarbij niet gehinderd worden door obstakels. Als deuren tegen andere bouwdelen kunnen slaan, is het raadzaam een deurvanger of deurstopper aan te brengen om beschadiging te voorkomen.
Loopdeur. Als u kiest voor een loopdeur moet u andere inbouwmaten in acht nemen dan bij een deur zonder loopdeur. Als u een Compact deur met een loopdeur wilt, is er 90 mm extra bovenruimte nodig voor installatie. Hiervan is 50 mm nodig voor het speciale bodemprofiel en 40 mm voor de deurdranger.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Om een beetje te kunnen leven in je keuken moet de oppervlakte hiervan zeker 11 tot 12 m² zijn.