Dubbel verzekerd zijn is niet verboden, het is vaak zelfs onvermijdelijk omdat sommige verzekeringen een zekere overlap hebben. Neem bijvoorbeeld pechhulp die je zowel bij de autodealer als bij de autoverzekeraar hebt afgesloten.
Sommige verzekeringen overlappen elkaar in dekking. Zo biedt een kort- of doorlopende reisverzekering soms dekking voor medische kosten in het buitenland. Maar die kosten zijn vaak ook (deels) verzekerd via je zorgverzekering. In een dergelijk geval ben je dubbel verzekerd.
Beide verzekeraars lopen het risico dat je een schade bij hun claimt. Daarom moet je voor beide verzekeringen gewoon blijven betalen. Je betaalt dubbele premie, maar je krijgt niet dubbel uitgekeerd bij schade.
Dubbele dekking betekent letterlijk dat je op verschillende polissen voor hetzelfde risico bent gedekt. Die dubbele dekking zit meestal in de aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld als je een inzittendenverzekering afsluit voor je auto, terwijl passagiers al onder de WA-dekking vallen.
Van samenloop van verzekeringen is sprake wanneer voor één verzekerde hetzelfde belang meer dan één keer is verzekerd, tegen hetzelfde gevaar en tegen dezelfde schade. Er bestaat dan dus verzekeringsdekking op meerdere polissen.
Een Na U clausule is een bepaling op een polis of in de voorwaarden die stelt dat elke andere verzekering waarop hetzelfde belang verzekerd is, voorgaat. Op die manier wordt de hierboven vermelde evenredigheid dus buiten werking gesteld. Een andere benaming voor de Na U clausule is de Non contribution clause.
Voor schadeverzekeringen geldt dat de verzekering niet mag leiden tot vergoeding van een hoger bedrag dan de daadwerkelijk geleden schade; oftewel het indemniteitsbeginsel of indemniteitsprincipe.
Hoe weet je waar je verzekerd bent? Je zorgverzekeraar stuurt je post en misschien ook e-mails, daarop staan ook de naam en contactgegevens van je verzekeraar. Weet je echt niet waar je verzekerd bent? Vraag dan een zorgverlener, bijvoorbeeld je apotheker, of die het voor je op kan zoeken.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Kun je geen polis vinden, maar weet je wel de naam van de verzekeraar waar de verzekering is afgesloten? Ook dan kun je gewoon de verzekeraar bellen om te vragen of dat inderdaad zo is. Op de site van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje.
Meerdere verzekeringen afsluiten is geen probleem, zolang je de premies maar betaalt. Maar het aanvragen kan soms lastig zijn. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af dan vragen overlijdensrisicoverzekeraars altijd of je er al een of meer hebt lopen en voor welk(e) bedrag(en) je bent verzekerd.
De afkorting WA staat voor 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade.
Dubbele dekking? Als u zowel een individuele als een beroepsgebonden hospitalisatieverzekering hebt, bent u in principe dubbel verzekerd. Slechts één verzekering kan uw kosten terugbetalen, dus wat is het nut?
2. Zorgverzekering meeverzekeren partner goedkoper? Je krijgt bij geen enkele zorgverzekeraar korting als je dezelfde zorgverzekering samen met je partner afsluit. Je betaalt voor een zorgverzekering voor twee personen dus niet minder zorgpremie dan voor een zorgverzekering voor één persoon.
Gaat u samenwonen, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. U bent dan verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Ook bij de rechtsbijstandverzekering is het voordeliger om deze samen af te sluiten, in plaats van te kiezen voor twee individuele verzekeringen.
Als je een reisverzekering gaat afsluiten, kun je kiezen voor een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering wordt alleen afgesloten voor de periode dat de reis duurt. Een doorlopende reisverzekering blijft het hele jaar geldig ongeacht of je op reis bent of niet.
Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.
U kunt zich niet zelf afmelden bij het CAK. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar. Alleen uw zorgverzekeraar kan u afmelden bij ons.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Autoverzekering geldig bij uitlenen
Ja, je autoverzekering is ook geldig als iemand anders achter het stuur zat bij het ontstaan van de autoschade. Wel moet de bestuurder een rijbewijs hebben én moet je hem toestemming hebben gegeven om in je auto te rijden. Daarnaast moet het gaan om een incidentele uitleen.
Word je door de politie aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan riskeer je een boete van 550 euro. Ook de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden: die bedraagt 400 euro.
Als je de verzekeringspremie niet betaalt, dan heb je daarna vaak nog 30 dagen om alsnog te betalen. Deze zogenoemde 'respijttermijn' staat in de polisvoorwaarden. In deze periode ben je nog steeds verzekerd. Je ontvangt dan vaak wel een betalingsherinnering van de verzekeraar.
Bij opstalschade heeft u reparatieplicht, dit betekent dat het uitgekeerde schadebedrag gebruikt moet worden voor de reparatie van de schade.
Bijvoorbeeld een auto, motor of scooter? Dan moet u een WA-verzekering afsluiten. Dit staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Als u met uw motorrijtuig schade maakt, dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.