Tik op je telefoon op de startknop en houd deze vast of zeg 'Hey Google'. Vraag 'Welk nummer is dit?' Speel een nummer af, neurie, fluit of zing een melodie van een nummer. Neuriën, fluiten of zingen: De Google Assistent zal mogelijke overeenkomsten voor het nummer identificeren.
Shazam is momenteel de bekendste en meest gebruikte mobiele app voor het identificeren van muziek. Shazam maakt gebruik van de microfoon in je telefoon en vergelijkt het geluid met overeenstemmende 'klanken' uit een online database van meer dan 8 miljoen deuntjes.
Shazam is kortgezegd een muziekherkenningsdienst. Deze mobiele app luistert naar muziek uit de omgeving en toont vervolgens de bijbehorende gegevens. Denk onder meer aan de artiest en titel van het liedje.
In het brein heb je namelijk 'spiegel neuronen'; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek.
Klassieke muziek stimuleert je geheugen
Muziek van Mozart is niet alleen mooi, het is ook nog eens goed voor je geheugen! Uit onderzoek van de Sapienza Universiteit Rome blijkt dat de hersenactiviteit wordt vergroot bij het luisteren naar Mozart.
Als het niet te luidruchtig is, probeert Shazam op te zoeken welk liedje je hoort. Binnen een paar seconden verschijnt op het scherm hoe het nummer heet. Erg handig in Shazam is dat je nummers worden opgeslagen. Dan kun je het nog eens terugluisteren, of kopen.
De apps van bijvoorbeeld Shazam, Wall Street Journal en Eurosport zijn niet veilig. Tijdens de CeBIT-beurs in Hannover komt het Duitse testinstituut mediaTest digital met een rijtje 'dangerous apps' op de proppen.
Dat is de intro: een kort stukje instrumentaal voordat de zang begint. “Zelf vind ik de intro heel belangrijk”, zegt Bart. “Eigenlijk moet je aan de intro het liedje meteen kunnen herkennen.
Op een iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod of Mac zeg je "Hé, Siri" en vraag je vervolgens welk nummer het is. Voeg op de iPhone of iPad de Shazam-widget toe om muziek te herkennen in de Vandaag-weergave. Je kunt Shazam gebruiken op je Apple Watch.
Als je zelf je zang op wilt nemen dan is eigenlijk alles wat je nodig hebt, een goede (USB-)microfoon, een audio-interface en een DAW-software. Hiermee kun je in principe genoeg om je zang op te nemen en te bewerken, oftewel editen!
Shazam herkent elk nummer in een paar seconden. Ontdek artiesten, songteksten, video's en afspeellijsten, allemaal gratis. Nu al meer dan 1 miljard keer geïnstalleerd! Vind de naam van een nummer in een paar seconden.
Het nummer heet Tu Tu Tu (That's Why We) en klinkt precies zoals de titel al verklapt. De track van Galantis en NGHTMRE is een groot succes, want hij wordt wereldwijd veel gedeeld en geluisterd.
Shazam is een applicatie waar mensen zonder smartphone telkens verwonderd van opkijken. Met Shazam kan je de titel van een lied eenvoudig achterhalen. Houd je smartphone in de richting van de muziek, druk op één knop en binnen de dertig seconden verschijnt de titel van het nummer op je scherm.
Spotify herkent uit het deel dat jij hebt onthouden namelijk om welk liedje het gaat. Vervolgens achterhaalt 'ie voor jou de titel en de artiest.
Shazam is heel goed in liedjes herkennen en in muziek scannen. Deze gratis app voor iOS en Android werkt met een druk op de knop.
Het werkt eigenlijk heel simpel! Om een liedje te herkennen druk je gewoon op de grote, oranje button in het midden van het scherm. Probeer zo min mogelijk ruis op de achtergrond te hebben en probeer het geluid zo hard mogelijk te hebben. Des te beter wordt het nummer herkend.
SoundHound
Geen probleem. Dat is waar SoundHound voor is. Als dat nummer dat in je hoofd blijft zitten momenteel niet wordt afgespeeld, kun je het neuriën of het deuntje zingen in SoundHound om het nummer identificeren. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf van hoe dicht je vocale interpretatie van het nummer is.
Was muziek en zang er niet, 't leven had geen waarde, Kommer, zorgen en verdriet Speelden baas op aarde, Maar nu God ons levenslang Dien schat heeft gegeven, Doet ons vrolijk lofgezang Steeds dien vijand beven.
Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
Klassieke muziek
Zo verlaagt klassieke en andere rustgevende muziek de hartslag, de bloeddruk en het stresshormoon cortisol in het lichaam. Daarnaast verhoogt klassieke muziek de productie van serotonine, wat helpt bij het tegengaan van angst, paniek en depressie.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.