Zaaien van broccoli De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei. Zaai de zaden op 1 cm diepte en met een afstand van 50 cm op een plek in de halfschaduw.
Wees wel gewaarschuwd, broccoli telen is niet gemakkelijk. Maar des te trotser kun je zijn als het lukt! Zaaien doe je tussen eind maart en eind juni. Oogsten kun je tussen augustus en eind oktober.
De grond moet vochtig zijn maar liever niet kletsnat. Zorg dus voor veel organisch materiaal maar ook voor een goede afwatering. Broccoli houdt ook niet van een al te warme en zonnige plaats en dat is fijn. Want zo kun je tomaten, courgettes, bonen, etc.
Wanneer je zaait, hangt dus af van met welke broccoli-teelt je aan de slag gaat. Voorzaaien is een goed idee: binnen 1 tot 2 weken zullen de zaden van koolsoorten kiemen bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei.
Hoe vaak moet je broccoli water geven? Als het erg warm en droog is geef je broccoli dagelijks water.Is de bodem nog vochtig, sla dan een keer het water geven over. Op een licht tot matig vochtige bodem groeit broccoli over het algemeen erg goed.
Broccoli is niet de meest eenvoudige groente om te kweken. Je kunt bijvoorbeeld alleen tussen maart en augustus zaaien, om vervolgens tussen augustus en oktober te kunnen oogsten.
Heeft broccoli veel water nodig? Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water.Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten.
De meeste kolen kunnen tegen vorst; denk aan witte en rode kool, spruitkool, broccoli, boerenkool. Ook raapjes kunnen er tegen. Prei en stengelui kan zonder bescherming de winter in.
Hoe verzorg je een broccoli plant? Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m² (N+P+K) 12+10+18. Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Door regelmatig broccoli te eten kun je een verbeterde huid krijgen.
Normaal gesproken worden deze bladeren weggegooid en niet gegeten. Zonde, want de bladeren rond broccoli zijn juist lekker én gezond. Broccolibladeren zijn de koolbladeren van de broccoli. Mooi donkergroen van kleur met paarse tinten.
Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken.
Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.
Het doek dient vast te worden gezet met haken in de grond die makkelijk zijn los te halen wanneer er geschoffeld moet worden tegen onkruid. Het Agryl doek geeft wat meer vervroeging, > 10 dagen, en kan slechts enkele jaren gebruikt worden. Het doek scheurt relatief makkelijk en heeft om dezelfde reden extra zorg nodig.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.
Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten en de stam in stukjes meekoken. Ze geven het geheel een romige smaak.
Ben je een échte broccoli fan? Dan wist je waarschijnlijk al dat je de steel prima rauw kunt eten. Gewoon schillen, klein snijden en meenemen voor een knapperige, frisse snack, bijvoorbeeld met heerlijke zelfgemaakte hummus.