De nadelen van kunststoffen zijn: brandbaarheid, lage stijfheid en sterkte en kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Uiteraard bezitten niet alle kunstoffen deze eigenschappen of in dezelfde mate.
De nadelen van plastic
Je vindt plastic afval als zwerfvuil op het land, in oceanen, zeeën en rivieren. De kleinste deeltjes plastic kunnen schade veroorzaken bij dieren. In laboratoriumonderzoek zijn ook de eerste aanwijzingen gevonden van nadelige effecten op de gezondheid van mensen.
Maar de voordelen van plastic zijn gigantisch. Het is lichter en minder breekbaar dan glas of aardewerk, waterdicht, in vele vormen te gieten, goedkoop om te produceren (10 kg aardolie is voldoende voor het maken van 3.000 Albert Heijn-tasjes) en het reageert nauwelijks met andere stoffen.
Kunststof heeft veel voordelen wanneer vergeleken met houten en aluminium kozijnen. Ze hebben onder andere een langere levensduur, dempen geluid, zijn onderhoudsvrij, vochtwerend en zelfs recyclebaar. Daarnaast heeft kunststof nog meer goede eigenschappen en voordelen die de keuze makkelijker maken.
Waarom is plastic schadelijk? Bij het fabriceren van plastic komen veel schadelijke chemicaliën vrij.De uitstoot, van onder andere de broeikasgassen methaan en ethyleen, richten de meeste schade aan in ons milieu. Deze twee gassen komen namelijk vrij zodra zwerfaval in contact komt met zonlicht.
Kunststoffen zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast nemen de meeste soorten weinig tot geen vocht op, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor elektrische toepassingen.
Dus de conclusie: kunststof is zeker een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal, het scoort goed op alle duurzaamheidscriteria. Wanneer u een milieuvriendelijke keuze wil maken, kunt u met een gerust hart kiezen voor kunststof. Een besparing voor uzelf en een besparing voor het milieu.
Conclusie: Kunststof is duurzaam, mits het goed wordt verwerkt. Kunststof is duurzaam, mits het voor langere tijd gebruikt wordt, of gerecycled wordt. Wegwerpplastic wordt helaas niet altijd goed weggegooid, en beland daardoor soms in de natuur, waardoor dit materiaal kunststof een negatief imago geeft.
Er zijn heel veel soorten kunststoffen. Je kunt ze indelen in drie groepen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren.
De nadelen van kunststoffen zijn: brandbaarheid, lage stijfheid en sterkte en kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Uiteraard bezitten niet alle kunstoffen deze eigenschappen of in dezelfde mate.
Bij het doorboren van deze kamer kan er na een tijd roestvorming ontstaan, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van een kunststof kozijn. Wij raden het daarom af om te boren in kunststof kozijnen.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Elke kunststof is brandbaar, maar toch zitten hier verschillen in. Zo heeft PMMA brandklasse B2 en Polycarbonaat brandklasse B1. B2 houdt in dat het normaal brandbaar is. B1 betekent dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is.
Kunststof is in de praktijk vaak goedkoper en lichter van gewicht dan traditionele materialen zoals hout en staal. Kunststof is bovendien duurzaam en vraagt minder onderhoud. Daarnaast heeft kunststof de unieke eigenschap aanpasbaar te zijn aan de omstandigheden waarin het gebruikt dient te worden.
Een plastic is een kunststof waarmee, door verhitting in een vorm onder druk, een object wordt gemaakt. We spreken dan van een thermoplast. Thermoharders (bijvoorbeeld polyester) en elastomen (kunstrubbers) vallen dus ook onder de kunststoffen maar zijn geen plastic.
Kunststof is een organisch materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen die ontstaan door synthese (een reactie waardoor er een nieuwe stof ontstaat) van de grondstoffen. Een thermoplast is een materiaal van kunststof dat bij sterke verhitting zacht wordt. Enkele voorbeelden: Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)
De meest gebruikte kunststoffen zijn polyetheen (LDPE en HDPE) en polypropeen (PP). Deze kunststoffen worden veel gebruikt in verpakkingen, naast PET. Belangrijke kunststoffen in de bouw zijn polystyreen (PS en EPS), PVC en PUR.
Als er echt een keuze moet worden gemaakt dan zijn kunststof kozijnen uiteindelijk duurzamer. Dankzij de steeds betere productie en het goede recyclesysteem wordt het product steeds duurzamer. Houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig, en ook de producten hiervoor hebben invloed op het milieu.
Plastic draagt zo bij aan de opwarming van de aarde. Een nieuwe studie toont aan dat ook plastic afval bijdraagt aan de klimaatverandering. Het gaat vooral om de uitstoot van de broeikasgassen methaan en ethyleen, die uit zwerfplastic vrijkomen onder invloed van zonlicht.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Weerbestendig of all weather-tuinmeubelen worden vaak van duurzame materialen gemaakt, zoals kunststof, aluminium of wicker. Kunststof en wicker tuinmeubelen zijn zowel kleur- als slijtvast en kunnen wel tegen een flinke regenbui.
Bij een mechanische overbelasting breekt de kunststof. Daarbij gedragen niet versterkte kunststoffen zich rekbaar en versterkte kunststoffen gedragen zich breekbaar.
Ja, dat is er absoluut. Dit verschil zit hem onder andere in het risico op vervormen en verkleuren van de kunststof profielen. De kunststof profielen van de merken Schuco en Finstral bevatten nagenoeg geen weekmakers.