Zorg er dus voor dat je dagelijks de uitwerpselen van je kat uit de bak schept en reinig de bak elke 2-4 weken volgens onderstaande stappen: Gooi het grit weg.
Je kunt besmet worden door het eten van rauw vlees of via de ontlasting van katten. Daarom wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet de kattenbak te verschonen, alleen met handschoenen aan in de tuin te werken en de zandbak af te dekken.
het schoonmaken van de kattenbak, werken of spelen in de tuin waar een kat gepoept heeft, spelen in een zandbak waar een kat gepoept heeft, het eten van groente of fruit dat niet goed gewassen is, het eten van besmet vlees dat niet helemaal gaar is. Iemand met toxoplasmose kan een ander niet besmetten.
Hoewel je het beste elke dag viezigheid en klonten kunt verwijderen, hoef je de hele kattenbak slechts een keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat je kat genoeg ruimte heeft om te graven, dus vul de kattenbak met tenminste 7-8 cm kattenbakvulling.
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Bij een niet-klonterend grit zal je de gehele vulling na gemiddeld vier tot acht dagen moeten vervangen voor nieuwe. Vergeet niet om afhankelijk van het gebruik twee a drie keer per jaar het filter van de kattenbak ook te vervangen.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.
Risico voor het ongeboren kind
Als de infectie tijdens de zwangerschap optreedt is het risico op foetale transmissie gemiddeld 40%. Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt.
- eet enkel vlees dat voldoende lang gekookt of doorbakken is, - reinig keukengerei en handen na het hanteren van rauw vlees, - was en/of schil bij voorkeur alle groenten en fruit, - draag handschoenen tijdens het verversen van de kattenbak of het tuinieren, en was daarna de handen.
Symptomen toxoplasmose
De een heeft nauwelijks klachten van toxoplasmose, terwijl de ander last krijgt van vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts en huiduitslag. De ziekte kan enkele weken of maanden duren.
Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft die infectie al voor de zwangerschap doorgemaakt, waardoor ze antistoffen hebben opgebouwd voor de rest van hun leven. Een bloedtest aan het begin of voor je zwangerschap zal uitwijzen of je al dan niet immuun bent voor toxoplasmose.
Symptomen van toxoplasmose bij de kat
De meeste katten hebben, net als de meeste mensen, geen last van een besmetting met T. gondii. Katten die wel klachten krijgen, kunnen last hebben van algemene klachten, zoals koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies en lusteloosheid. Ook benauwdheid en oogproblemen komen voor.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Kat verstopt/slaapt op de kattenbak
Als een kat de kattenbak ook gebruikt om zich te verstoppen of om er zelfs te slapen, dan is er wat aan de hand. Sommige katten beschouwen de bak als veilige plek en trekken zich hier terug bij ziekte, angst of stress.
Aantal kattenbakken per kat
Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra. Dus voor vier katten zijn vijf kattenbakken ideaal. De kattenbakken kunnen het beste op twee of meerdere plekken in huis staan. Deze plekken moeten makkelijk te bereiken zijn, maar moeten wel privacy hebben.
De meeste mensen vervangen hun kattenbakvulling iedere week, sommige om de paar weken. U kunt dit vaker doen als dat nodig is. Onthou dat zwangere vrouwen de kattenbakken nooit mogen vervangen vanwege het risico op toxoplasmose. Houd er ook rekening mee dat kattenbakvulling nooit door het toilet mag worden gespoeld.
we voeren ongeveer 1,5 per week aan 3 katten. voor 1 kat dus 500 gr. per week. met 2 kilo zou je dus een maand doen voor 1 kat.
Daarnaast is het van belang dat je minstens één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoonmaakt. Gooi alle korrels weg en maak de bak met heet water en afwasmiddel schoon. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek en chloor, omdat dit gevaarlijk is voor de gezondheid van je kat.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Plaats van de kattenbak
Heb je meerdere bakken, verdeel deze over verschillende plekken in huis. Het is geen goed idee om bijvoorbeeld drie bakken naast elkaar op een rij te zetten. De kattenbak mag bovendien niet in de buurt van etens- en drinkbakken staan.
Het is beter om de kattenbak in etappes te verplaatsen, of om je kat de nieuwe plek van de kattenbak een aantal keren te laten zien, bijvoorbeeld als hij aan het zoeken/dralen is op de oude plek.