Harderwijk heeft 5 wethouders, die ieder een bepaald terrein behandelen.
Maximum: Het maximum aantal wethouders in een gemeente is afhankelijk van het aantal raadsleden dat de betreffende gemeente kent (art. 8). Het maximum aantal wethouders dat de raad kan benoemen, bedraagt ten hoogste 20% van het aantal raadsleden. De raad van de grootste gemeenten kan maximaal negen wethouders benoemen.
Het aantal wethouders in een gemeente hangt af van het aantal inwoners. Minimaal zijn er twee wethouders. Ook niet-raadsleden kunnen tot wethouder worden gekozen. Sinds de invoering van het dualisme in 2002 maken wethouders niet langer deel uit van de gemeenteraad.
Met 523 wethouders hebben de lokale partijen (gezamenlijk) het grootste aandeel bij de invulling van de wethoudersposten. Onder de landelijke partijen zijn CDA, VVD, PvdA en D66 de partijen die veel wethouders leveren.
Benoemen wethouders
De partijen dragen kandidaat-wethouders voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad benoemt de kandidaat vervolgens tot wethouder. De gemeenteraad controleert het werk van de wethouder. Vindt de raad dat de wethouder zijn of haar werk niet goed doet?
Ook bij burgemeesters (11 uur meer) zijn er aanmerkelijke verschillen in tijdsbesteding tussen kleine en grote gemeenten. Gemeenteraadsleden besteden gemiddeld 19 uur per week aan hun werk. Voor wethouders en burgemeesters is dat respectievelijk 54 en 58 uur. Hoe groter de gemeente, hoe groter het tijdsbeslag.
Dient een wethouder verplicht te wonen in de gemeente waarin hij of zij is benoemd? In beginsel dient de wethouder in de gemeente te wonen waar hij of zij wethouder is. De gemeenteraad kan echter voor de duur van een jaar ontheffing verlenen van het vereiste van ingezetenschap.
De hoofdpunten op een rij uit Wethouders & Collegevorming 2022: Het gemiddeld aantal wethouders per gemeente (344 gemeenten sinds de raadsverkiezingen van 2022) komt voor het eerst uit boven vier: 4,13 wethouders per gemeente. Lokale partijen hebben hun positie als grootste in de lokale democratie versterkt.
Het Tilburgs college bestaat uit zes wethouders en de burgemeester.
Het college van burgemeester en wethouders vormt het bestuur van de gemeente. De burgemeester is de voorzitter van het college van B en W. Het aantal wethouders is evenals het aantal raadsleden afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente: minimaal twee en maximaal negen.
Om wethouder te worden, moet je verkozen worden bij de gemeenteraad door de gemeenteraadsleden. Zij zullen jou vervolgens benoemen als wethouder voor vier jaar. Je hoeft op zich geen lid van de gemeenteraad te zijn om verkozen te worden als wethouder.
De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W).
Een wethouder moet dus naast sturing geven, ook een verbinder zijn, moet vaak heel veel verschillende partijen mee krijgen richting goede besluitvorming. Dat vereist visie, ruggengraat, doortastendheid, daadkracht, overtuigingskracht maar ook flexibiliteit en communicatieve vaardigheden.
Het college in Apeldoorn bestaat uit de burgemeester en zes wethouders. Bekijk hun ervaring, portefeuille en nevenfuncties.
Politieke ambtsdragers zijn de mensen die het land, de provincies, waterschappen en gemeenten besturen. Denk aan ministers, burgemeesters, wethouders en gedeputeerden van provincies. Politieke ambtsdragers zijn geen 'gewone' werknemers of ambtenaren.
De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging. De gemeenteraad stelt de beleidskaders vast. Het college van B&W bestuurt de stad binnen deze kaders. De raad controleert of het college zich aan de beleidskaders heeft gehouden en of de vastgestelde doelen zijn bereikt.
Het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente bestaat uit de burgemeester, drie wethouders en de gemeentesecretaris.
Op basis van artikel 49 van de Gemeentewet kan de raad het vertrouwen opzeggen in een wethouder en desgewenst besluiten tot ontslag. Als die procedure wordt gevolgd, dan gaat het ontslag per direct in. De raad dient daaraan een ontslagbesluit ten grondslag te leggen.
Raadsleden en wethouders die naast hun raadswerk in loondienst werken, vallen onder de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). In deze wet is het recht op verschillende verlofsoorten geregeld, zoals ouderschapsverlof en zorgverlof. De WAZO heeft als doel om het voor werknemers makkelijker te maken om werk en privé te combineren.
Recht op Appa-uitkering
Het recht op de uitkering (ook wel wachtgeld genoemd) bestaat ongeacht de reden van het aftreden, de niet-herbenoeming of ontslag van bijvoorbeeld wethouder of burgemeester, tenzij hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Alleen als 5 mei een feestdag is, is het een betaalde vrije dag. Is 5 mei in uw gemeente geen feestdag, maar wilt u wel vrij met behoud van salaris, dan moet u verlofuren opnemen.
Elke werkgever die onder de gemeente cao valt, heeft recht op 144 vakantie uren. Dit is gebaseerd op een fulltime dienstverband (36 uur per week). Omgerekend zijn dit 18 dagen bij een achturige werkdag. Neem je deze 18 dagen niet op, dan neem je ze mee naar volgend jaar.