Waarom springen de stoppen?

In de stop zit een zekering die springt wanneer er teveel stroom door de draden gaat. Dat is een beveiliging die onmisbaar is aangezien een te grote hoeveelheid stroom de stroomkabels oververhit kan maken. Wanneer de kabels te heet worden kunnen ze smelten en kortsluiting veroorzaken of zelfs voor brand zorgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elektriciens-utrecht.nl

Waarom springt de stop?

De stoppen (of zekeringen) in de meterkast zorgen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep met apparaten gaat. In modernere huizen zijn de stoppen vaak vervangen door automaten. Wanneer er te veel stroom door de stop loopt, smelt een draadje, waardoor de stroom wordt verbroken. De stop 'slaat door'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energieveilig.nl

Is het erg als de stoppen doorslaan?

Doordat er teveel stroom door het stroomnet gaat, smelt het draadje in de stop en vindt er geen stroomtoevoer meer plaats. Dit voorkomt dat de elektriciteitsdraden oververhit raken, gaan smelten, een kortsluiting veroorzaken of in het ergste geval zelfs een brand in huis veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elektricienaanhuis.nl

Wat te doen bij stoppen eruit?

Wat te doen wanneer een stop of automaat is doorgeslagen

Schakel dit apparaat uit en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Vervang in de meterkast de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in. Schakel zo nodig ook de groepsschakelaar of aardlekschakelaar weer in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisbijantares.nl

Hoe zie je welke stop gesprongen is?

Ga eerst na welke stop gesprongen is. Dit kun je zien aan de achterzijde van de stop; hiervan is het middelste stukje metaal/veertje weggesprongen. Zet de knop op '0' en draai vervolgens de porseleinen schroefkop los.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meterkastcheck.nl

Stroom uitgevallen

42 gerelateerde vragen gevonden

Kan een stop kapot gaan?

Wanneer de stroomvoorziening in ruimtes van uw woning niet meer werkt, is er mogelijk sprake van doorgeslagen stoppen. Verschillende oorzaken kunnen de doorgeslagen stop veroorzaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting in de groep waaraan deze stop gekoppeld zit, of een overbelasting van deze groep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elektriciensnijmegen.nl

Wat moet je doen als de zekering springt?

Dit doe je als volgt: Schakel alle zekeringen uit en schakel de uitgevallen differentieel terug in. Schakel daarna één voor één op een rustig tempo de zekeringen terug in. Vanaf het moment dat je een zekering inschakelt en de differentieelschakelaar opnieuw springt, dan weet je dat de fout achter deze zekering zit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livolt.be

Waarom springt de aardlek?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op electricien.nl

Waarom valt een groep uit?

Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meterkastcheck.nl

Wat te doen bij uitvallen aardlekschakelaar?

Wat te doen wanneer de aardlekschakelaar is uitgeschakeld
  1. Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit met de groepsschakelaars in de meterkast.
  2. Schakel ook alle elektrische apparaten uit, door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
  3. Schakel de uitgeschakelde aardlekschakelaar en de groepsschakelaars weer in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energieveilig.nl

Kan een groep kapot gaan?

De groepenkast bestaat uit verschillende groepenkast componenten. Hierdoor kan ook de groepenkast zelf soms stuk gaan. Zo kunnen er stoppen kapotgaan, waardoor deze er telkens uit worden geslagen. Houdt dus goed in de gaten of de verschillende componenten nog wel goed werken en vervang ze indien nodig op tijd!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op feeder.nl

Wat gebeurt er als je teveel stroom gebruikt?

Overbelasting kan leiden tot brand, doordat de elektriciteitsdraden te warm worden. Daarom onderbreekt de stop of automaat de stroom. Controleer in de meterkast of uw huisinstallatie verschillende groepen heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energieveilig.nl

Waar kan ik stoppen kopen?

Zekeringen kopen bij Praxis

Dit gevaar of deze risico's kun je voorkomen door gebruik te maken van een zekering. Praxis heeft een uitgebreid aanbod goedkope zekeringen die je kunt gebruiken bij jou in huis. Zekeringen zijn onder andere verkrijgbaar in de merken Jung, Elro, Kopp en nog veel meer interessante merken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op praxis.nl

Hoe weet je of je kortsluiting hebt?

Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elektricien-nu.nl

Hoe weet ik of een aardlekschakelaar kapot is?

Hoe test ik de aardlekschakelaar? Op de aardlekschakelaar zit een testknop met de letter “T”. Deze knop moet ingedrukt worden om te testen, de achterliggende installatie wordt uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar normaal worden ingeschakeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op new.abb.com

Wat betekent het als de aardlekschakelaar uitgaat?

Het schakelt de elektriciteit uit indien er een lekstroom (>30mA) door de aardlekschakelaar stroomt. Als de aardlekschakelaar aanspreekt zult u dit snel in de gaten hebben. U heeft dan geen stroom meer in delen van het huis. Apparaten en licht zullen dan niet meer werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huis-en-tuin.infonu.nl

Kan je warm douchen zonder stroom?

Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op downtoearthmagazine.nl

Kan de stroom zomaar uitvallen?

Stroom kan voor lange en korte tijd uitvallen, bijvoorbeeld door werkzaamheden, overbelasting van het netwerk of extreem warm weer. Soms is een stroomuitval snel weer verholpen, maar het kan langer duren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op crisis.nl

Hoe ontstaat een aardlek?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. De schakelaar springt om schakelt de gehele groepenkast uit. Dit wordt ook wel het spanningsloos maken van het systeem genoemd. In een elektrische installatie is er meestal sprake van een stroomkring.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op technischeunie.nl

Waarom slaan stoppen door bij onweer?

Schade door onweer

Als het onweer bij u in de meterkast inslaat kan uw aardlekschakelaar kapot gaan. Op dat moment schakelt deze automatisch uit. De stroom van uw huis wordt dan vervolgens uitgeschakeld waardoor de rest van uw apparaten niet worden beschadigd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elektricien-nu.nl

Hoe snel schakelt een aardlekschakelaar uit?

In de meeste woningen en bedrijfspanden is een aardlekschakelaar aanwezig. Zodra er een lekstroom ontstaat dat boven de 30 milli-Ampère (mA) uit komt voor een aantal milliseconden zal de aardlekschakelaar zich uitschakelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hijinkbv.nl

Wat is de levensduur van een aardlekschakelaar?

Laat de aardlekschakelaar elke tien jaar door een vakman nakijken. Daarnaast kun je de schakelaar zelf twee keer per jaar testen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Wat te doen wanneer stroom uitvalt?

Tijdens de stroomstoring

Bel geen 112, want het is geen acute nood. Wel kun je bellen met het nationale stroomstoringsnummer: 0800-9009. Beperk verdere telefoontjes zoveel mogelijk, want die kunnen het netwerk overbelasten, waardoor noodoproepen niet meer doorkomen. Haal de stekkers uit de stopcontacten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rodekruis.nl

Wat moet je doen als de stroom uitvalt?

Stroomonderbreking melden

Als de stroomstoring zich voordoet op de installatie in huis bel je naar je elektricien. Enkel bij een panne op het net in de straat of aan je elektriciteitsmeter bel je Fluvius op het nummer 078 35 35 00.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fluvius.be

Wat als de stroom langdurig uitvalt?

Wat te doen tijdens gas- en stroomuitval

Meld de storing via het landelijke storingsnummer voor gas en stroom: 0800 – 9009. Bel alleen 112 als iemand spoedeisende (medische) hulp nodig heeft. Heb je nog internet op je telefoon of tablet?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eerstehulpbenjij.nl

Populaire vragen