Wie het slim speelt, kan veel overhouden.” Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro.
Hoeveel bijstand ontvangt een dakloos persoon? De uitkering van dak- en thuislozen is gelijk aan die van de algemene bijstandsuitkering. Ex. artikel 18 lid 1 Participatiewet kan uw uitkering worden verlaagd als u geen woonkosten of kosten voor nachtopvang heeft.
Ook als dakloze kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Als u dakloos of thuisloos bent vraagt u de uitkering aan bij de screeningsbalie.
'De kost van dakloosheid ligt tussen 30.000 en 85.000 euro per jaar per persoon. Mensen van straat halen, kost tussen 33.000 tot 70.000 euro. '
Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er in totaal 32.000 daklozen in Nederland, onder wie duizenden jongeren. Hulpverleners signaleren dat het aantal toeneemt. Het Leger des Heils sprak vorig jaar nog over een 'een schrikbarende constatering'. De organisatie telde afgelopen zomer 6016 daklozen in Nederland.
De Verenigde Staten hebben de meeste daklozen in absolute aantallen: ruim een half miljoen. Maar dat is 'slechts' 0,17 procent van de bevolking. In Nieuw-Zeeland zijn 41.000 mensen dakloos, maar dat is maar liefst 0,94 procent van de bevolking.
Amsterdam. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 80 procent van de daklozen man is en relatief vaak in een van de vier grote steden verblijft (37 procent) – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Dakloze mannen overlijden volgens het onderzoek gemiddeld rond de leeftijd van 47 jaar, vrouwen zelfs op hun 43ste. Dit staat in sterk constrast met de levensverwachting van de gemiddelde westerling, die rond 77 jaar ligt. De studie peilde ook naar de voornaamste oorzaken van deze vroege dood.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Daklozen hebben tijdelijk geen woning, door omstandigheden.Zwervers zijn bewust daklozen.
Wanneer een dakloze aan de wettelijke voorwaarden voldoet, heeft hij bijvoorbeeld recht op maatschappelijke integratie (het leefloon).
Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Zelfs dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Iedereen in Nederland moet een basisverzekering voor zorg afsluiten.
Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering heeft u een adres nodig. Als u dakloos bent, kunt u voor een uitkering terecht bij een aantal gemeenten. Deze gemeenten worden centrumgemeenten genoemd. Een centrumgemeente kan u vertellen wat de voorwaarden zijn om een adres en bijstand te krijgen.
Uitkering aanvragen
U bent dakloos als u geen vast adres hebt om te wonen. U slaapt 's nachts buiten, of in een Utrechtse opvang, of u hebt steeds wisselende tijdelijke logeeradressen. U kunt dan niet op de normale manier een bijstandsuitkering aanvragen.
Alleen met een tijdelijk briefadres kunt u zonder woonadres toch recht op bijstand hebben. Als u geen briefadres krijgt, moet u zich eerst inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Pas daarna kunt u een uitkering aanvragen.
Want als u voorrang krijgt voor een woning, betekent dit langer wachten voor een ander. In de volgende situaties kunt u recht hebben op een voorrangsverklaring voor een woning. Indien u dakloos bent, of dakloos dreigt te worden. Indien u in echtscheiding ligt en acuut de woning moet verlaten.
Het leven op straat is meestal hard en gevaarlijk. Daklozen hebben geen toegang tot onderwijs of medische voorzieningen. Daarbij zijn ze vatbaarder voor misdrijven (vaak door andere daklozen), drugsverslaving, ziektes, lichamelijk en seksueel misbruik, mishandeling en in koudere klimaten onderkoeling of doodvriezen.
Dakloze mensen hebben vaak te kampen met meerdere problemen (psychische problemen, verslaving, schulden). De maatschappelijke opvang is veel meer dan het verstrekken van bed, bad en brood.
Van de Straat is onze nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. Zij kunnen hier 's avonds en 's nachts terecht voor een praatje, een kop koffie, een warme maaltijd en een plek om te slapen. Daarnaast is er een computer met internet.
' De gemeente moet vanwege een wetswijziging een eigen bijdrage vragen voor verblijf in de opvang. Nu liggen de tarieven veelal tussen de 3 en 5 euro per nacht. Sommige opvang is gratis, andere kost 10 euro per nacht.
“Al heel lang is onze nachtopvang gratis voor alle daklozen in Rotterdam”, vertelt Siemen van der Net, locatiemanager van een nachtopvang van het Leger des Heils. “Een warme douche, ontbijt, lunch, avondeten en koffie, alles is gratis bij ons voor daklozen.
Finland is het enige land in Europa waar het aantal thuis- en daklozen daalt. Het geheim: elke dakloze kan een eigen woning krijgen. Finland kent een radicale strategie om dak- en thuislozen te helpen: ze krijgen allemaal een eigen woning aangeboden.
De schatting van 17.000 daklozen blijft ook nog in latere publicaties circuleren. (zie onder meer POD maatschappelijke Integratie (2015), Focus nr. 13, Dakloosheid en huisvesting; Vlaams Parlement (2020).
Toch zijn zij slechts het topje van de ijsberg. Het leeuwendeel van de dak- en thuislozen bevindt zich onder de waterlijn. Die verborgen problematiek brengen onderzoekers van de KU Leuven en UCL nu in kaart. In 2022 werden 7.912 dak- en thuisloze mensen geteld in verschillende regio's in België.