Als je Surinamers hoort praten over 'het binnenland' bedoelen ze het tropisch regenwoud, ook wel 'bovenop' of 'bos' genoemd. Meer dan 80% van het landoppervlakte bestaat uit tropisch regenwoud en het is een van de belangrijkste trekpleisters van het land.
Voor het uitzoeken van een mooie rondreis in Suriname is het belangrijk om eerst te weten welke gebieden je wil zien. De mooiste plekken die meestal op het reisprogramma staan zijn de hoofdstad Paramaribo, de Jodensavanna, de Raleighvallen, Brownsberg, het Brokopondo stuwmeer en Galibi.
Suriname heette vroeger 'Nederlands Guyana'. De buurlanden van Suriname heten nog steeds 'Guyana'. Op 25 november 1975 wordt Suriname een onafhankelijke republiek. Er volgt een zeer onrustige periode met als dieptepunt een staatsgreep door militairen en politieke moorden.
Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land. Beelden van de festiviteiten rondom de onafhankelijkheid.
Chan Santokhi is president, Ronnie Brunswijk vicepresident.
De economie van Suriname is grotendeels afhankelijk van de export van ruwe olie en goud.Daarnaast is ook de export van vis, rijst en bananen belangrijk voor de economie.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend. Zij wonen overwegend in Almere, Amsterdam en Rotterdam.
Het Nederlands heeft zich goed geworteld in de Surinaamse samenleving. Het is de officiële voertaal in het onderwijs, de rechtspraak en het landsbestuur. Ook de kranten, televisie en de meeste radiostations bedienen zich van het Nederlands.
Surinamers zijn inwoners van Suriname, mensen die afkomstig zijn uit Suriname of mensen van Surinaamse afkomst. Suriname was een kolonie van Nederland en na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 en begin jaren 80 zijn veel inwoners van Suriname naar Nederland verhuisd.
In 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk, maar in economische zin was het voor het land moeilijk om op eigen benen te staan. Nederland keerde daarom eenmalig 3,5 miljard gulden uit. Sindsdien gaat de geldkraan open en dicht en dat heeft alles te maken met wie er op dat moment aan de macht is in Suriname.
Rond 1830, na de afschaffing van de internationale slavenhandel (1815), leefden er ongeveer 50.000 mensen in slavernij in Suriname (naast ongeveer 5.000 vrije gekleurde mensen en een onbekend aantal marrons).
De vier grote groepen zijn, in volgorde van omvang, de Hindostanen, creolen, marrons en Javanen. Hindostanen vormen de grootste groep. Zij zijn afstamme- lingen van contractarbeiders uit het voormalige Brits-Indië. Creolen zijn de afstammelingen van in het verleden naar Suriname gebrachte slaven.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Criminaliteit. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen gebieden, stille straten, wijken of parken zoals buiten het uitgaanscentrum van de hoofdstad Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich in de buurt van het Torarica-hotel.
Er wordt in Suriname veel aan sport gedaan. De meest beoefende en populairste vorm is ook in dit land ontegenzeggelijk: voetbal. Dit zowel wat het aantal actieve beoefenaars, als wat de passieve kijkers (krakers) betreft.
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand.Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing.Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
Suriname is een veeltalig land; echter de enige officiële taal in Suriname is het Nederlands, met het Surinaams-Nederlands als plaatselijke variant. Ook spreken de meeste Surinamers vaak Sranantongo in minder formele situaties, meestal gemengd met het Nederlands of een andere in Suriname gesproken taal.
Het Nederlands deed zijn intrede in Suriname toen Paramaribo en de omgeving van Nieuw-Amsterdam een Nederlandse kolonie werden. Na het verlies van Nieuw-Nederland werd heel Suriname een Nederlandse kolonie (ook het buurland Guyana en een poosje Frans-Guyana waren Nederlands, zie Nederlands-Guiana).
Van de klassieke migratielanden is de groep geboren in Turkije (205 duizend) het grootst, gevolgd door in Suriname (178 duizend) of Marokko (173 duizend) geboren inwoners.
Ruim 15 procent heeft een Turkse achtergrond, bijna 10 procent een Surinaamse achtergrond en 7 procent is afkomstig uit de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba.
In de Bijlmer waren ze minder streng. Het werd een plek waar alleenstaanden, gescheiden mensen, queers, en hippies neerstreken. 'Ook Surinaamse kennismigranten en studenten konden er makkelijker een woning vinden dan in de binnenstad, waar ze te maken hadden met discriminatie,' vertelt Pocornie.