We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit. Dat klinkt behoorlijk lang, maar typisch aan de twintiger-relatie, is dat-ie niet per sé aan een stuk door wordt geconsumeerd.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
De gemiddelde tijd dat jullie blijven scharrelen, is meestal iets van 2-3 maanden.
Onder andere blijkt uit een aantal onderzoeken dat mannen verliefd zijn als ze ongeveer 97 dagen in een relatie zitten, terwijl vrouwen er ongeveer 149 dagen over doen, aldus een studie uit 2011 gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology.
Toch blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen, dat maar 8% vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Maar liefst 48% gaat vreemd omdat ze sociaal-emotioneel ontevreden zijn. Een tekort aan bevestiging en affectie is de belangrijkste reden dat mannen hun partner bedriegen.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar.
Vrouwen leren gemiddeld op hun 25e hun Ware liefde kennen. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar. Gelukkig wijst het onderzoek een gemiddelde leeftijd uit, dus als je al ouder bent, kun je echt nog wel jouw droomman of -vrouw tegen het lijf lopen. No worries!
Volgens experts is je vijfde seksuele partner je ware partner. Hoe dat werkt? Zeker tweeduizend mensen werden geïnterviewd over hun liefdesleven. De meesten gaven aan dat ze juist na vier andere relaties, wilde nachten of flings te hebben gehad, goed konden bedenken wat ze zelf zochten in een man.
Normaliter stijgt oxytocine langzaam, op één moment na: Het moment dat een vrouw tijdens de seks een orgasme krijgt. Als een vrouw klaarkomt is het level van oxytocine sky high. Om het proces van verliefd worden te versnellen moet je een vrouw dus naar een hoogtepunt brengen, want goede seks maakt vrouwen verliefd.
Friends with benefits: iemand met wie je bevriend bent en seks hebt, zonder dat het een relatie is. Twarrel, ook wel dwarrel: een twijfelachtige scharrel. Je hebt met elkaar gezoend of seks gehad, maar je weet eigenlijk niet wat je van elkaar bent. Jullie hebben af en toe contact.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Mannen vinden het absoluut niet fijn als je constant op de huid zit! Deze eigenschap is er vooral eentje waardoor veel relaties kapot gaan. Geef elkaar wat ruimte, dan kunnen jullie beide doen waar jullie zin in hebben.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Zij beoordeelden penetrerende vaginale seks, die 1-2 minuten duurde als 'te kort' en seks die 10-30 minuten duurde als 'te lang'. Ondertussen duurde 'adequate' seks 3-7 minuten en gewenste seks 7-13 minuten.
Binnen 2 jaar na de eerste vonk komt er echter in veel relaties de klad. De verliefdheid neemt af, de zin in seks ook, en mensen krijgen weer oog voor hun vrienden en hobby's.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.