De biefstuk wordt gesneden uit de heup van het rund, ook wel de dikke lende genoemd. Het is een malse en sappige steak .
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
Black Angus prijs per kg? De kiloprijs van Black Angus Beef is goedkoop: slechts €10,60 per kilo bij Burgers en € 29,95 bij een Bavette.
Smaken verschillen maar over het algemeen worden de steak van de rundsoorten Black Angus en Wagyu als het allerbeste ervaren. Dit komt door de rijke vet marmering, wat bijdraagt aan een overheerlijke smaak. Daarbij hebben deze runderen een zeer malse structuur.
In veel restaurants staat bij het rundvlees of bijvoorbeeld ook de hamburgers, dat het 'Black Angus' is. Dat is niet zozeer een speciaal soort vlees, maar wel een speciaal runderras, dat veel goed vlees geeft en in de markt dus staat voor extra kwaliteit.
Over de Black Angus biefstuk
Het is een prachtige en malse steak die zich in smaak en structuur onderscheidt van de normale biefstuk. De biefstukken zijn handig per stuk vacuüm verpakt.
Hoe smaakt een Black Angus steak? Over het algemeen is een Black Angus steak van meer intramusculair vet voorzien dan de meeste runderrassen. Naast dat vetmarmering zorgt voor malsheid, geeft het ook smaak aan het vlees. Daarnaast houdt het het vlees vochtig als het op hoge temperaturen wordt verhit.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Tournedos: het middelste deel van de ossenhaas en wordt daarom ook wel biefstuk van de haas genoemd. Ossenhaaspuntjes: lijkt me logisch, dit zijn de kleine stukjes van de ossenhaas die uit het dunste deel gesneden worden. Te klein om een steak van te snijden, maar net zo mals als een tournedos.
Het verschil:
De ribeye heeft geen randje vet aan de zijkant, maar dwars door het vlees heen. Het vet maakt de beide vleessoorten erg smaakvol en mals. Vet is een smaakmaker en een smaakgeleider, waardoor je gebruikte kruiden beter proeft.
De Bavette wordt uit de flank van het Black Angus rund gesneden. Dit zijn runderen die minimaal 120 dagen graangevoerd worden op de Australische ranches. De bavette, of flap meat, is te herkennen aan een grove structuur en een goede vet dooradering. Dit geeft de kenmerkende malsheid en textuur.
Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
We onderscheiden drie soorten biefstuk, afhankelijk van welke plek het vlees komt. De 'gewone' Hollandse biefstuk, de nog malsere kogelbiefstuk en de biefstuk van de haas, beter bekend als ossenhaas.
Chateaubriand wordt gesneden van het dikke uiteinde van de zogenaamde haas van het rund. Het is mager vlees en heeft daardoor een minder uitgesproken smaak dan bijvoorbeeld de ribeye. Het is daarom een uitstekend idee om dit vlees klaar te maken als er veel mensen komen eten.
De Testresultaten
De onbetwiste winnaar van de Smaakpolitie test was de biefstuk van de Keurslager. Een biefstuk die volgens één van de liefhebbers smelt op de tong. Op de tweede plaats ook een slager, de biologische slager.
Kwaliteit en prijs worden hoofdzakelijk bepaald door: het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden, waarbij biefstuk van de haas als de meest malse soort geldt. de mestwijze, leeftijd, voeding, levenskwaliteit en rijping van het rund; het ras van het dier.
Entrecote is een biefstuk voor vleesliefhebbers. Het is mals omdat het niet veel werk heeft verricht terwijl het leefde, en, in tegenstelling tot andere biefstukken die van het achtereind van een dier worden gesneden (zoals entrecote), komt deze van zijn meer gespierde kant.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
Je kunt filet pur in zijn geheel bereiden, maar vaak wordt het versneden in chateaubriand, tournedos en ossenhaaspuntjes. Chateaubriand: het kopstuk van de ossenhaas. Deze biefstuk wordt meestal uit het begin van de ossenhaas filet pur gesneden.
Waar komt het Black Angus vlees vandaan? Aberdeen Angus is een een rundveeras dat rond het midden van de 19e eeuw in het oosten van Schotland is gefokt. De runderen zijn hoornloos en hebben korte benen.
De Aberdeen Angus is een van origine Schots runderras, dat daar sinds de 19e eeuw wordt gefokt. Tegenwoordig worden de Aberdeen Angus-runderen ook veel in de USA gehouden, waar het vlees van Zaai Kweek & Eet vandaan komt. De runderen hebben korte benen en zijn hoornloos.
Hoogwaardige wagyu is over de hele wereld gewild vanwege zijn rijke marmering en boterachtige smaak én structuur. Ook in Nederland is dit Japanse stuk mals vlees is razend populair en hoeft je niet raar op te kijken om het ook hier op de menukaarten te zien staan.
Een Black Angus burger moet 4-8 minuten in de pan liggen. Hoe u een Black Angus burger bakt hangt grotendeels af van hoe u hem wilt bakken – gebakken, droog gebraden of gewoon gesmolten met boter en/of olie (zoals in sommige recepten).
Een steak is een verzamelwoord voor allerlei luxere baklappen, lendelappen, ribeye en biefstuk. De benaming is overgekomen uit Amerika waar het rundvlees anders gesneden wordt en veel wordt verkocht onder deze benaming.