Syncope is een ander woord voor flauwvallen. We noemen het ook wel wegraking of collaps. Bij syncope stroomt er tijdelijk niet genoeg bloed door de hersenen. Meestal komt dat door een lage bloeddruk of doordat de bloeddruk plotseling daalt.
Wat is flauwvallen? Er wordt ook wel gesproken over wegraking, bewusteloosheid, collaps, syncope of 'blackout'. Tijdelijk is de hersenfunctie verminderd door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. Soms wordt het veroorzaakt door een aandoening van de hersenzenuwen (bijvoorbeeld; epilepsie).
Wegrakingen zijn aanvallen waarbij iemand kortdurend (seconden tot minuten) het bewustzijn verliest. Er zijn vele oorzaken, zoals flauwvallen, epilepsie, een hartritmestoornis, een bloeddrukdaling door medicatie of een psychologische oorzaak.
De vaakst voorkomende reden dat mensen flauwvallen en hun bewustzijn even verliezen is een emotie of vermoeidheid. De hartslag wordt trager en de bloeddruk daalt, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt. Het is een mentale reactie op bijvoorbeeld: vervelend nieuws.
Een wegraking is een kortdurende bewusteloosheid. Aanvallen van bewusteloosheid, waarbij u in elkaar zakt. De aanval duurt meestal niet langer dan één tot twee minuten. De meest voorkomende oorzaak van een wegraking is flauwvallen.
Syncope is een ander woord voor flauwvallen. We noemen het ook wel wegraking of collaps. Bij syncope stroomt er tijdelijk niet genoeg bloed door de hersenen. Meestal komt dat door een lage bloeddruk of doordat de bloeddruk plotseling daalt.
Te snel opstaan (orthostatische hypotensie)
Je kunt flauwvallen als je te snel opstaat. Dit heet orthostatische hypotensie. Hierbij past het lichaam zich niet snel genoeg aan na het opstaan. Het bloed blijft in de buik en benen zitten en komt niet snel genoeg bij het hart en de hersenen.
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Daadwerkelijke flauwte
Op het moment dat het slachtoffer daadwerkelijk het bewustzijn verliest is er sprake van een flauwte. Het slachtoffer wordt slap en zakt in elkaar. De spieren zijn slap. Soms draait het slachtoffer even met de ogen en de ogen blijven vaak geopend.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten. Er is dus verstikkingsgevaar.
Flauwvallen is een aanval waarbij u kortdurend het bewustzijn verliest en vanzelf weer bijkomt. De oorzaak is vaak onschuldig maar het kan soms wel ernstige gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld een ongeval of botbreuk. Door leefstijladvies kan flauwvallen vaak worden voorkomen.
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Voorafgaand aan het flauwvallen heeft u vaak een licht gevoel in uw hoofd, krijgt u zwarte vlekken voor uw ogen en hoort u gezoem in uw oren. Voor, tijdens of na het flauwvallen ziet u vaak bleek, zweet u overmatig en bent u misselijk. Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn.
Wat gebeurt er als je onwel wordt? “Je verliest kort het bewustzijn. De directe oorzaak van een wegraking is een verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Het licht gaat even uit, omdat als het ware de aanvoer van elektriciteit hapert.
Als iemand in liggende positie is, kan het helpen om de benen van de patiënt omhoog te houden zodat het bloed sneller naar de hersenen stroomt. Een aanval kan er naar uitzien maar duurt kort en gaat vanzelf weer over.
Indien je een flauwte voelt aankomen
iets suikerhoudend te eten of te drinken als suikertekort de oorzaak van de flauwte is; opnieuw te zitten als je te snel bent opgestaan en je hoofd even tussen je knieën te houden.
bloeddrukval door te snel recht te komen vanuit zittende of liggende positie; reactie van het lichaam op hevige emoties, hevige pijn of vermoeidheid (bv. bij langdurig rechtstaan in een benauwde ruimte); als nevenwerking van geneesmiddelen (bv.
Duizeligheid en hyperventilatie
Veel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Duizeligheid bij stress of een burn-out wordt vaak veroorzaakt door hyperventilatie. Even uitblazen na een hard dag werken, is er vaak niet bij.
Oorzaken van flauwvallen
Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je flauw valt: Als je weinig eet of drinkt. Wanneer je bloeddruk laag is. Je bent uitgeput of bij oververmoeidheid.
Lage bloeddruk komt in de bevolking veel minder voor dan hoge bloeddruk. Over het algemeen is een lage bloeddruk gezond, de hoogte van de bloeddruk verschilt namelijk van persoon tot persoon. Vrouwen en slanke mensen hebben vaak een lagere bloeddruk.
Of u rijgeschikt wordt verklaard, hangt onder andere af van de oorzaak van het bewustzijnsverlies en hoe vaak u uw bewustzijn verliest. Vaak moet u een periode niet buiten bewustzijn zijn geraakt om rijgeschikt te worden verklaard.
Wat doe je bij een Flauwte? Help het slachtoffer te gaan liggen om een wegraking te voorkomen. Zorg hierbij dat het slachtoffer niet valt. Laat het slachtoffer tien minuten liggen.
Coma is een vorm van bewusteloosheid. Voor andere mensen lijkt het alsof je heel diep slaapt: je reageert niet meer op hun stem of wanneer ze je aanraken. Zelfs als iemand je hard knijpt, zul je hier meestal niet op reageren zoals je normaal zou doen.