Deze oude grensovergang tussen West- en Oost-Berlijn is waarschijnlijk de bekendste en daarmee een kenmerkend symbool voor de periode van de muur en het IJzeren Gordijn. Dit was de plek waar diplomaten en buitenlanders Oost-Berlijn binnen konden.
Doordat Checkpoint Charlie de enige plek was waar buitenlanders te voet of per auto naar de Russische bezettingszone konden reizen, groeide de controlepost uit tot een van dé symbolen van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling.
De DDR blijft economisch achter op de BRD en daarom vluchten veel mensen via Berlijn naar het vrije westen. In Berlijn is de grens namelijk gewoon open. Deze situatie is onhoudbaar en daarom bouwen de Oost-Duitse machthebbers de Berlijnse Muur. De Muur scheurt geliefdes, families en vriendengroepen uit elkaar.
Op 22 oktober werden de Amerikaanse diplomaat Allan Lightner en zijn vrouw aan de grens tegengehouden, toen ze met de auto via Checkpoint Charlie naar Oost-Berlijn wilden rijden. Er ontstond een discussie tussen Lightner en een van de grenswachters.
Met de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 komt een einde aan de tweedeling van Duitsland in een communistisch en een democratisch deel en worden families na jaren met elkaar herenigd. De val van de Muur luidt ook het einde van het communisme in Europa in.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
Tanks. Checkpoint Charlie, genoemd naar de letter C in het telefoonalfabet van de NAVO, en in Oost-Duitsland officieel bekend als 'Grenzübergangsstelle Friedrich- / Zimmerstrasse', was ten tijde van de Muur de doorgang tussen West- en Oost-Berlijn voor buitenlanders en leden van de geallieerde bezettingsmachten.
Je mag staan, aanwijzingen roepen en als je geluk hebt ook meedoen op het toneel. Er gebeurt 1,5 uur lang van alles op het podium en de tijd vliegt voorbij.
'Todesstreifen'
De Muur was meer dan een afscheiding van betonblokken en prikkeldraad. Tussen de Grenzmauer, die grensde aan West-Berlijn en de Hinterlandmauer, het deel dat de grens markeerde voor de DDR-burgers, lag een strook die de Todesstreifen werd genoemd.
Gedurende de Koude Oorlog werd Europa verdeeld in twee ideologische blokken: het communisme en het kapitalisme. Deze waren gescheiden door het zogenaamde IJzeren Gordijn. Een onderdeel van deze grensafscheiding stond in Berlijn. Bijna 30 jaar lang werd deze stad verdeeld door de Berlijnse Muur.
Op de ochtend zondag 13 augustus in 1961 merkten de inwoners van de DDR dat hun leiders de laatste vluchtweg naar het westen rigoureus hadden afgesneden. Oost-Berlijn zat op slot - de bouw van de Muur begonnen. Een Oost-Duitse soldaat vlucht tijdens de bouw van de Muur naar het westen.
Checkpoint Charlie in de Friedrichstraße vormde ten tijde van de Koude Oorlog de derde controlepost op de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Van 1961 tot 1990 was dit de enige grensovergang voor buitenlanders, die via West-Berlijn het oostelijk deel van de stad in wilden.
De enige manier om via de Berlijnse Muur van Oost- naar West-Berlijn te komen, was via een van de negen grensovergangen. Die waren vooral bedoeld voor inwoners van West-Berlijn en buitenlanders die naar de DDR wilden of op doorreis waren.
Checkpoint was een Nederlands televisieprogramma van de Evangelische Omroep voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.
De controlepost van Checkpoint Charlie werd gebuikt als grensovergangspost bij de Berlijnse Muur. Elke buitenlander die de Berlijnse grens wilde passeren, moest via de grenspost gaan. Ook militairen en diplomaten maakten veel van deze grensovergang gebruik.
De 'gewone' Duitser keek tot ver in de jaren zeventig naar het Derde Rijk vanuit het perspectief van het eigen slachtofferschap. Het was niet zo dat Duitsers beschaamd zwegen over de oorlog. Integendeel, ze vertelden er veel en graag over, maar het verhaal dat ze vertelden ging uitsluitend over hun eígen leed.
Het beste antwoord. West Berlijn was onderdeel van de Bonds Republiek Duitsland (West Duitsland) en Oost Berlijn was de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek (Oost Duitsland). West Berlijn was daarmee een "echte westerse stad" met alle vrijheden die in de BRD ook golden.
Ongeveer 2,74 miljoen Duitse soldaten – de helft van alle tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Duitse militairen – verloren het leven aan het oostfront. Een half miljoen Duitse militairen keerde niet terug uit Russische krijgsgevangenschap.
De Duitse kust strekt zich uit langs de Noordzee en de Oostzee. Het is misschien overbodig om te benoemen dat een honderd procent zon-zekere vakantie niet geboden kan worden. Desondanks vind je hier veel oorden, meer dan je wellicht zou verwachten, waar je heerlijk kunt zonnen, zwemmen, zeilen en windsurfen.
Toen dertig jaar geleden de macht van de communistische partijen in Oost-Europa ineenstortte en de Sovjet-Unie uiteenviel, verdween vrij abrupt het IJzeren Gordijn. In mei 1989 werd in Hongarije de grens met Oostenrijk geopend. De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989.