Huisdieren zijn verantwoordelijk voor veel van de haren en huidschilfers in stof. Borstel je honden of katten dan ook regelmatig (wel buiten natuurlijk!), vooral als ze in de rui zijn. Ruim regelmatig op. Snuisterijtjes staan misschien gezellig, maar trekken ook veel stof aan en zijn lastig schoon te maken.
Reinig luchtkanalen en ventilatiesystemen jaarlijks om stofverspreiding te voorkomen. Gebruik een stofzuiger met een effectief filter. Dweil regelmatig en gebruik vochtige doeken om stof op te nemen. Hang wasgoed buitenshuis op om stof in huis te verminderen.
Een te grote hoeveelheid fijnstof in huis kan verschillende oorzaken hebben. Onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen of een schimmel kunnen allemaal zorgen voor een hogere concentratie. Door elke dag bewust om te gaan met dagelijkse dingen kan je de hoeveelheid fijnstof al snel verminderen.
Met een droog microvezeldoekje kun je de televisie of andere stoffige oppervlakken mee afstoffen. Want – je raadt het al – microvezel trekt ook stof aan. Verder kan je zelfs je douchewand en spiegels er streeploos mee droog- en schoonmaken.
De grootste boosdoener in de doorsnee slaapkamer zijn de huisstofmijten. Ze voeden zich met huidschilfers, haarresten en nagelresten en leven het liefst in vochtige, warme plaatsen. Zoals je kan verwachten, leven er dus honderdduizenden in jouw matras, hoofdkussen, dekbed en donsdeken.
Zorg ervoor dat je de slaapkamer vaak stofzuigt en afstoft. Eigenlijk moet je dit in ieder geval elke week een keer doen. En dan niet alleen even met de stofzuiger er doorheen en een doekje over je nachtkastje. Het meest effectief tegen stof ben je bezig als je overal een doek overheen haalt.
Geniet van een stofvrij huis met een luchtreiniger
Dan is een luchtzuiveraar de beste manier om stof te verwijderen. Een goede luchtreiniger verwijdert ultrafijne deeltjes, waaronder allergenen en virussen. Deze blijven vaak in de lucht hangen na het afstoffen, ook als je chemische middelen gebruikt.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Gemiddeld raden wij aan om uw tapijten twee keer per week te stofzuigen om ze in goede conditie te houden. Tapijten verzamelen veel meer vuil en afval dan hardere oppervlakken, en dit kan de vezels beschadigen. Hoe langer u het laat liggen, hoe moeilijker het is om het schoon te maken.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Het wappert langs de muren, zit verstopt tussen de verwarming, vormt bollen onder het bed en wikkelt zich om tafel- en stoelpoten: stof houdt ervan zich te nestelen op plekken waar je het liever niet hebt.
Door vaker je slaapkamer te stofzuigen en af te stoffen zul je ook minder stof zien. Het beste is om minimaal iedere week je kamer schoon te maken en dan niet alleen stofzuigen en een doekje over het nachtkastje. Het is belangrijk om overal een doek overheen te halen zoals bovenop kasten en op je plinten.
d.w.z. drukte, opschudding, beroering veroorzaken; eene uitdr. die te vergelijken is met het hd. viel oder unnützen Staub aufwirbeln; fr.
Stof slaat vaak neer door vochtige dampende lucht zoals tijdens het douchen, dus het is niet vreemd dat het in de loop van de tijd stoffig wordt in de badkamer. Is het veel meer dan je gewend bent? In principe is het zowel stof wat je van buiten aanzuigt als stof wat je in je woning produceert.
Wassen tegen stofophoping
Gordijnen, maar ook vloerkleden en beddengoed zijn plekken waar veel stof te vinden is. En iets wat stof aantrekt, laat het ook los. Was deze dingen, maak ze zo nu en dan schoon en zuig ze uit. Zo voorkom je stofophoping.
Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf. Zorg ervoor dat de trui op een vlakke ondergrond ligt en trek hem enigszins strak, zodat je er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige trui weer als nieuw!
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
De slaapkamer
Stofzuig je kamer regelmatig. Ook onder het bed! Daar hoopt zich gemakkelijk stof en viezigheid op, zonder dat je het ziet. Haal minimaal een paar keer per jaar je matras en lattenbodems volledig uit het bed.
Welke stoffen stoten haren af? Stoffen waarop haar niet blijft plakken zijn stoffen als chiffon, zijde en satijn, microfiber, suède, leer, linnen en denim, en strak geweven stoffen.
Met een paar scheppen soda in een emmer heet water, maakt u zo een sopje.U kunt hiermee uw stoffen bank reinigen door met een spons uw bank af te nemen. Dep de bank wel goed droog. Soda is vooral handig om uw bank op te frissen en minder geschikt voor het verwijderen van vlekken.
Het gebruiken van een stofzuiger, een lange Swiffer of plumeau is namelijk een heel effectieve manier om van stof af te komen. Ook elektrostatische- of microvezeldoekjes helpen bij het vasthouden en aantrekken van de stof, meldt Zininmeer.be.
Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Het stof dat zich voor het grootste gedeelte verzamelt in de pluizenfilter van de wasdroger, is een verzameling van alle pluisjes die van de was afkomen tijdens het drogen. In de wasdroger slijt je was namelijk, door deze slijtage komen er dus pluisjes vrij.