'Kinderen kunnen prima zonder vlees', zegt Jeanne de Vries, voedingswetenschapper van de Wageningen Universiteit. 'Zeker als ze wel andere dierlijke producten eten, zoals ei, kaas en melk. ' Op die manier krijgen ze eiwitten, ijzer, calcium en vitamine B12 binnen.
Eet je kind geen vlees of vis, zorg dan voor extra ijzer, eiwitten en vitamine B12. Geef niet elke dag hetzelfde, maar juist veel verschillende vleesvervangers. Combineer verschillende vleesvervangers met elkaar. Combineer granen met vitamine C, bijvoorbeeld brood met fruit.
Voor de groei is ijzer en vitamine B belangrijk.Vlees is een bron van hoge kwaliteit ijzer. Dat zorgt voor het transport van zuurstof van de longen naar alle lichaamscellen. Voor kinderen is variatie en afwisseling tussen magere en wat vettere vleessoorten belangrijk.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Of nou het hele gezin vegetarisch eet of je kind uit zichzelf besluit dat het geen vlees meer wil eten: een kind vegetarisch opvoeden is misschien even wennen, maar kan wel degelijk. Gevarieerd eten en letten op voedingswaarden is dan wel extra belangrijk.
(1 stuk) onbereid vlees? Kies elke dag voor tofu, tempé of peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen, of ei. Let op! Noten zijn goede vleesvervangers, maar let dan wel op verstikkingsgevaar.
Goed nieuws is dat vegetarische voeding ook voor jonge kinderen mogelijk is.Het heeft, volgens deze studie, geen negatieve invloed op hun groei of de concentratie aan vitamine D en ijzer in hun bloed. Het is wel jammer dat de onderzoekers het gehalte aan calcium en vitamine B12 niet bepaalden.
Je baby kan prima vegetarisch eten, want ook zonder vlees kun je gewoon volgens de Schijf van Vijf eten. Alle baby's drinken melk tijdens de eerste levensmaanden en hun eerste vaste voedsel bestaat uit fruit, groenten en granen. Tot de leeftijd van ongeveer 6 à 8 maanden zijn dus eigenlijk alle baby's vegetarisch.
Kies voor vers vlees zonder zichtbare vetrandjes, zoals kip, kalkoen, paarden-, kalfs-, runds- of varkensvlees. Vermijd vette vleessoorten, want die bevatten veel verzadigde vetzuren, wat niet zo goed is voor de gezondheid. Schapen- en lamsvlees zijn vetrijke vleessoorten: ze krijgen dus niet de voorkeur.
Probeer na een maand of 8 ook eens eiwitrijk voedsel, zoals gehakt, vis, pasta, bonen en tofu. Als je baby eenmaal een breder scala aan smaken waardeert, kan je toewerken naar combinaties.
Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Het is een bron van eiwitten, vitaminen (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Orgaanvlees zoals lever is rijk aan vitamine A. Maar vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet.
Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Een gezonde schoollunch
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar). De aanbevolen broodsoort is volkorenbrood, omdat dit brood belangrijke voedingsstoffen als vezels bevatten.
Het voedingscentrum adviseert om elke 100 gram vlees te vervangen voor 25 gram noten.
De hoeveelheid varieert van 1,31 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht bij kinderen van 6 maanden tot 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht bij kinderen van 17 jaar.
Gezondheidsvoordelen van vegetarisch eten
Onderzoek laat zien dat mensen die vegetarisch eten minder vaak gezondheidsproblemen hebben. Zo zorgt het eten van minder vlees en meer eten van volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit voor een lager risico op hart,- en vaatziekten.