Een dubbeltje op z'n kant is een uitdrukking die aangeeft dat iets maar net goed is gegaan. Als je al dan niet met veel geluk een krappe voldoende op een toets haalt en daardoor nét je diploma behaalt, was dat een dubbeltje op zijn kant.
Het lied werd vertoond in de musicalfilm Op stap uit 1935. De eerste zin van het refrein is vooral bekend als spreekwoord. Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje. Het spreekwoord betekent Arm geboren zal wel arm blijven.
De uitdrukking "Voor een dubbeltje op de eerste rij/rang (willen) zitten" betekent: iemand krijgt (of wil krijgen) meer voor zijn geld dan hij op grond van de betaalde prijs mag verwachten. De uitdrukking "Hoe een dubbeltje rollen kan" betekent: hoe iets een onverwacht verloop kan kennen.
Spreekwoorden: (1914) Op grooten voet leven, d.i. op rijkelijke, ruime wijze leven; ook wel in scherts gebezigd voor: groote voeten hebben.
Spreekwoorden: (1914) Iemand in de wielen rijden, d.w.z. iemand tegenwerken, hem in het vaarwater zitten, zich tegen iemand kanten; ook iemand onderkruipen. Eig. gezegd van een rijtuig dat tegen de wielen van een ander rijdt en het daardoor in zijn gang belemmert; vgl.
Den spijker (of den nagel) op den kop (of het hoofd) slaan (of tikken), d.w.z. de zaak juist treffen, juist zeggen waar het op aankomt, het juiste middel aangeven.
Een dubbeltje is een klein voormalig Nederlands geldstuk, een munt, oorspronkelijk van zilver, met een waarde van een tiende gulden. Het muntstuk van 10 eurocent wordt ook wel een dubbeltje genoemd.
Wanneer iemand iets eindelijk begrijpt of zich iets veel later realiseert wordt er vaak door anderen gezegd 'dat het kwartje gevallen is'. De uitdrukking wordt al lang in Nederland gebruikt maar komt waarschijnlijk uit de 19e eeuw vanuit Yorkshire, Engeland.
In oudere Nederlandse teksten duidt het woord de voet van een zuil of kolom aan. In het citaat hierboven is piëdestal gebruikt als onderdeel van de uitdrukking van zijn piëdestal vallen, die soms gebruikt wordt als variatie op van zijn voetstuk vallen ('flink in aanzien dalen, zijn goede positie kwijtraken').
De uitdrukking werd gebruikt vanwege de penny-in-the-slot gokautomaat in 1980. Veel mensen hadden geen idee hoe deze gokautomaat werkte en wisten daarom niet dat zij een klepje van de automaat omhoog moesten doen. Pas als ze dat doorhebben, was het kwartje gevallen.
Kwartje was de populaire naam van het Nederlandse vijfentwintigcentsstuk, een munt in het muntstelsel uit het koninkrijk. De naam is afkomstig van zijn waarde van een kwart gulden, al heeft de waardeaanduiding altijd 25 cent geluid.
In de periode 1861-1909 was er een geelkleurig bankbiljet van 25 gulden dat in de volksmond ook 'geeltje' werd genoemd. Deze benaming voor 25 gulden bleef na 1909 nog lang in gebruik, alhoewel er geen uiterlijk verband meer met het briefje was en er in 1982 zelfs een ander geelkleurig biljet in omloop kwam (50 gulden).
Een stuiver is een voormalig Nederlands muntstuk met een waarde van 1/20 gulden. Deze waardeverhouding bestaat sinds de invoering van de carolusgulden en de stuiver door Keizer Karel V in 1521. De oudste bekende vermelding van de stuiver als muntstuk dateert echter van 1404.
Wie de plank misslaat heeft het mis: hij beoordeelt iets verkeerd, geeft een verkeerd antwoord of maakt een opmerking die verkeerd valt.
d.w.z. niet langs slinksche wegen gaan, geen omwegen gebruiken, eerlijk en oprecht zijn.
Eene spaak in het wiel steken,
d.w.z. iets door een onvoorzienen hinderpaal beletten; eig. door plotseling eene spaak in het wiel te steken beletten dat het voortdraait, zoodat de wagen moet blijven stil staan.
ter sprake brengen; aanvoeren; entameren; aansnijden; opwerpen; aankaarten; te berde brengen; op tafel leggen; opperen.
Gezegde: Over lijken gaan.
Betekenis: Zijn of haar doel willen bereiken zonder daarbij aan andere te denken.
Op de kaart zetten. Gemaakt tot iets waar rekening mee gehouden wordt.
#7 Van een kale kip kun je niet plukken
Betekenis: Er valt niets te halen bij iemand die niets heeft.
Je kan niet altijd zes gooien; [Nederlands] gezegde. Betekenis: tja, het zit ook niet altijd mee.