Cornage is een verlamming van een stemband en het bijbehorende kraakbeentje in de keel bij een paard. Bij het ademen tijdens arbeid zal een paard de keel zo ver mogelijk open trekken.
Een aandoening die je vaak kunt horen als het paard zwaardere arbeid verricht, is cornage. Cornage is een aandoening van de stembanden. Het belangrijkste symptoom bij cornage is een duidelijk fluitend geluid vanuit de keel bij het ademen. Dit geluid is in het algemeen pas na inspanning te horen.
De meeste paarden met een vorm van lichte cornage kunnen daar tot op een bepaald niveau goed mee functioneren, en in deze gevallen is vaak geen behandeling nodig. Wanneer er echter sprake is van cornage waarbij het paard het erg benauwd heeft en het uithoudingsvermogen wordt aangetast, kan een operatie uitkomst bieden.
Cornage is een steeds minder voorkomende aandoening van vooral grote paarden. Jonge paarden die in training komen, laten bij cornage een fluitend bijgeluid horen. Dit hoogtonige geluid is juist te horen bij de inademingfase. Tijdens het werk verergert het geluid meestal, tot zelfs een stoomlocomotiefachtig niveau.
Cornage is een van de meest voorkomende oorzaken van ademhalingsgeluid tijdens inspanning. Het wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verlamming van de linker stemband. Door deze verlamming is er een verminderde luchttoevoer en hierdoor ook verminderde prestatie. De operatie bestaat uit één of twee delen.
Kan cornage verbeteren of verslechteren? Het ontwikkelen van cornage zien we nogal eens gebeuren tussen het tweede en het derde levensjaar. In de meeste gevallen zullen de afwijkingen van de stemband en het kraakbeentje langzaam maar zeker verergeren.
Bij cornage, een aandoening van de keel (larynx) van het paard, speelt erfelijkheid een belangrijke rol. 'Voorkomen is beter dan genezen' en dus is het controleren van toekomstige dekhengsten op cornage een zeer nuttig onder- zoek.
Bij een ernstige vorm van cornage kan het uithoudingsvermogen worden aangetast door de versmalling van de luchtweg. Cornage komt vooral voor bij grote, mannelijke paarden en wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een erfelijke zenuwaandoening. Ook kan het ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld droes.
Cornage is een verlamming van een stemband en het bijbehorende kraakbeentje in de keel bij een paard. Bij het ademen tijdens arbeid zal een paard de keel zo ver mogelijk open trekken.
Er dient rekening mee te worden dat het paard na een cornage operatie vaak niet meer normaal kan hinniken en is beperkt tot een hees geluid. Ook is de beschermende, filterende werking die stembanden hebben verminderd.
Paarden piepen als ze opgewekt of zeer opgewonden zijn. Sommige paarden gillen als ze hun wilde vijf minuten hebben terwijl ze bokken en stoom afblazen.
Dampigheid is een chronische bronchitis, ook wel COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) genoemd. Het is een aandoening aan de bronchiën (onderdeel van de longen) van het paard. De bronchiën bestaan uit allemaal kleine blaasjes.
Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'. Helaas houdt het daar dan ook wel met op: echt communiceren lijkt onmogelijk.
Overige signalen van pijn: verwijde neusgaten, tandenknarsen, geluiden maken (bijvoorbeeld kreunen), het hoofd draaien, plotselinge hoofdbewegingen maken, zwaaien met de staart zonder dat er vliegen zijn, zweten, niet gehanteerd willen worden of bevriezen.
Dampigheid is een chronische aandoening van de diepere luchtwegen, de longblaasjes of bronchiolen, van een paard die helaas onherstelbaar is. Een paard dat eenmaal dampig is, zal er dus de rest van zijn leven last van hebben. Dampigheid is te vergelijken met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) bij mensen.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Vroeger hadden wetenschappers het idee dat dieren geen emoties kunnen voelen. Tegenwoordig zijn de meeste mensen (wetenschappers en ervaringsdeskundigen) het er over eens dat dieren, en dus ook paarden, wel degelijk emoties ervaren.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Levensduur van de bacterie
Een ziek paard kan tot ongeveer 4-6 weken na het begin van de infectie andere paarden besmetten, maar de neusuitvloeiing en pus van een met droes besmet paard kan in de 'ideale' omstandigheden (in een vochtig of organisch milieu, zoals in water en op hout) wel twee maanden besmettelijk zijn.
Na de ingreep krijgt het paard 1 week strikte boxrust, gevolgd door 1 week boxrust met stap aan de hand/in de molen en 2 weken normale vrije beweging. Ondanks dat castraties vaak als een “standaard” chirurgische ingreep worden beschouwd, kunnen er toch ook complicaties voorkomen.
Lichaamshouding: ontspannen, de staart wordt losjes gedragen. Lichamelijke reactie: speelse, vloeiende bewegingen. Opwinding kan verbonden zijn met zowel positieve als negatieve emoties. In positieve zin is het paard opmerkzaam en nieuwsgierig.
Paarden trekken weleens hun lip op, waardoor het lijkt alsof ze lachen. Deze beweging van de bovenlip heet in de wetenschap 'flemen' en is een manier om geuren beter te ontleden. Lip omhoog en neus in de lucht: het is best een grappig gezicht bij een paard, omdat het lijkt alsof hij zijn tanden bloot lacht.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.