Een behandeling in de generalistische basis-ggz bestaat gemiddeld uit tien sessies die elk 50 minuten duren. Een behandeling in de specialistische ggz telt gemiddeld 20 sessies.
Gemiddeld zal het aantal behandelsessies liggen tussen de 8 en 10; uiteraard kan een behandeling ook korter duren, maar indien ingeschat wordt dat een behandeling (veel) langer gaat duren zal met u worden besproken dat een verwijzing naar de Specialistische GGZ voor de hand ligt.
Hoe, waar en hoe lang? Basis GGZ bestaat uit gesprekken, samen met online behandeling. Je krijgt vier tot acht gesprekken. De behandeling duurt korter dan een half jaar.
Een behandeling van lichte tot matige psychische problemen gebeurt in de basis-ggz. Een behandeling binnen de basis-ggz kan bestaan uit gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog of psychotherapeut. Ook een internetbehandeling (e-health) is mogelijk.
Bij basis ggz (bggz) pakken we problemen meestal aan vanuit 1 deskundigheidsgebied (monodisciplinair), je krijgt individuele behandeling en de behandeling duurt kort. Bij specialistische ggz (sggz) behandelen we problemen juist vanuit meerdere deskundigheidsgebieden (multidisciplinair).
Hoeveel gesprekken met een psycholoog heb ik nodig? Milde klachten zijn vaak met een paar gesprekken verholpen. Ernstigere problemen, zoals burn-out, depressie en angststoornissen hebben meestal zo'n vijftien tot twintig wekelijkse sessies nodig.
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
Iedereen van 18 jaar en ouder met een lichte tot matige psychische aandoening of stabiele, chronische psychiatrische problematiek valt onder de Basis ggz. De behandelingen in de Basis ggz maken deel uit van het basispakket van uw zorgverzekering. U betaalt geen eigen bijdrage.
Basis en gespecialiseerde ggz
Basis ggz: In de eerste lijn verleent onder meer de huisarts zorg, het maatschappelijk werk en de eerstelijnspsychologen basis ggz. Deze eerstelijnszorg is generalistisch, snel en gemakkelijk toegankelijk.
Raadpleeg om te beginnen uw huisarts om doorverwezen te worden naar een passende zorgverlener. Kunt u geen passende zorgverlener vinden neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Zij hebben een goed beeld van waar welke geestelijke gezondheidszorg wordt aangeboden en binnen welke termijn.
Een behandeling in de generalistische basis-ggz bestaat gemiddeld uit tien sessies die elk 50 minuten duren.Een behandeling in de specialistische ggz telt gemiddeld 20 sessies. GGZ Groep gebruikt daarnaast e-health modules zodat u ook thuis via internet behandelmodules kunt volgen.
Om voor een behandeling in de generalistische basis-ggz, de gespecialiseerde ggz en de jeugd-ggz in aanmerking te komen, hebt u een verwijsbrief nodig. De huisarts, bedrijfsarts of de medisch specialist kunnen u een verwijsbrief geven.
Het product 'chronisch' is bedoeld voor mensen die al specialistische ggz hebben gehad en nu stabiel zijn, maar nog niet zonder behandeling kunnen. Bijvoorbeeld bij restverschijnselen van een depressie of als er na een psychose nog depotmedicatie nodig is. Het traject bij 'chronisch' duurt één jaar.
Voor de patiënten in de s-ggz wordt verplicht de DSM-hoofdgroep vermeld op de factuur. Voor de patiënten in de basis-ggz moet in plaats daarvan als verplicht informatie-element het basis-ggz profiel worden vastgelegd op de factuur.
Een psychiater is eigenlijk een dokter voor de ziel. Hij of zij is bevoegd om medicatie voor te schrijven aan patiënten met bepaalde psychiatrische stoornissen. Een psycholoog mag dit niet. Bij een psychiater kun je terecht met de meer ernstigere psychische problemen.
Als jouw psychologische hulp niet onder de uitgesloten vergoedingen valt, krijg je alle kosten van de GGZ instellingen vergoed.Alleen het eigen risico betaal je zelf. Psychologische zorg is belangrijk. Daarom is het verzekerd in de basisverzekering.
Alleen de geneeskundige behandeling van een psychische stoornis is verzekerde GGZ. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wordt vanuit de basisverzekering vergoed.
Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je psychotherapie nodig hebt, heb je last van aantoonbare psychische stoornissen. Je hebt wel een verwijsbrief van de huisarts nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.
De medisch specialistische zorg van ADHDcentraal wordt vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding hangt af van bij welke zorgverzekeraar u bent aangesloten en uw type polis. Als u een restitutiepolis heeft bij uw zorgverzekeraar, wordt 100% van diagnostiek en behandeling vergoed.
Hoe gaat het verder met een depressie? Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden.
Algemeen zou je kunnen stellen dat een therapieproces tussen 5 weken en een jaar verheldering zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de klacht en jouw behoefte. Een gezonde therapeutische relatie zorgt ervoor dat je terug volledig zelfstandig je leven in handen kan nemen.
De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw proces. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook. Bekijk dit samen met je psycholoog. Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken.